Scroll Top

Murto kahdeksas, Raitanen 15:s, Lampela neljäs, Kosonen neljäs

Silja Kosonen

Jännityksellä odotettu naisten seiväshyppy Rooman EM-kisoissa kääntyi suomalaisittain päälaelleen. Vahvana mitalisuosikkina pidetty Wilma Murto joutui tyytymään kahdeksanteen sijaan hänelle vaatimattomalla tuloksella 443, mutta Elina Lampela teki elämänsä kilpailun ja oli jaetulla neljännellä sijalla ennätystään lähentelevällä tuloksella 458.

Embed from Getty Images

Euroopan mestaruuden otti Sveitsin Angelica Moser maansa ennätyksellä 478, hopea meni Kreikan Aikaterini Stefanidille tuloksella 473, johon korkeuteen ylsi myös pronssimitalisti britti Molly Caudery. Lampelan kanssa nelossijan jakoi Tshekin Amálie Švábíková.

Kaksi vuotta sitten Lampela oli EM-kisoissa 11:s, ja tänä vuonna hyppyyn on tullut uuttaa voimaa ja varmuutta.

– Neljäs sija EM-kisoissa kuulostaa ihan hyvältä. En olisi uskonut tällaiseen kaksi kuukautta sitten, Lampela iloitsi hillitysti.

Lampela oli hyvässä hyppyvireessä ylittäen korkeudet 428, 443 ja 458 varmasti ensimmäisellään. Urheilija itse ei ollut aivan niin tyytyväinen hyppyihinsä.

– Hyppyjen etäisyydet olivat nyt lähempänä kuin karsinnassa, joten juoksu ei tullut aivan niin hyvin eivätkä hypyt jatkuneet kunnolla riman yli. Muuten olisi ollut hyvät mahdollisuudet hypätä korkeammaltakin.

Lampelan ennätys on tänä kesänä hypätty 463. Rooman finaalissa hän teki kolme suhteellisen hyvää yritystä korkeudesta 468.

– Eka yritys oli paras, mutta tippui riman päälle. Toisessa askel oli liian lähellä. Viimeistä yritystä en enää muista, Lampela kertoi.

EM-menestys tuo Lampelalle roimasti lisäpisteitä olympiarankingiin, jossa hän on tällä hetkellä sijalla 29, kun mukaan otetaan 32 urheilijaa. Tavoitteena on kuitenkin suoran tulosrajan 473 ylittäminen.

Murto: ”En ollut valmis mitalien metsästämiseen”

Wilma Murto otti kisasuorituksensa ja pettymyksen rauhallisesti. Talvella tullut akillesvamma haittasi valmistautumista tärkeään arvokisakauteen. Finaalissa aloituskorkeus 443 ylittyi helpon näköisesti ensimmäisellä, mutta 458 oli sitten liikaa. Hypyt nousivat korkealle, mutta eivät jatkuneet riman ylitykseen.

– Eka fiilis oli, kun kolme rastia tuli ruutuun, etten ole vielä valmis mitalien metsästämiseen, Murto kommentoi.

– Hyppyni elävät loppuvauhdista ja sen rytmistä. Nopeutta kyllä oli nytkin, mutta se lopun rytmi ei ollut kunnossa, Murto analysoi suorituksiaan.

– Ennakkoluuloton suorittaminen uupuu aina kauden ensimmäisissä kisoissa, ja nyt tämä oli vasta toinen kunnon kilpailuni tänä kautena.

Murron valmentaja Jarno Koivunen ehti jo kommentoida ennen Murron ratkaisuhyppyjä, että ylityksiin on 10 prosentin mahdollisuus.

– Itse en sellaiseksi tilannetta päästä, vaan pidän yrittämistä yllä, Murto totesi naurahtaen ja samalla ymmärtäen valmentajansa realismia.

Raitanen uupui estefinaalissa – EM-tittelin puolustaminen ei onnistunut

Topi Raitanen ei pystynyt puolustamaan kahden vuoden takaista Euroopan mestaruuttaan EM-kisojen 3000 metrin estejuoksussa. Kaksi päivää sitten alkuerässä Raitasen kunto näytti hyvältä, mutta finaalissa juoksu alkoi näyttää raskaalta jo puolimatkassa kärkijoukon kiristettyä vauhtiaan.

