Scroll Top

Andre Iguodala oli taannoin voittamassa kolmea NBA-mestaruutta – nyt luottopelaaja on joutunut outoon tilanteeseen Memphisissä: “Seura haluaa maksimoida hänen arvonsa”

Kolminkertainen NBA-mestari ja muun muassa vuoden 2015 finaalien arvokkain pelaaja Andre Iguodala, 35, on tällä hetkellä Memphis Grizzliesin palkkalistoilla, mutta ei ole vielä pelannut peliäkään seuran väreissä. 

Kyse ei ole loukkaantumisesta, sairastelusta tai siitä, että mies ei olisi enää tarpeeksi laadukas pelaaja NBA-kentille. Tällä hetkellä Iguodala ei ole kuitenkaan mukana jälleenrakennusvaiheessa olevan Memphisin toiminnassa, vaikka vielä edelliskaudella mies oli yksi Golden State Warriorsin ja päävalmentaja Steve Kerrin luottopelaajista.

Taustalla on lukuisia syitä ja sattumia, jotka ovat ajaneet entisen All-Star-pelaajan nykyiseen tilanteeseen. Sekä Grizzlies että Iguodala ajavat ensisijaisesti omia etujaan, joka vaikeuttaa osapuolten välisen kiistan ratkeamista.

Embed from Getty Images

Koko tapahtumasarja juontaa juurensa vain muutaman viikon päähän kauden 2018-19 päätöksestä, kun Warriorsin tähtipelaaja Kevin Durant ilmoitti, että hän on tehnyt sopimuksen Brooklyn Netsin kanssa. Samaan aikaan Klay Thompsonin ennustettiin istuvan sivussa koko seuraavan kauden ajan eturistisidevamman vuoksi, joten Warriorsin johtoporras tiedosti, että edessä tulee olemaan ainakin yhden kauden mittainen jälleenrakennusjakso.

Tämän seurauksena Warriors päätti jakaa peliminuutteja kuluvan kauden ajan organisaation nuorille lupauksille, kuten Jordan Poolelle ja Eric Paschallille, ja näin ollen rakentaa uutta pohjaa rosterille, joka on pysynyt jo pitkään lähes muuttumattomana. Nopeasti elänyt tilanne jätti Andre Iguodalan ikävään välikäteen, jonka vuoksi Warriors kauppasi hänet kesän aikana Memphisiin.

Memphis laittoi ison loven palkkakatostaan kiinni Iguodalaan. Seura käytti myös oman ‘trade exceptioninsa’, jotta se pystyi mahduttamaan Iguodalan suurehkon 17 miljoonan dollarin vuosipalkan palkkalistoilleen. 

Heti kauppaamisen jälkeen huhut kuitenkin kertoivat, että Grizzlies tulisi neuvottelemaan pikimmiten sopimuksen ulosostosta, jotta Iguodala voisi liittyä uuteen joukkueeseen. Yhtenä todennäköisimpänä osoitteena pidettiin tuolloin Los Angeles Lakersia, joka oli osoittanut heti kiinnostuksensa veteraanipelaajaa kohtaan. 

Embed from Getty Images

Päiviä ja lopulta viikkoja kestäneen odotuksen jälkeen ei ollut kuitenkaan merkkejäkään Iguodalan sopimuksen ulosostosta. Iguodala oli tehnyt hyvin selväksi sen, että hänellä ei ollut kiinnostusta pelata Grizzliesin organisaatiossa, sillä mies ei esimerkiksi ollut mukana joukkueen harjoitusleirillä, eikä hän ole pitänyt yhteyttä joukkueen muihin pelaajiin tai matkustanut vieraspeleihin joukkueen kanssa.

Syyskuun alkupuolella raportit kertoivat, että Memphis on sysännyt ulososto-keskustelut syrjään ja vaati, että Iguodala saapuu harjoitusleirille muun joukkueen tavoin. Tilanne oli outo, sillä kaikki odottivat asioiden etenevän samalla tavalla, kuin kesällä Memphisiin kaupatun Dwight Howardin kanssa. Tuolloin seura ei pidätellyt Howardia kauaa pihdeissään, vaan vapautti hänet nopeasti vapaille markkinoille. 

Iguodalan kanssa tilanne on kuitenkin toinen, sillä hänen sopimuksensa on paljon Howardia suurempi. Tämän vuoksi seura ei halunnut vapauttaa Iguodalaa ilmaiseksi.

Urheilukolumnisti Mark Giannotto kirjoitti eräässä artikkelissaan, että Iguodala on houkutteleva palanen mestaruudesta taisteleville joukkueille hänen vahvojen pudotuspelimeriittiensä ansiosta.

Samalla Giannotto nosti kuitenkin esille syyn, minkä vuoksi tilanteen ratkeaminen odottaa itseään. 

– Iguodala olisi esteenä nuorten pelaajien saamalle vastuulle Memphisissä. Seura haluaa tällä hetkellä saada hänestä kaiken mahdollisen arvon irti, olkoon se sitten neuvotellun ulososton tai pelaajakaupan kautta. 

Embed from Getty Images

Giannoton mukaan osapuolet ovat umpikujassa, sillä kumpikaan ei halua löysätä vaatimuksiaan.

– Grizzlies ei tule tekemään ulosostoa ennen kuin Iguodala antaa rahaa takaisin. Iguodala ei kuitenkaan tunnu olevan valmiina tällaiseen ratkaisuun. Markkinoilla ei myöskään ole kovin montaa joukkuetta, jotka pystyisivät tällä hetkellä ottamaan Iguodalan 17 miljoonan dollarin sopimuksen treidin kautta. 

Iguodala on siis käytännössä jumissa Memphisissä. Hänelle maksetaan palkkaa, mutta Grizzlies ei tule näillä näkymin suostumaan sopimuksen ulosostoon, koska seura haluaa saada Iguodalasta myös jotain takaisin. 

Iguodala omaa edelleen hyvän vaihtoarvon, sillä vain muutama kuukausi sitten hän esiintyi NBA:n loppuottelusarjassa Warriorsin avausviisikossa. Monet seurat arvostavat Iguodalan kokemuksen ja pelilliset taidot korkealle, joten miehen palvelukset kiinnostaisivat edelleen ympäri NBA:ta.

Lähteet:

https://www.si.com/nba/2019/09/10/andre-iguodala-memphis-grizzlies-not-interested-buyout

https://eu.commercialappeal.com/story/sports/columnists/mark-giannotto/2019/09/24/memphis-grizzlies-andre-iguodala-situation-trade-nba/2415989001/

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.