Scroll Top

Katsaus EräViikinkien fuusion onnistumiseen

Salibandyseura EräViikingit perustettiin wikipedian mukaan 24. maaliskuuta 2016, Tapanilan Erän salibandyjaoston ja SalibandySeura Viikinkien fuusioituessa. Yhdistymisen seurauksena EräViikinkien, Erän ja SSV:n muodostamassa seurassa on noin 2000 pelaajaa ja harrastajaa, mikä tekee siitä 2010–luvulla maailman suurimman salibandyseuran. Miesten edustusjoukkue käyttää kotihallinaan Vantaan Myyrmäessä olevaa Energia-Areenaa, jonka katsomokapasiteetti on noin 3500 henkilöä.

EräViikingit ovat pelanneet miesten Salibandyliigassa erinomaisesti ollen sarjataulukossa ensimmäisiä ottelun enemmän pelanneena ja kaksi pistettä eroa olevaan Tampereen Classiciin nähden. Joukkue on tehnyt 128 maalia ja päästänyt 58. Tehtyjen maalien määrä on ylivoimaisesti paras verrattuna muihin joukkueisiin mutta päästetyissä maaleissa joukkue ei ole vähiten päästäneiden joukkueiden kärjessä.

Joukkueen fuusio tapahtui todella nopeasti ja Geemedian mukaan muutamaan asiaan ei ole riittävästi ehditty pureutua. Samassa yhteydessä täytyy kiittää, että Geemedia saa olla etuoikeutetussa asemassa, kun alan johtavat salibandyhenkilöt lukevat lajia koskevat artikkelimme.

Joukkueen henkilökunnan määrä on suurempi kuin muutamalla liigajoukkueella yhteensä. Samoin otteluselosteessa, jota lehdistölle ei jaeta toisin kuin muissa urheilutapahtumissa, peleissä olevan henkilökunnan määrä on yhtä suuri tai jopa suurempi kuin esimerkiksi joillain NHL-joukkueilla. EräViikinkien rekyyliin kuuluu muun muassa kuusi valmentajaa, joista ilmeisesti neljä toimii penkin takana ja kaksi katsomossa. Määrä on huikea, etenkin jos kaikki saavat palkkaa toimestaan.

EräViikingien tiedottaminen loppui kuin seinään muutama kuukausi sitten kun aktiivinen ja hommansa hyvin hoitanut tiedottaja siirrettiin naisten edustusjoukkueen tiedottajaksi. Syy siirrolle ei ole koskaan selvinnyt ja tällä hetkellä joukkueella ei ole nettisivujen mukaan yhtään tiedottajaa. Joukkueen manageri kertoi Geemedialle, että asia pitää korjata joukkueen internet-sivuille mutta ainakaan vielä näin ei ole tapahtunut. Lisäksi joukkueen urheilujohtaja kertoi taannoin, että joukkueella on kolmen hengen tiedotustiimi. Sitä, keitä tiimiin kuuluu, ei ole selvinnyt tähän päivään mennessä saati heidän yhteystietojaan.

Kuuluttaja oli alkukaudesta kiusallisen vähän tutustunut lajiin ja kotijoukkueeseen. Onneksi tahti on kuitenkin parantunut mutta edelleenkin on hieman epäselvää mm. siinä, kuka esim. sponsoroi puoliajan pallonheittokilpailua = laivayhtiö palkitsee voittajan, mutta yhtiön logo loistaa poissaolollaan, mutta palloja heitetään kotimaisen peliyhtön sponsoroimaan keskiympyrään! Lisäksi äänentoisto on surkeahkolla tasolla musiikin soidessa liian kovalla, haastateltavien puheesta ei saa mitään selvää ja sponsoreiden mainokset imeytyy betoniin.

EräViikingit ilmoittaa katsojamääräkseen esimerkiksi viime ottelussa yli 1000 katsojaa. Geemedian laskennan mukaan paikalla oli kaikkien vähennysten jälkeen maksimissaan noin 500 katsojaa, joista suurin osa seuran omia junioreita peliasussa. Laskelmiin on todennäköisesti käytetty kaikkia kausilippuja yleisön ollessa paikalla tai ei sekä yritysten vapaalippuja. Todellinen katsojamäärä on kuitenkin jotain ihan toista. Energia-Areenan kapasiteetista on näin ollen käytetty 20%:tä. Laskelma perustuu seuran omilla sivuilla mainitsemaan juhlaotteluun, jossa oli paikalla MM-pysti ja viisi MM-pelaajaa. Mainoksia ottelusta ei osunut Geen silmiin ainuttakaan.

Summa summarum, pääasia joukkueella on, että se pärjää. Toiseksi tulevat muodolliset seikat, kuten media. Verrattuna Tapanilan Erään tai SSV:en paikalla on vain kourallinen toimittajia. Tilanne on lajin kannalta harmillista, sillä pääkaupunkiseudun kovin joukkue pelaa läänin hienoimmalla areenalla ja katsojia on vain murto-osa maksimista ja tunnelma on kuin presidentti Kekkosen hautajaisista.

Geemedia toivoo, että kehityselementit ja artikkelissa mainitut aukot on täytetty muualla Suomessa. Samalla Geemedia toivottaa hyvää salibandytalvea kaikille lajin seuraajille!

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.