Tammikuussa koottu Pyöräilyn uudistuskomissio (Cycling Independent Reform Comission eli Circ) julkaisi maanantaina raportin 1990- ja 2000-luvun pyöräilyä riivanneesta dopingongelmasta. Raportti pohjautuu 174 pyöräilyssä toimivan henkilön haastatteluun. Raportti ei anna ainakaan positiivista kuvaa lajin takavuosista, eikä nykytilanteelle. Haastatellut ovat antidopingtutkijoita, ammattipyöräilijöitä, virkailijoita ja muita lajissa toimivia henkilöitä. Lance Armstrongin lisäksi haastatteluun suostuivat Tyler Hamilton, Chris Froome ja Michael Rasmussen. Raportti muun muassa syyttää Kansainvälistä pyöräilyliittoa UCI:a entisen tähtipyöräilijän Lance Armstrongin suojelemisesta. Liki 230-sivuisessa raportissa käydään seikkaperäisesti läpi laiminlyöntejä ja arveluttavia päätöksiä. Esiin nousee myös väite, jonka mukaan dopingongelmaa ei ole vieläkään onnistuttu ratkaisemaan.
Ranskan ympäriajon seitsemän kertaa vuosina 1999–2005 voittanut Armstrong menetti kaikki tittelinsä, kun Yhdysvaltain antidopingtoimisto USADA katsoi vuonna 2012 laajojen tutkimustensa perusteella tähtipyöräilijän syyllistyneen uransa aikana laajamittaiseen dopingiin. Jo tuolloin UCI:n epäiltiin suojelleen Amstrongia dopingtutkijoilta, mutta monet tahot kiistivät kyseiset väitteet, muun muassa liiton silloinen puheenjohtaja Pat McQuaid. Nyt tutkimuskomissio katsoo, että McQuaid ja edeltäjänsä Hein Verbruggen kuitenkin suojelivat Armstrongia dopingkäryiltä. Raportin mukaan UCI:n johto ei halunnut tosissaan saada kiinni dopinghuijareita, vaan ummisti silmänsä väärinkäytöksiltä. Esimerkki tapauksena otettakoon vuosi 1999, kun Armstrong antoi neljä kortikosteroidia sisältänyttä dopingnäytettä, mutta sai toimittaa jälkikäteen lääkärin reseptin välttääkseen sanktiot. Palattuaan kilpailemaan vuonna 2012 Armstrong sai kilpailuluvan vastoin sääntöjä, vaikka häntä ei ollut testattu viimeisen puolen vuoden aikana niin kuin säännöt edellyttävät.
”Useat esimerkit osoittavat UCI:n johdon puolustaneen tai suojelleen Lance Armstrongia ja tehneen hänelle suosiollisia päätöksiä olosuhteissa, joissa oli vahva syy epäillä häntä dopingista”, CIRC:n raportissa todetaan.
Tutkijat eivät kuitenkaan löytäneet näyttöä, että UCI:n johto olisi syyllistynyt korruptioon suojellessaan Armstrongia. Armstrong lahjoitti UCI:lle uransa aikana 125 000 dollaria, mutta tutkimusten mukaan lahjoituksilla ei ollut yhteyttä pyöräilijän suojeluun. Raportissa todetaan myös dopingkulttuurin olevan edelleen läsnä pyöräilyssä. Tutkijoiden haastatteleman ”arvostettu pyöräilyammattilainen” uskoo, että 90 prosenttia kilpailijoista käyttää yhä dopingia. Toisen arvion mukaan dopingiin syyllistyisi joka viides pyöräilijä. Haastattelujen perusteella ajajat pyrkivät käyttämään aineita säännöllisesti, mutta niin vähän, että niitä ei havaita testauksessa. Lisäksi dopingvalvontaa kierretään käyttämällä hoitoon tarkoitettuja lääkeaineita dopingina. Myös laihdutuslääkkeiden ja voimakkaiden särkylääkkeiden käyttö on yleistynyt. Lääkkeiden väärinkäyttö on johtanut syömishäiriöihin, masennukseen ja jopa kolareihin.
Amatööripyöräilyssä dopingia pidetään edelleen erittäin yleisenä ongelmana. Raportti on maksanut kolme miljoonaa euroa ja sen ovat koonneet komission puheenjohtaja, entinen asianajaja Dick Marty ja varapuheenjohtajat, saksalainen antidopingasiantuntija Ulrich Haas ja australialainen terrorismin ja sotarikosten tutkija Peter Nicholson.
Lähteet: