Olympialaiset lähestyy – miksi ne ovat meille niin tärkeät?

Tokio tokyo olympialaiset

Urheilu on aina asia, joka yhdistää ihmisiä ympäri maailmaa. Jopa jalkapallon EM- kisoja katsottiin ympäri maailmaa, vaikka kisoissa pelasi vain eurooppalaisia joukkueita. Suomi oli myös ensimmäistä kertaa jalkapallon historian aikana mukana arvokisoissa, ja se jos mikä nostatti kaikkien suomalaisten urheiluhenkeä.

Toki kaikkea urheilua on mahtavaa katsoa ihan vain kotisohvalta, mutta vedonlyönti tekee siitä vielä mielenkiintoisempaa. Veikkaaminen onkin ollut aina hyvin suosittua Suomessa ja menestyäkseen siinä, tulee tietää lajien taustoja sekä tilastoja. Vetoa voi lyödä ihan vain kaveriporukan kesken tai panostaa monien sivustojen kautta. Tarjolla on paljon jokaiselle urheilun ystävälle. Nyt kun EM -kisat ovat pelattu, voimme seuraavaksi alkaa jännittämään sekä lyömään vetoja muista urheilutapahtumista ja kisoista.

Embed from Getty Images

Seuratuimmat urheilulajit eri maanosissa

Jokaisessa maassa on omat urheilulajinsa, joissa on omat fanaattiset kannattajansa. Kun puhumme Yhdysvalloista, on siellä suosituimmat lajit ehdottomasti amerikkalainen jalkapallo sekä baseball. Rugby ja kriketti ovat hyvin suosittuja Intiassa ja Oseaniassa, ja näitä pelataan myös Isossa-Britanniassa. Suomessa ne ovat marginaalilajeja, eivätkä ne ole myöskään suomalaisten penkkiurheilijoiden ykköslajeja, vaikka niitäkin seurataan ja pelataan jonkin verran myös Suomessa.

Aasiassa taistelulajit ovat hyvin seurattuja, myös suomalaiset ovat menestyneet näissä lajeissa. Tennis ja varsinkin sen Grand Slam -turnaukset ovat hyvin seurattuja ympäri maailmaa. Vaikka eri urheilulajeja voitaisiin listata satoja, on jalkapallo silti se, mitä seurataan maassa kuin maassa, onhan kyse kuningaslajista. Jalkapallon seuraavia isoja arvokisoja saamme odottaa taas hetken, mutta onneksi saamme nauttia lajista seuratasoilla ympäri vuoden jokaisessa maanosassa.
Suomen suosituimmat urheilutapahtumat

Embed from Getty Images

Suomessa seuratuimpia on talvilajit, joista hiihto, mäkihyppy sekä ampumahiihto ovat hyvin lähellä suomalaisten sydämiä. Eikä syyttä, olemmehan olleet näissä lajeissa lähes aina maailman huipulla. Emmekä voi tietenkään ikinä unohtaa jääkiekkoa, jossa menestymme joka vuosi sekä nuorten, naisten ja miesten tasolla. Jääkiekkoa voitaisiin pitääkin Suomessa kansallislajina pesäpallon sijaan, koska se yhdistää aina jokaisen suomalaisen, missä tahansa maassa asutkaan.

Talvilajien lisäksi menestymme hyvin myös kesälajeissa. Yleisurheilu on hyvä esimerkki tästä, ja siitä kertoo tämän vuoden nuorten yleisurheilun EM-kilpailuissa saavuttamat menestykset sekä mitalit. Autourheilussa olemme olleet huipulla monesti, puhumme sitten rallista tai formuloista. Kaikesta huolimatta, saamme kohta nauttia urheilutapahtumien ykkösestä, eli olympialaisista, joita ei tarvitse enää onneksi kauaa odottaa.

Mikä tekee olympialaisista niin katsotun?

