Scroll Top

Jokereiden korttitalo romahdusvaarassa

Michael Keränen ei jatka Jokereissa

Jokerit teki viime kaudella 15 miljoonaa euroa tappiota. Noin kymmenen millin euron liikevaihdolla kyseessä on melkoinen saavutus. Kahden KHL-kauden yhteenlasketut tappiot ovat jo lähes 30 miljoonaa. Oma pääoma on sulanut kauan sitten ja toiminta pyörii ainoastaan venäläisten pääomien turvin. Jokereiden omat tulot eivät riitä edes palkkakuluihin.

Aiemmin seuran toimitusjohtaja Jukka Kohonen on selitellyt tappioita pitkällä idän kiertueella, loukkaantumisilla ja pienentyneillä pudotuspelituotoilla. Kun huomioi tappioiden suuruusluokan, selitykset asettuvat naurettavaan valoon. Mainittujen syiden taakse voisi mennä muutaman sadan tonnin tappion kanssa, mutta nyt puhutaan 15 miljoonasta…

img_5946

Käytännössä Jokereiden liikevaihto ei juuri ole noussut liigavuosista, vaikka pitkien etäisyyksien KHL:ssä kulut ovat aivan toista luokkaa ja pelaajabudjettiin on pitänyt panostaa. Yksi seuran ongelmista onkin Venäjän pakotteet, joiden takia kaupallista potentiaalia kansainvälisillä markkinoilla on ollut vaikea hyödyntää.

Kiinasta uutta rahaa?

Tällä kaudella KHL:ssä debytoi myös kiinalaisjoukkue. Kunlunin joukkue ei ainakaan vielä ole ollut paikallisesti mikään yleisömagneetti, mutta Kiinan kokoisessa kasvavassa taloudessa voisi olla sitä lunastamatonta potentiaalia, mihin Jokerit voisi tarjota suomalaisyritykselle väylän ja avata ovia.

Venäjällä onkin nyt, kenties viisaasti, käännetty katseet lännen sijasta itään. Tshekeistä ei ole enää joukkuetta KHL:ssä, Ruotsistakaan sellaista tuskin hetkeen tulee, muusta läntisestä euroopasta puhumattakaan. Sen sijaan idän talousjätit tarjoavat kiinnostavia bisnesmahdollisuuksia, enää pitäisi saada paikalliset kunnolla innostumaan jääkiekosta.

Kuva: Jokerit
Kuva: Jokerit

Mikä sitten on Jokereiden tulevaisuus tässä yhtälössä? Se tuli mukaan, kun KHL vielä haaveili koko Euroopan yhteisestä huippuliigasta, joka tulisi haastamaan NHL:ää. Nyt se visio on ainakin toistaiseksi kuopattu, ja Jokerit ovat täysin venäläisomistajien armoilla. Jos he näkevät mielekkääksi rahoittaa Pietarin SKA:n lisäksi myös kakkosjengiä, niin taival voi jatkua. Mikäli rahahanat väännetään kiinni, niin koko Jokeri-organisaatio on välittömästi kusessa.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.