Ovatko huumekohuissa ryvettyneet urheilijat hyviä roolimalleja nuorille

Jori Lehterä palasi pitkän tauon jälkeen Leijoniin tällä viikolla käytävässä Ruotsin EHT-turnauksessa. Yllättävän vähälle on huomiolle on jäänyt se tosi seikka, että Leijonien ykkössentterinä viilettää kokaiini-kohuissa ryvettynyt pelaaja ja kaikki tapahtunut on ainakin liiton toimesta lakaistu siististi maton alle. Minkälaisen viestin suomalainen jääkiekko ja varsinkin jääkiekkoliitto antaa nuorille kiekkoilijoiden aluille, kun joukkueessa pelaa käräjäoikeudesta neljän kuukauden ehdollisen vankeustuomion saanut kiekkoilija? Toki tapaus on vielä kesken, koska Lehterä valitti asiasta hovioikeuteen, mutta se on kokonaisuuden kannalta sivuseikka. Fakta on se, että pelaajien pitäisi olla hyviä roolimalleja nuorille, eikä nämä huumekohuissa ryvettyneet pelaajat sitä todellakaan ole.

Lisäksi tavat, joilla nämä on hoidettu niin palloliitossa Eremenkon kohdalla kuin jääkiekkoliitossa Lehterän kohdalla ei todellakaan kerää kiitosta. Vaikenemisen kulttuurilla ei ole ennenkään lisäpisteitä kerätty eikä niitä kerätä nytkään. Tämän viikkoinen tiedotustilaisuus oli räikein rimanalitus. Jääkiekkoliitto linjasi jo ennen tilaisuuden alkua, että Lehterältä saa kysyä vain jääkiekkoon liittyvistä asioista. Miksi kysyn minä? Eikö olisi kaikkien kannalta ollut parempi, että asiat olisi puhuttu halki eikä oltaisi piilossa omissa poteroissaan kuin joskus 1950-luvulla?

Olisi myös Lehterän luullut ottaneen Eremenkosta tai muista suomalaisurheilijoista mallia, jotka ovat olleet vastaavan tyyppisissä kohuissa vuosien varrella, että vaikenemisella ei voiteta muuta kuin aikaa. Luulisi aikuisilla miehillä olevan sen verran munaa tai hitusen edes karvoja, että nostaisivat kätensä virheen merkiksi pystyyn ja kertoisivat asiat niin kuin ne on! 

Embed from Getty Images

Nyt nämä viime vuosien tapaukset antavat nuorille sellaisen vaikutelman, että päihteiden kanssa törttöily on ihan jees eikä siitä joudu maajoukkueissa vastuuseen jos vain on riittävän hyvä omassa lajissaan.

Edesmennyt Matti Nykänen sai omalla urallaan ja isosti myös uran jälkeen paljon paskaa niskaansa alkoholinkäytöstä, mutta Nykänen ei sentään huumekohuissa ollut osallisena. Huolestuttavinta tässä nykyisessä trendissä on, että esimerkiksi tässä Lehterän tapauksessa tuntuu, että kaikki on unohdettu kun mies vain pelaa tarpeeksi hyvin. On lähes sata varma, että mikäli Lehterä pelaa hyvät pudotuspelit KHL:ssä, on miehen MM-paikka keväälle aika suurella todennäköisyydellä taattu. Näin Lehterä pääsee näyttämään roolimallia nuorille urheilijoille kuin mitään huumekohua ei olisi koskaan tapahtunutkaan. Jos jääkiekkoliitto meinaa tällaisella tavalla saada uusia harrastajia lajin pariin, niin ovat he hyvin väärässä tai sitten liiton miesten ajatusmaailma on toiselta planeetalta nyky-yhteiskunnan kanssa

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.