Aina on käyty debattia siitä, käytetäänkö huippu-urheilussa dopingia ja jos käytetään, miksi siitä ei jäädä kiinni? Asiaan on hyvin yksinkertainen vastaus. Mahdollisen dopingin käyttäjät pystyvät käyttämään niin tehokkaita ja huipputeknologialla kehitettyjä peiteaineita ja eri aineiden yhdistelmiä, jotka poistavat dopingin eli kiellettyjen aineiden näkymisen testeissä.
Seefeldin dopingskandaalin hiihtäjät eivät jääneet kiinni varsinaisissa testeissä. He antoivat puhtaat näytteet. Vasta tarkemman selvittelyn jälkeen kävi ilmi, että kyseessä on varsin järjestelmällinen toiminta, jolla peitetään Wadan menetelmien reagoiminen näytteisiin. Urheilijat paljastivat, miten huijasivat testeissä. Seefeldin dopingskandaalin osalliset käyttivät muun muassa veridopingia ja kasvuhormonia.
Tässä tapauksessa peitemetodi oli seuraava.
He joivat kisojen jälkeen runsaasti suolavettä ja käyttivät tunnettua peiteainetta nimeltä albumiini. suolaveden ideana on, että keho tuottaa vähemmän virtsaa kuin normaalisti. Albumiini puolestaan on jo vuosikymmeniä ollut tunnettu dopingin peiteaine.
Wikipedia selittää albumiinin maallikolle seuraavasti vaikealta ymmärrettävällä tavalla. Mutta on syytä korostaa, että kemistit ja lääketieteen osaajat lukevat seuraavaa tekstiä yhtä helposti kuin lapset Aku Ankkaa.
”Albumiinit on ryhmä valkuaisaineita eli proteiineja, jotka liukenevat puhtaaseen veteen. Albumiinit on yksi vanhentuneista proteiinien luokitteluun tarkoitetuista ryhmistä. Albumiini syntetisoituu maksassa. Keskimäärin noin 60 % plasman valkuaisaineista on albumiinia. Se kuljettaa monia siihen sitoutuneita aineita, kuten kalsiumia, rasvahappoja, monia hormoneja sekä lääkeaineita ja muita vierasaineita. Albumiinimolekyylit ovat pieniä, joten se sitoo painoonsa nähden runsaasti vettä. Veren osmoottinen paine johtuukin noin 80-prosenttisesti albumiinista. Radioisotoopilla leimattua albumiinia voidaan käyttää plasman tilavuuden mittauksessa.”
Seefeldin MM-kisoissa kärähti maastohiihtäjät Viron Karel Tammjärv ja Andreas Veerpalu sekä Kazakstanin Aleksei Poltoranin. Kolmikosta jokainen sai tammikuussa neljän vuoden kilpailukiellon.
Seefeldin dopingskandaalissa huomionarvoista onkin ollut, että huijaaminen ei paljastunut dopingtesteissä vaan vasta viranomaisten tutkinnan jälkeen. Näin ollen voidaankin ihmetellä ja pohtia todennäköisesti ikuista mysteeriä, mitä ja monta muuta metodia on siihen, että huippu-urheilijat eivät jää testeissä kiinni? Monta, väittää Gee.