Rio 2016 – esittelyssä Rugby

Gee esittelee tällä kertaa fyysisimmän olympialajiin, Rugbyn!

Rugby on saanut alkunsa Englannissa 1820-luvulla, kun Warwickshiressä Rugbyn koulussa William Webb Ellis päätti kesken jalkapallopelin hermostuessaan ottaa pallon käsiinsä ja juosta kohti vastustajan maalia. Tästä jalostuneena on kehittynyt nykyinen suosittu palloilulaji Rugby. Yleisimpänä versiona rugbysta tunnetaan Rugby Union, jota pelataan myös Suomessa. Peliaika on 2x40min. Pisteitä joukkue saa tekemällä Tryn eli maalin, joka tapahtuu painamalla pallon maahan vastustajan maalialueella. Tryn tekemisestä joukkue saa 5 pistettä sekä lisäpistepotkun, eli conversionin, joka potkaistaan maasta maalitolppien väliin. Lisäpistepotkun onnistuessa joukkue saa 2 lisäpistettä. Rikkeestä tuomari voi viheltää penaltyn eli rangaistuspotkun, josta joukkue voi yrittää potkaista pallon maalitolppien väliin tienaten 3 pistettä. Myös yksi keino tehdä pisteitä on Drop Goal, jossa potkaistaan pallo maalitolppien väliin sen ensin kosketettua maata.

Embed from Getty Images

Rugbyssa soikeaa palloa saa syöttää ainoastaan taaksepäin ja hyökkäävän pelaajan saa pysäyttää taklaamalla. Taklauksen saa tehdä ainoastaan pallolliseen pelaajaan hartialinjan alapuolelle.

Johtava ja hallitseva maailmanmestari tällä hetkellä on Uusi-Seelanti, joka on hallinnut suvereenisti kansainvälistä rugbya jo vuosikaudet. Joukkueen tasosta kertoo hurja tilasto. Kahden viime vuoden aikana Uuden-Seelannin maajoukkue All Blacks on voittanut 28 ottelusta jopa 26, hävinnyt vain yhden ja pelannut kerran tasan.

Embed from Getty Images

Rugby-7 on rugby-pelin muoto, jossa kummallakin joukkueella on kentällä kerralla seitsemän pelaajaa. Lajia pelataan sekä rugby unioniin että rugby leagueen pohjautuvilla säännöillä. Näistä vanhempi ja suositumpi, rugby unioniin pohjautuva peli on olympialaji Rio de Janeiron kesäolympialaisista 2016 alkaen. Kansainvälinen olympiakomitea päätti asiasta Kööpenhaminassa 9. lokakuuta 2009.

Edellisen kerran laji oli olympialaisissa 1924 joten melkein 100 vuotta ollaan saatu odottaa. Riossa pelaa 12 joukkuetta sekä miehissä että naisissa.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.