Olympialaiset ovat lähtöisin Antiikin Kreikasta, josta nykyajan olympialaiset poikkeavat hyvin paljon. Kisat ovat kansainvälinen ilo ja ne ovat hieno tapa eri maille, esitellä taitojaan eri lajeissa. Kisoissa nähdään positiivisia roolimalleja, joista tulee monelle todellisia idoleita ja sankareita, vaikkei kyse olisikaan oman maan urheilijasta. Jokainen maa voi olla ylpeä omista vahvuuksista ja rohkeudesta. Kisat yhdistää kaikki maat yhteen ja niissä on aina positiivinen ilmapiiri. Urheilijat tukevat toinen toisiaan ja puskevat itseään aina kohti parempia suorituksia.

Olympialaiset ovat epäilemättä fantastinen kansainvälinen näyttämö kaikille urheilijoille. Kisat antavat heille mahdollisuuden kilpailla kaikista parhaiden urheilijoiden kanssa, verrata itseään toisiin kisaajiin sekä selvittää, kuinka hyviä he ovat kansainvälisesti. Tämä on mahdollista vain olympialaisissa, kisojen mittakaava on valtava jo osallistuvien maiden ja urheilulajien määrän takia. Olympialaiset pidetään aina kerran neljässä vuodessa, talvi- ja kesäolympialaiset ovat erikseen aina kahden vuoden välein.

Miksi katsoa olympialaisia?

Urheilijat pyrkivät jatkuvasti aina parempaan, joten tällaiset urheilutapahtumat ovat heille elintärkeitä. Kisoihin pääsee vain parhaista parhaat, joten taitotaso lajissa kuin lajissa on valtava. Tästä syystä kisoissa nähdään usein uskomattomia suorituksia ja maailmanennätyksiä, urheilijat todella venyvät parhaimpaansa olympialaisissa. Toki kisoissa näkyy myös pettymyksiä, joten olympialaiset on myös hyvin tunnerikas kisatapahtuma.

Embed from Getty Images

Urheilijat valmistautuvat kisoihin useita vuosia. Takana on tuhansia tunteja harjoittelua ja treenaamista. Kaikkien urheilijoiden tulee saavuttaa tietyt olympialaisten vaatimukset, jotta kisapaikka varmistuu. Tämän lisäksi usealla maalla on äärettömän tiukat pääsyvaatimukset kisoihin, joten usean vuoden harjoittelukaan ei välttämättä tuo lippua kisoihin. Ja kun lajeja on useita kymmeniä, löytyy jokaiselle katsojalle varmasti laji joka kiinnostaa. Nämä kaikki jo itsessään tekee olympialaisista tapahtuman, joka vetoaa jokaiseen urheilufaniin.

Tokion olympialaiset

Tokion olympialaisten avajaiset alkavat heinäkuun loppupuolella, joten ei tarvitse onneksi kauaa odottaa tätä urheilutapahtumien ykköstä. Suomessa kisoja näytetään usealta eri kanavalta ja lajiryhmiä on 33. Urheilulajeja kaiken kaikkiaan jopa 50. Mitaleja kisoissa tullaan jakamaan yli 300, eniten uinnissa sekä yleisurheilussa. Tokion olympialaisissa on mukana yli 60 eri maata ja urheilijoita tullaan näkemään yli 80 000. Tämä jo kertoo, kuinka valtavasta kisatapahtumasta todellisuudessa on kyse, ja miten monipuolinen ja uniikki urheilutapahtuma on kyseessä.

Suomesta Tokioon on lähdössä noin 50 urheilijan joukko eri lajeihin. Kaiken kaikkiaan menestyksemme kesäolympialaisissa on erittäin komea. Suomi on kaikkien aikojen tilastoissa sijalla viisitoista. Eniten mitaleja olemme saavuttaneet keihäänheitossa, kestävyysjuoksussa, painissa sekä ampumalajeissa. Tokion kisoissa suurimmat mitalitoiveet kohdistuvat kolmiloikkaan, golfiin, nyrkkeilyyn, rullalautailuun ja ammuntaan. Näissä lajeissa ovat suomalaisnaiset tällä hetkellä maailman huipputasoa, joten jäämme jännittämään, mitä kisoissa tulee tapahtumaan. Avajaiset ovat 23.7, joten on jo aika alkaa jännittämään tulevia kisoja.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.