Scroll Top

Mononen ja Blomqvist juoksivat EM-hopean ja pronssin Brysselin mutavellissä

Yleisurheilu83

Ilona Mononen ja Nathalie Blomqvist saavuttivat hopea- ja pronssimitalin maastojuoksun EM-kilpailujen alle 23-vuotiaiden naisten 7 kilometrin kilpailusta sunnuntaina Brysselissä. Tämä on ensimmäinen kerta historiassa, kun suomalaiset voittivat kaksi mitalia maastojuoksun MM- tai EM-kilpailuiden samasta kilpailusta.

Mestaruuden voitti ylivoimaisesti kesällä Espoossa alle 23-vuotiaiden 5000 metriäkin voittanut skotti Megan Keith, jonka aika oli 25.32. Mononen jäi hänelle 1.23 ja Blomqvist 1.34 minuuttia. Mononen ja Blomqvist olivat pääosan matkaan Keithiä jahtaavan ryhmän kärjessä ja karistivat muut kannoiltaan viimeisellä kilometrillä. Mononen kiri lopussa toiseksi.

– Oli aika paljon henkistä ja fyysistä latausta tähän kilpailuun. Tätä edelsi neljän viikon leiri Pajulahdessa, joka onnistui tosi hyvin. Pystyin vain unelmoimaan mitalista, mutta sanoin sen ääneen. Koska jos ei sitä tee, mitaliakaan ei tule, Mononen totesi.

Mitalin Mononen ratkaisi kahden viimeisen kierroksen aikana.

– Toiseksi viimeisellä kierrolla iskin viimeisissä mäissä ja siinä vaiheessa tuntui hyvältä. Lopussa hoin vain itselleni, että eteenpäin, älä kaadu ja koetin vetää jalkoja eteenpäin. Samalla ajattelin, että lopussa ei minusta tulee kukaan ohi. Mitalit yhdessä Nathalien kanssa oli mahtavaa.

Blomqvist: ”Oli tosi hullu reitti”

Monoselle mitali oli toinen perättäinen EM-maastosta. Hän oli vuosi sitten kolmas Italiassa alle 20-vuotiaiden ikäluokassa.

Reitti oli raskas, mutta Monoselle se ei ollut ongelmia.

– Happi kulki tosi hyvin ja oli itsevarma tunne, että kyllä minä jaksan. Olen paremmassa kunnossa kuin koskaan. Tällä reitillä se oli paljon asenteesta kiinni ja sitä minulla riittää, Mononen sanoi.

Tyytyväinen oli Blopmqvistkin.

– Oli tosi hullu reitti. Ei voinut etukäteen tietää miten kilpailu menee. Kokeilin siinä alussa ja totesin, että se on vaarallista ja hankalaa, Bloqmvist viittasi alkumatkaan, jossa hän oli tovin irti Keithin takanaan olleesta ryhmästä, mutta palasi sitten juoksemaan Monosen kanssa.

– Oli tosi siistiä juosta. Ilonan kanssa saimme voimia toisistamme. Juoksu kulki hyvin ja tuntui rennolta, vaikka reitti oli tuollainen. Pyrin vain koko ajan löytämään paikkaa, johon jalka ei uppoaisi.

Muuse yhdeksäs ja Heikkinen yhdestoista

Alle 23-vuotiaiden miesten 7 kilometrin kilpailussa Turun Urheiluliiton Mustafe Muuse oli yhdeksäs ja Lempäälän Kisan Santtu Heikkinen yhdestoista.

Lahden Ahkeran Niko Putkinen juoksi 59:nneksi ja varmisti Suomelle pistesijan kolmihenkisessä joukkuekilpailussa. Suomen joukkue oli kahdeksas.

Muuse aloitti rohkeasti ja pysytteli neljä ensimmäistä kilometriä kärkiryhmässä. Loppumatkasta sijoitus hivenen putosi.

– Oli aika vaikea reitti, johon oli vaikea valmistautua. Eikä tänään ollut ihan sataprosenttinen päivä, sellainen mitä on ollut tänä syksynä. Hyvä että huononakin päivänä pystyin juoksemaan jonkinlaisille sijoille. Nyt vaan nöyränä treenaamaan, Muuse sanoi.

Muusea rauhallisemmin aloittanut Heikkinen nousi sija sijalta ylöspäin eikä hävinnyt Muuselle kuin kolme sekuntia.

– Harjoitukset ovat menneet hyvin, mutta heti ensimmäisellä kilometrillä kävi selväksi, että tällä kilpailulla ei ollut mitään tekemistä rata- ja maantiejuoksukunnon kanssa, mutta tulipahan kokemusta.

Heikkisen mukaan mudassa juokseminen ei ollut loppujen niin raskasta miltä se näyttää, mutta vauhdin se söi.

– Reitti asetti vauhtirajoituksen. Oli tosi vaikea juosta, kun tuntui, ettei päässyt mihinkään. Tuli kisan aikana mieleen, että tätä varten olisi pitänyt harjoitella suolla.

Britti Will Barnicoat uusi mestaruutensa kirikamppailussa, jossa ranskalainen Valentin Bresc sai saman hänen kanssaan. Muuse hävisi mestari Barnicoatille 33 sekuntia ja Heikkinen 36 sekuntia.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.