Miekkailu on yksi niistä viidestä lajista, jotka ovat olleet kesäolympialaisten ohjelmassa ensimmäisistä olympialaisista lähtien. Naiset kilpailivat ensimmäisen kerran olympialaisissa vuonna 1924. Menestyneimmät maat miekkailun olympialaisissa ovat Italia, Ranska ja Unkari.
Miekkailulla on kolme olympialajia: kalpaa, florettia ja säilää. Olympiamiekkailu on puhtaasti urheilulaji, jolla ei ole itsepuolustuksellista tarkoitusta. Se mikä lajit erottaa toisistaan on se, mihin kohtaan vartaloa vastustajaa on tarkoitus osua. Lisäksi erona eri lajeissa on tekniikat.
Miekkailijan varusteet
Urheilijat puetaan päästä varpaisiin turvavavarusteisiin sillä kaikki käytetyt miekat ovat todella teräväkärkisiä, vaikka niissä onki tuppi. Varusteisiin kuuluu hansikas, takki, vartalojohto (körppäri), teräsverkkoinen maski, miekkailuhousut, plastron eli vartalosuoja ja erilainen kalpa riippuen lajista.
Miekkailun eri lajit
Kuten jo todettua, miekkailussa on eri lajeja, jotka seuraavassa käydään läpi ja ne kaikki kuuluu olympialaisiin.
– Kalpa
Kalvassa on pistomiekka kuten floretissa. Kalpamiekkailussa koko vastustajan keho on hyväksyttyä pistoaluetta. Kalpamiekkailu on yksinkertaisin laji seurata sillä se, joka pistää ensimmäisenä voittaa pisteen. Sopimusaseilla floretilla ja säilällä piston hyväksyminen riippuu myös siitä, kumpi hyökkäsi ensin tai torjui hyökkäyksen onnistuneesti ja jatkoi vastapistolla. Kalvalla kaksoispistot eli pistot, joissa molemmat miekkailijat osuvat toisiinsa samanaikaisesti, ovat sallittuja. Kaksoispisto eli ns. ”tuplapisto” rekisteröityy, jos miekkailijat saavat toisiinsa piston 40 millisekunnin sisällä.
– Floretti
Floretti on pistomiekka, joten osuman voi saada vain miekan kärjessä olevan nupin painuessa sisään. Florettimiekkailun osuma-alue on torso. Jos osuma osuu muualle, ottelu keskeytetään, mutta pistettä ei anneta. Florettimiekkailussa on käytössä etuoikeussääntö. Etuoikeuden voi saada hyökkäämällä ensin tai torjumalla vastustajan hyökkäys. Jos kumpikin miekkailija osuu samanaikaisesti toisiinsa, niin pisteen saa miekkailija, jolla oli etuoikeus. Jos kumpikin miekkailija aloitti hyökkäyksen samanaikaisesti, pistettä ei anneta kummallekaan. Jos torjuntaan käytetään vapaata kättä, tuomitaan vastustajalle yksi piste.
– Säilä
Toisin kuin muut olympiamiekat –kalpa ja floretti, jotka ovat pistomiekkoja – säilä on lyömämiekka, jolla saa pisteen myös vastustajan sivaltamisesta. Säilämiekkailussa hyväksytty osuma-alue on vastustajan vyötäröstä ylöspäin.
Riossa miekkailussa sekä miehissä että naisissa ohjelmassa on kolme yksilökilpailua ja kaksi joukkuekisaa. Miekkailua käydään 6-14. elokuuta OTC Hall 2:ssa jonne mahtuu 10 000 katsojaa.