Lopulta Raitanen oli kisan 15:s ajalla 8.32,37.

– Tiesin, että siinä lähdetään kovaa ja pitää ennätys pystyä juoksemaan, jos meinaa päästä mitaleille. Selkeästi mies ei vaan ollut karsinnasta palautunut, Raitanen totesi pettyneenä.

– Sen verran vähän on erinäisten vaivojen takia tullut aitatreeniä tehtyä, että en pystynyt tänään omalle tasolleni juoksemaan. En ollut palautunut karsinnasta toivotulla tavalla.

Ranskalle kaksoisvoitto

Alexis Miellet ja Djilali Bedrani ottivat Ranskalle kaksoisvoiton ajoin 8.14,01 ja 8.14,36. Pronssille juoksi Saksan Karl Bebendorf ajalla 8.14,41.

– Ainahan sitä on erilaisia kolotuksia, mutta kyllä se on vaan sitä lihaskestävyyttä, ettei jaksa kahta estekisaa putkeen. Tuloskunto tulee sillä, että saa kisoja ja treenejä tehtyä ehjänä. Sillä se paranee, Raitanen totesi.

– Karsinta tuntui erittäin hyvältä ja olisin pystynyt puristamaan kovempaankin, mutta siellä ei mitaleita jaeta.

Pariisin on nyt pari kuukautta aikaa. Miltä tilanne näyttää olympialaisia ajatellen?

– Saisi vaan tehtyä vetotreenejä aitojen kanssa, se vie eteenpäin. Karsintajuoksu ei siellä riitä, finaalikin pitää jaksaa juosta.

Muutama viikko sitten sattuneesta Marseillen nilkkavammasta Raitanen totesi, ettei jalka kivuton ole, mutta tämä kisa ei siihen ratkennut.

Kososen EM-mitali jäi kiusallisen lähelle – Varmat arvokisaesitykset jatkuivat

Silja Kososen moukariheittäjän ura kulkee eteenpäin vuorenvarmasti. Rooman olympiastadionilla hän heitti parhaan aikuisten arvokisansa sijoittumalla neljänneksi hyvällä tuloksella 72,06. Kilpailu oli tasainen, kun mestariksi heitti Italian Sara Fantini, 74,18, hopealle Puolan Anita Włodarczyk, 72,92, ja pronssille Ranskan Rose Loga, 72,68.

– Ei huono kilpailu, mutta paremminkin olisi voinut mennä. Vähän ehkä pettynyt olen, mutta yllättävän hyvin olen suhtautunut ainakin tähän asti, Kosonen kommentoi kilpailuaan, jossa mitalisijatkin olivat kutkuttavan lähellä.

– Eka oli helpotus, että sain noinkin hyvän tuloksen. Toisella tuli paras tulos. Siinä tiesin, että pääsen kolmelle vikalle kierrokselle.

Kosonen kertoi nauttineensa kilpailun alkukierroksista, mutta sen jälkeen heitot menivät vähän yliyrittämiseksi. Yritystä oli loppuun asti.

– Viimeisessä heitossa oli vähän liiankin tiukkaa yrittämistä. Meni sitten jo ringinkin kautta, eikä siinä ole enää hirveästi tehtävissä.

Paineita oli, mutta se ei häirinnyt

Syntyikö EM-areenalla ylimääräistä painetta?

– Oli ainakin omia paineita. Olisin halunnut tuoda täältä mitalin. Kai siinä sitten sen verran paineita oli. Eiköhän aika moni muukin odottanut sitä mitalia.

– Sen verran on tottunut paineisiin, ettei se minua ainakaan hirveästi häirinnyt, hyvänä kilpailijana tunnettu Kosonen totesi.

Mitä oppia EM-kisoista kertyi?

– Ehkä se, että saisin juuri noihin koviin heittoihin tekniikkaa paremmaksi. Se olisi ihan kiva.

Julkisuuteen tuli kilpailun jälkeen tieto, että Suomen joukkue olisi tehnyt kilpailusta protestin. Se ei pitänyt paikkansa, mutta suomalaiset halusivat kuitenkin tarkistaa ranskalaisheittäjän mahdollisen yliastutun heiton. Tarkistus ei antanut aihetta protestointiin.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.