Scroll Top

Katsaus Bandyliigaan 2016-2017

Bandyliigan logo bandy jääpalloliigan logo

Bandyliiga käynnistyy perjantaina 18.11 kolmella ottelulla. Mestari Botnia matkaa Porvoon Akilleen vieraaksi, Kampparit saa kotiinsa JPS:n ja WP 35 kohtaa Veiterän. YLE 2 kavalla näkyvä finaali pelataan 11.3.2017 runkosarjassa paremmin sijoittuneen kotikentällä.

Bandyliigassa pelataan yhdeksän joukkueen kaksinkertainen sarja. Sarjan kahdeksan parasta joukkuetta selviävät jatko-otteluihin.

Lisäksi pelataan paikalliskierrokset kolmen joukkueen kesken. Joukkueet paikalliskierroksilla: Akilles – Botnia – HIFK, Kampparit – Veiterä – WP 35 ja JPS – Narukerä – OLS.

Bandyliigassa ratkaistaan 107. mestaruus. Ainostaan vuosina 1918, 1940 ja 1942 sarja on jäänyt pelaamatta.

Bandyliigassa pelaavista joukkueista useat ovat myös huomattavan iäkkäitä. Yli satavuotiaita seuroja ovat OLS, HIFK ja Akilles. WP 35 on pelannut 75 ja HIFK 74 kautta mestaruussarjassa. OLS johtaa maratontaulukkoa 1469 pisteellä ja toisena oleva HIFK kerännyt 1367 pistettä. Kaiken kaikkiaan 59 joukkuetta on tavoitellut mestaruutta.

img_5844

Jääpallon Bandyliiga on viime kausina ollut varsin tasainen, mainittakoon että viimeisten viiden kauden aikana on ollut kolme eri mestaria ja seitsemän joukkuetta mitaleilla.

Niinpä nytkin peräti kuutta joukkuetta on ennustettu mitalijoukkueeksi: Akilles, Botnia, HIFK Kampparit, OLS, Veiterä ja WP 35. Akilles on selvästi joukkueiden ykkössuosikki, jota JPS haastaa.

Venäjältä tuli Bandyliigaan peräti 7 pelaajaa. Eniten venäläispelaajia hankki WP 35, peräti neljä: Ivan Fedorkin, Aleksander Gavrilov, Aleksei Ibatulov ja Alex Popov. HIFK:n vahvuuteen liittyi Stepan Okhalov. Denis Sadakov puolestaan palasi Akilleen riveihin ja Kampparit viimeisimpänä hankki Kazanista Artem Shkhovtsovin. Akilleen riveissä pelaa myös ruotsalainen Rickard Andersson. OLS:n riveihin liittynyt Jonas Sulila on kaksoiskansalainen (Suomi, Ruotsi).

Aleksei Nikisov valmentaa Veiterää ensimmäistä kauttaan. Ruotsista Bandyliigaan palasi maajoukkueportteja kolkutelleet Anssi Hänninen JPS (Gripen) ja Aleksi Seppänen Veiterä (Gripen). Mielenkiintoinen pelaaja – Tatu Ässämäki – palasi JPS:n riveihin voittettuaan viime kaudella Ruotsin P20 mestaruuden. OLS:n riveihin liittyi Jonas Sulila (Tensta BK).

Kotimaassa oli myös liikehdintää. Tuomas Rintala siirtyi Jyväskylästä Porvooseen. Kauden 2013-14 maalipyssy Petri Paasovaara palasi OLS:n edustusjoukkueeseen. Siirtoja tapahtui kaiken kaikkiaan 55.

SUOSIKKIJOUKKUEET

AKILLES

Porvoolaisten panostus jatkuu ja joukkue tavoittelee hyvää sijoitusta. Viime kauden päätteeksi Akilles sijoittui toiseksi. Nyt joukkueella käynnistyy 64. SM sarjakausi ja odotukset yleisön hyvällä tuella Porvoossa ovat suuret.

Viime kauden finaalitappion suuren fanijoukon edessä kirvelee porvoolaisten mielissä, eikä tulevalla kaudella varmasti ole mitään muuta tavoitetta kuin kirkastaa mitalin väriä.

Joukkue on sopiva sekoitus nuoria tulevaisuuden ratkaisupelaajia ja kokeneita vastuunkantajia. Akilles on tällekin kaudelle jatkanut panostusta omiin junioreihin ja heiltä odotetaankin kehitystä harjoittelun ja pelaamisen myötä. Kesäharjoittelukausi sekä syksyn jääharjoitukset ovat sujuneet hyvin ja harjoituksissa on koko ajan näkynyt tervettä kilpailua.

