OLYMPIALAISET: Esittelyssä taitoluistelu

Olympialaiset Peyochang Etelä-Korea 2018

Olympialaiset lähestyy ja Geemedia tulee esittelemään jokaisen lajin ennen kisoja ja pitää lukijat kartalla niissäkin lajeissa, joissa ei suomalaisia nähdä.

Ohessa ensimmäinen laji, taitoluistelu!

Taitoluistelu on urheilulaji, jossa luistellaan jääkentällä taitoluistimilla ja esitetään erilaisia ohjelmia musiikin tahdissa. Taitoluistelussa pyritään yhtä aikaa sekä teknisesti vaativaan että taiteelliseen ja musiikkia tulkitsevaan suoritukseen, jossa eri elementit kuten hypyt ja piruetit muodostavat kiinteän kokonaisuuden.

Taitoluistelussa on neljä eri kilpailumuotoa: yksinluistelu, pariluistelu, jäätanssi ja muodostelmaluistelu. Olympialaisissa tullaan kilpailemaan miesten ja naisten yksinluistelussa, pariluistelussa ja jäätanssissa.

YKSINLUISTELU

Yksinluistelu koostuu lyhytohjelmasta ja vapaaohjelmasta. Lyhytohjelman osuus kilpailijan yhteispisteistä on 1/3 ja vapaaohjelman 2/3. Luistelijat esittävät ohjelmansa musiikin tahdissa. Vuodesta 2014 alkaen musiikissa on saanut olla myös laulua. Lyhytohjelma on kestoltaan 2.50 minuuttia. Siihen sisältyy kahdeksan pakollista osaa: kolme hyppyä, kolme piruettia ja kaksi askelkuviota. Vapaaohjelma on kestoltaan naisilla neljä minuuttia ja miehillä 4.30 minuuttia. Vapaaohjelmassa ei ole pakollisia osia, vaan luistelija saa itse valita haluamansa tekniset osiot.

Embed from Getty Images

PARILUISTELU

Pariluistelun lyhytohjelma on kestoltaan 2.50 minuuttia ja vapaaohjelma 4.30 minuuttia. Lyhytohjelman pakolliset osat ovat nosto, heitto jossa mies ottaa naisen vastaan (kaksois- tai kolmois-), heitto jossa nainen tekee itsenäisen alastulon jäälle (kaksois- tai kolmois-), soolohyppy, soolopiruetti (erillään parista), paripiruetti, kuolemanspiraali ja liukusarja. Vapaaohjelmassa ei ole pakollisia osioita.

JÄÄTANSSI

Jäätanssissa keskeistä ovat rytmi, tulkinta ja askelkuviot. Jäätanssissa ei tehdä korkeita nostoja, nopeita piruetteja eikä kaksois- ja kolmoishyppyjä kuten pariluistelussa. Jäätanssikilpailu koostuu lyhyttanssista ja vapaatanssista.

Embed from Getty Images

Taitoluistelu käydään ajalla 9. – 23.2. Luistelijoita, joita on syytä nostaa esiin on mm. Italian Anna Cappellini, Italian Ondrej Hotarek, Italian Valentina Marchei, Saksan Aliona Savchenko, ranskalaiset Gabriella Papadakis, Guillaume Gizeron, Vanessa James ja Morgan Gibres, Espanjan Javier Fernándes, Javier Raya, Adriá Díaz ja Iso-Britannian Olivia Smart.

Siinä riittää seurattavaa ja jos betsaus kisoissa kiinnostaa niin kannattaa ottaa edellämainitut ennakkosuosikit lapulle.

Suomalaisilla naisilla tiukka taisto olympiapaikoista. Emmi Peltosen kisapaikka näytti jo selvältä mutta ainakaan toistaiseksi suomalaiskaunotarta ei jäällä nähdä. Toiseksi Viveca Lindfors oli Moskovan EM-jäällä vireessä mutta suomalaisen suoritukset ei riittänyt olympiapaikkaan. Mutta se on selvää, että jompikumpi kisoihin lähtee; Viveca tai Emmi. Kisapaikka ratkeaa sunnuntaina 20.1.2018.

Lähteet: Wikipedia

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.