Scroll Top

Geemedian haastattelussa huippujuoksija Arttu Vattulainen – ”Kyllä viikonlopun tuplaus vielä elimistössä tuntuu, yhdistettynä muutenkin pitkään kilpailukauteen”

Arttu Vattulainen

Geemedian toimitus poimi haastatteluun yleisurheilija Arttu Vattulaisen. Joensuun Katajan pitkien matkojen juoksija nousi suuren yleisön tietoisuuteen viimeistään EM-kisoissa ja viimeisessä Suomi-Ruotsi maaottelussa partoineen. Ohessa haastattelu olkaa hyvät!

Kuva: Wikimedia Commons Creative Commons – Tuomas Vitikainen

 

Tervehdys Arttu! Mitä miehelle kuuluu juuri nyt?
Terve! Kuuluu aivan hyvää. Istuskelen juuri kotonani Oulussa ja nautiskelen alkusyksyn komeista keleistä. Vuosi on ollut kiireinen, eikä täällä ole liian paljon ehtinyt olemaan.

Juoksit upeasti Ruotsi-ottelussa. Vieläkö kilpailu painaa jaloissa?
Kyllä viikonlopun tuplaus (5000m&10 000m) vielä elimistössä tuntuu, yhdistettynä muutenkin pitkään kilpailukauteen. Oma ulkoratakausi alkoi jo huhtikuussa Yhdysvalloissa, joten onhan tässä useampi kuukausi tullut kilpailtua enemmän tai vähemmän tiiviisti.

Kuva: Arttu Vattulainen, Instagram

Olit upeasti EM-kisoissa 18., oletko tyytyväinen kisamatkaan?
Olen ehdottomasti tyytyväinen. Monien loukkaantumisten ja muiden ongelmien sävyttämien kausien jälkeen sain otettua vihdoinkin loikan kohti maanosan kärkeä. Se tuli näiden vaikeuksien takia ehkä muutaman vuoden toivottua myöhemmin, mutta tästäkin ehtii vielä kärkikahinoihin mukaan.

EM-kilpailuissa pystyin tekemään kauden parhaimman suoritukseni erittäin raskaissa olosuhteissa. Berliini oli tärkeä välietappi matkalla kohti uran parhaita vuosia, ja ensi kerralla EM-kilpailuissa taistellaankin sitten jo aivan erilaisista sijoituksista.

Onko kausi 2018 jo paketissa vai juoksetko vielä SM-viesteissä?
Juoksen vielä SM-viesteissä 800 sekä 1500 metriä Joensuun Katajan väreissä.

Mikä sai pikku-Artun aikoinaan aloittamaan todella rankan kestävyysjuoksun?
Harrastin nuorempana koripalloa ja kun lopetin sen noin 14-vuotiaana, täytyi vanhempien mielestä minun löytää uusi liikuntaharrastus. Aloin käymään isäni kanssa lenkillä, ja jokin kerta hän ehdotti, että menisin käymään Joensuun Katajan juniorijuoksukoulun harjoituksissa. Sillä tiellä sitä edelleenkin ollaan 12 vuotta myöhemmin. Ehdottomasti aktiivisilla ja kannustavilla vanhemmilla oli merkitystä, että päädyin kestävyysjuoksijaksi.

Jos ajattelet tulevaisuuttasi, niin minkä matkan näet päämatkaksesi ja missä lajissa tulet edustamaan Suomea vielä vuosia?
Uskon, että pystyn vielä reilusti kehittymään pitkillä ratamatkoilla ja parantamaan ennätyksiäni. Tokion vuoden 2020 olympialaiset alkavat olla kuitenkin jo nurkan takana, ja realistisin matka sinne pääsemiseksi olisi mielestäni maraton. Jos haluan siellä kyseisen matkan juosta, niin debyytti pitäisi tehdä mahdollisimman pian. Suunnitelmissa onkin juosta ensimmäinen maratonini jo nyt syystalvella, jos kaikki menee suunnitelmien mukaan. Sitten olen hieman viisaampi siitä, onko maraton minun matkani tulevaisuudessa. Ratajuoksut jatkuvat joka tapauksessa myös tulevaisuudessa.

Tavallinen Jantteri katsoo TV:stä juoksuasi niin se näyttää ilmeettömältä ja yleensä teillä ei tule edes hiki. Tosiasiassahan lajithan ovat uskomattoman rankkoja ja vauhtinne on todella nopea. Jos maallistetaan juoksua niin paljon Arttu Vattulainen juoksee Cooperin testissä?
5000 metrin ennätykseni on 13.46, joten tuolla tahdilla Cooperin testissä menisi noin 4350 metriä. 10 000 metrin ennätysvauhdilla 28.48 Cooper menisi 2.5 kertaa 4160 metriä.

Suomen joukkue sai EM-kisojen jälkeen haukut, kuinkas muutenkaan, kun mitaleja ei tullut ja moni saattaa ajatella, mitä järkeä kisoihin on lähettää urheilijoita, ketkä eivät tule edes parhaana päivänä olemaan kymmenen sakissa. Mitä vastaisit kriitikoille?
Minun mielestäni jokainen joka on kisarajan tehnyt, on ehdottomasti kisapaikkansa ansainnut. Arvokisoissa olisi todella vähän kilpailijoita, jos sinne lähetettäisiin vain varmat mitalisuosikit. Jotta ylipäänsä tuolle tasolle pääsee, on siihen täytynyt tehdä todella paljon töitä ja uhrauksia elämässä. Etenkin nuorille urheilijoille tällaiset kisamatkat ovat elintärkeitä kokemuksia tulevaisuutta ajatellen.

Kuva: Arttu Vattulainen, Instagram

Monta viikkoa vuodessa olet harjoittelematta jos unohdetaan flunssat ja muut pakolliset menot? Kauan maltat pitää ”lomaa”?
Arvelin pitää pari-kolme viikkoa ”taukoa”, jolloin minulla ei ole harjoitusohjelmaa. Sohvan pohjalle en kuitenkaan ajatellut jääväni, vaan saatan käydä juoksemassa tai harrastamassa jotain muuta liikuntaa silloin kun itseäni huvittaa.

Mikä on sponsori ja rahoitustilanteesi, voitko urheilla päätoimisesti?
Tilanne on sellainen, että urheilusta muodostuvat kulut saan muutaman sponsorin, seuran ja liiton kautta katettua. Opiskelen tällä hetkellä Oulun yliopiston kauppakorkeakoulussa, jossa opintoja on jäljellä pari vuotta. Vanhempien rahallinen tuki on ollut myös arvokasta, ilman sitä olisi vaikea ollut uraa luoda. Ilman muuta olisi upeaa, jos pystyisin vielä jossain vaiheessa elättämään itseni juoksemisella. Aika näyttää tuleeko se toteutumaan!

Vieläkö Artulla on Ruotsi-ottelusta tuttu parta tallella?
Kyllä se vielä on! Saa nähdä, kuinka pitkään se vielä pysyy.

Terveisesi Geemediasportsin lukijoille?
Oikein hyvää syksyn jatkoa Geemediasportsin lukijoille ja muistakaahan käydä lenkillä!

 

Artun kotisivut löytyy osoitteesta http://www.arttuvattulainen.com/

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.