Myös lokakuun maailmancup-reissu onnistui hyvin. Matkalta haettiin ja saatiin tärkeitä kokemuksia, yhdessäoloa, uutta intoa syksyn harjoitteluun sekä tärkeää ison jään tuntumaa. Nämä kaikki varmasti jalostuvat henkiseksi ja pelilliseksi voimavaraksi joukkueelle kotimaan sarjakautta ajatellen. Suomen Cup Oulussa sujui kohtuullisesti, avausottelun tappio Veiterälle vei mahdollisuudet päästä loppuotteluun.

Joukkueessa kannattaa seurata jokaista pelaajaa, mutta etenkin junioriosasto tulee olemaan mielenkiinnon kohteena.

BOTNIA

Botnian nuori joukkue pelasi erinomaisen kauden voittamalla Suomen Cupin, runkosarjan ja lopulta Suomen Mestaruuden. Seura aloittaa 39. SM-sarjakautensa ja joukkue tavoittelee paikkaa mitalipeleihin.

Joukkueen materiaali on kapea, mutta laadukas. Ilman loukkaantumisia ilmoittautuu joukkue mitalitaisteluun.
Botnian harjoittelu alkoi toukokuussa. Joukkue on erittäin hyvässä fyysisessä kunnossa. Jäillä on oltu pari kertaa viikossa. Elokuun lopussa joukkue leireili perinteisesti Rantasalmella ja pelasi WP 35:ttä vastaan. Syyskuussa Botnia oli Edsbynissä ison jään leirillä ja pelasi pari harjoitusottelua. Lokakuussa joukkue pelasi Maailmancupissa. Siellä Botnia pelasi yhden hyvän ottelun Hammarbytä vastaan. Baikal Energy ja SAIK olivat liian kovia vastuksia. Suomen cupissa Oulussa joukkueen peli ei ollut vielä aivan kuosissa ja sijoitus oli A-lohkossa neljäs.

JPS

JPS:n sijoittui viime kaudella runkosarjassa kuudenneksi ja oli lopulta neljäs. Suomen Cupissa joukkue sijoittui toiseksi. Alkava kausi on jyväskyläläisille SM tasolla 30.

Kauden erikoisuus on neljä veljesparia: Tammilehdot (Mikko ja Lasse), Hänniset Anssi ja Atte), Hämäläiset (Riku ja Saku + poikien velipuoli Nico Nevalainen) ja Manniset (Jaakko ja Veikko).
JPS:n Bandyliigajoukkue on treenannut tunnollisesti iltojen pimetessä. Junnujen esiinmarssi alkaa näkymään testituloksissa ja harjoitusinnokkuudessa. Peleissä tulee sitten esiin kokemus ja kovuus, jota taas Jipsin kokeneempi kaarti edustaa kunniakkaasti. Joukkueen muutoksista voi mainita tulopuolella Atte Hänninen IFK Kungälv ja Tatu Ässämäki Edsbyn. Mikkelistä punaiseen paitaan siirtyi Nikke Tuhkanen.

Joukkue! Tehojen ja liberotyöskentelyn kannalta Mikko Rytkösen onnistuminen on tärkeää, samoin Aatu Valtosen maalivahtipeli ja uusien pelaajien hitsautuminen joukkueeseen. Tatu Ässämäki voitti Ruotsi P20 mestaruuden Edsbyn riveissä, joten häntä ja toista paluumuuttajaa Anssi Hännistä kannattaa myös seurata.

 

MUSTAT LAMPAAT

HIFK

Perinteiset punanutut lähtevät kauteen haastajina. Joukkue on menettänyt tärkeitä pelaajia ja joukkueessa on käynnissä nuorennusleikkaus. Alkukausi näyttää suunnan, mille raiteille HIFK:n peli kääntyy.

KAMPPARIT

Mikkelin Kampparit saavuttivat viime kaudella pronssia. Joukkueella on erinomaisia pelaajia ringissä mutta materiaali on valitettavan kapea, jonka johdosta Gee ei usko joukkueen kolkuttelevan kultamitalivaraston ovea.

OLS

Oululaiset romahtivat kahdella viime kaudella mutta tälle kaudelle joukkue on asettanut tavoitteekseen Suomen mestaruuden. Geen mielestä tavoite ei ole realistinen, sillä joukkue menee todella ohuella miehistöllä, joista osa käy samaan aikaan armeijaa. Joukkueessa on liigan parhaita pelaajia mutta kyseessä on joukkuepeli.

Geemedia toivottaa kaikille joukkueille tsemppiä kauteen ja pitää lukijat ajantasalla missä mennään.

Lähde: Jääpalloliiton infopaketti

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.