Nurminen ja Sirén iskevät Phnom Penhin turnauksen pääsarjassa rantalentopallossa

Kambodžan pääkaupungissa Phnom Penhissä pelataan tällä viikolla beach volleyn maailmankiertueen, World Tourin kahden tähden turnaus, jossa suomalaispari Jyrki Nurminen ja Santeri Sirén aloittaa pelit suoraan pääsarjassa.

Kuva: Lentopalloliitto

Turnauksen pääsarjassa on 24 joukkuetta, joista suomalaiset on sijoitettu seitsemänneksi. Pääsarjan ottelut alkavat perjantaina ja mitalipelit ovat sunnuntaina. Turnauksen voittajajoukkue saa 4000 dollaria eli noin 3700 euroa.

Pekka Piippo ja Pyry Topio ovat myös paikalla Phnom Penhissä ja odottavat pääsevätkö mukaan torstaina pelattaviin 24 joukkueen karsintoihin, joista kuusi etenee pääsarjaan. Piippo ja Topio ovat kolmannella varasijalla karsintoihin.

Suomalaismiesten harjoittelu on talven aikana tapahtunut hallissa, mutta ulkokentilläkin on otettu jo tuntumaa.

– Teneriffalla oltiin viisi päivä treenaamassa. Saatiin siellä vedettyä hyvät treenit hyvissä olosuhteissa. Sitten oltiin pari päivää kotona ja tultiin Thaimaahan, mistä sitten jatkettiin Kambodžaan, Sirén kertoo.

– Tuntuu, että tatsi on säilynyt hyvin ja hyvillä mielin mennään kohti perjantaina alkavaa turnausta. Nyt ehditään vielä vetämään muutama treeni ennen turnausta. Sieltä lähdetään hakemaan hyvää sijoitusta.

– Tämän jälkeen on puolentoista kuukauden tauko ulkopeleistä, kunnes lähdetään Turkkiin leirille. Sitten tuleekin aika tiukka huhti-toukokuun setti kohti olympiakarsintoja. Siinä varmaan saadaan hyvä valmistautumisjakso karsintoihin, Sirén sanoo.
Topio joutuu vielä jännittämään, pääseekö mukaan torstain karsintoihin.

– Uskon että muutama poisjäänti tulee ja päästään turnaukseen. Valmistautuminen turnaukseen on ollut omalta osaltani hyvä. Viime viikolla oltiin Teneriffalla hiomassa ulkopeliä kuntoon ja hakemassa tuntumaa ja mielestäni peli lähti jo siellä ihan hyvin sujumaan, Topio sanoo.

– Thaimaassa oltiin muutama päivä treenaamassa lisää ulkopeliä. Jos paikka karsintoihin irtoaa, niin eiköhän me siellä hyvää peliä lähdetä hakemaan ja toivottavasti myös pääsarjapaikka tulee.

Miesten maajoukkueen päävalmentaja Jussi Tommola on tyytyväinen turnausta edeltäneeseen harjoittelun.

– Olosuhteiltaan on ollut tosi hyvä treenijakso. Ollaan päästy jalostamaan niitä asioita, mitä on talven aikana harjoiteltu hallissa. Siinä mielessä ollaan ihan positiivisin mielin. Katsotaan perjantaina, miten Santerilla ja Jyrkillä peli kulkee pääsarjassa, Tommola sanoo.

Olympiakarsintoihin Nurminen/Sirén ja Topio/Piippo

Phnom Penhissä olevat suomalaisparit Jyrki Nurminen/Santeri Sirén ja Pyry Topio/Pekka Piippo muodostavat myös Suomen joukkueen olympiakarsinnoissa eli Continental Cupissa, jonka 2. vaiheen turnaus on Madridissa 15.-17. toukokuuta.

– Joukkueen valinta olympiakarsintaan oli selkeä. Olympiakarsinnoissa pelimuoto on sellainen, että FIVB:n ranking-pisteet ovat siinä mielessä merkittäviä, että maasta kannattaa lähettää eniten ranking-pisteitä omaavat pelaajat, Tommola kertoo.

Kunkin maan joukkueessa pelaa kaksi paria. Suomen ensimmäiseksi varapelaajaksi on nimetty Harri Suonikko ja toisena varapelaajana on Verneri Vetriö.

Topio odottaa innolla olympiakarsintoja.

– Siellä on kahdeksan joukkueen lohko, josta viisi pääsee jatkoon. Mielestäni meillä on kyllä ihan hyvät mahdollisuudet mennä jatkoon. Lohkossa on muutama sellainen maa, joita vastaan voidaan hyvällä pelillä voittaa ja päästä finaaliturnaukseen, Topio pohtii.

Continental Cupin nimellä kulkevissa olympiakarsinnoissa pelataan toukokuussa 2. vaihe kolmessa kahdeksan maan lohkossa. Espanjan ja Suomen lisäksi Madridin lohkossa ovat mukana Norja, Saksa, Tshekki, Valko-Venäjä, Ruotsi ja Ukraina.

Kustakin toukokuun kolmesta turnauksesta viisi maata selviytyy Euroopan finaaliturnaukseen Eindhoveniin 22.-28.6. Hollanti pääsee mukaan turnauksen isäntämaan ominaisuudessa. Turnauksen voittajamaa lunastaa paikan Tokion olympialaisiin.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.