Ampumaurheilun EM-kilpailut, Osijek, Kroatia

Ammunta Skeet Trap haulikko

Eetu Kallioinen on miesten skeetissä viidentenä, kun ensimmäinen kisapäivä ammuttiin keskiviikkona Kroatian Osijekissa. Ukko-Pekka Mäkinen sijoittui poikien skeetissä 15:nneksi ja Oskari Lehtimäki 17:nneksi. Elli Männistö oli 16:s junioreiden avoimessa 50m pienoiskiväärin makuuasennon kilpailussa.

Kroatian Osijekissa järjestettävissä ampumaurheilun EM-kilpailussa oli keskiviikkona viides kilpailupäivä. Osijekissa kilpaillaan 10m ilma-aseiden lisäksi 25/50/300m kivääri- ja pistoolilajeissa sekä haulikkolajeissa (skeet ja trap). EM-kilpailuissa ovat mukana miehet, naiset, pojat (M20) ja tytöt (N20). Viimeiset mitalit jaetaan 5. kesäkuuta.

Ilmakiväärin parikilpailussa Suomi 1 (Sebastian Långström – Emmi Hyrkäs) teki tuloksen 617,9, jolla se sijoittui 49:nneksi. Långströmin pisteet olivat 309,7 ja Hyrkkään 308,2. Suomi 2 (Aleksi Leppä – Marianne Palo) oli kisan viimeinen eli 51:s tuloksellaan 617,1. Lepän tulos oli 307,6 ja Palon 309,5.

Parikilpailun karsinnassa oli mukana myös Euroopan ulkopuolisia maita, joiden tulokset ovat lopputuloksissa mukana. Jatkoon eli kahdeksan parhaan joukkoon pääsi kuitenkin vain eurooppalaisia maita, joten yhdeksänneksi paras maa eli Sveitsi 1 (627,1) selvitti tiensä jatkoon.

Parikilpailun karsinnan paras oli Norja 1, jonka tulos oli 632,0. Sveitsin Nina Christen tähtäsi parhaan henkilökohtaisen tuloksen 317,7 (106,5+106,1+105,1). Ranska 1 voitti kultamitaliottelussa Venäjä 1:n 16-4. Venäjä 2 sai pronssia.

Elli Männistö (Punkalaitumen Kunto) oli mukana junioreiden avoimessa 50m pienoiskiväärin makuuasennon kilpailuissa. Kilpailuun osallistuivat siis pojat ja tytöt. Männistöllä oli eilen uransa ensimmäinen arvokisastartti (50m pienoiskiväärin 3×40 ls), jossa tuli 28. sija.

Tänään Männistö oli 16:s, kun hän teki tuloksen 613,9 (103,4+102,7+102,1+101,0+103,6+101,1). Hän jäi ennätyksestään pari pistettä. Viron Katrin Smirnova voitti EM-kultaa tuloksellaan 624,6.

– Oli kiva, että kaikki olivat samassa erässä. Ja oli mukava ampua! Tuuli oli haastava, ja siksi aika meni melko tiukille. Minulle jäi kuitenkin hyvä fiilis, ja tähän oli hyvä päättää oma EM-kisaurakka. Sijoitus oli myös mielestäni hyvä. Lähden kotiin hyvillä mielin, Männistö sanoi.

Tornionseudun Ampujien Ukko-Pekka Mäkinen sijoittui poikien skeetissä suomalaisista parhaiten eli 15:nneksi, kun hän rikkoi 114 kiekkoa (23+24+21+24+22). Kolmen pojan finaaliuusintaan pääsi tuloksella 117. Jaossa oli yksi paikka finaaliin eli kuuden parhaan joukkoon.

Tämä oli Mäkisen ensimmäinen kansainvälinen arvokilpailu ja ensimmäinen kilpailu ulkomailla.

– Oli mukava kokemus! Pari kierrosta ei mennyt niin kuin olisi pitänyt, ja ne jäivät ärsyttämään. Jos ne olisivat onnistuneet paremmin, olisin voinut olla finaaliuusinnassa, Mäkinen sanoi.

– Kilpailusta jäi kuitenkin hyvät fiilikset, ja lähden huomiseen joukkuekisaan hyvillä mielin.

Honkajoen Seudun Ampujia edustavat Oskari Lehtimäki ja Juha-Pekka Vähätalo tekivät tulokset 113 ja 110, joilla he sijoittuivat 17:nneksi ja 24:nneksi. Heidän sarjansa olivat 20+24+23+23+23 ja 20+25+22+23+20.

Peruskilpailun kärjessä oli 121 kiekkoa rikkonut Kyproksen Kleanthis Varnavides, joka johti kilpailua jo avauspäivän jälkeen.

Miesten ja naisten skeetissä ammuttiin ensimmäinen kilpailupäivä (75/125 kiekkoa). Torstain ohjelmassa ovat viimeiset 50 kiekkoa ja finaalit. EM-mitalien lisäksi jaossa on kaksi maapaikkaa Tokion olympialaisiin niin miesten kuin naistenkin kilpailussa. Lari Pesonen on ampunut Suomelle maapaikan miesten skeetissä.

Eetu Kallioinen (Ala-Hämeen Ampujat) on hyvissä asemissa, kun toinen kilpailupäivä alkaa torstaina, sillä hän teki tänään tuloksen 73 (24+24+25). Kallioinen on viidentenä. Saman tuloksen teki neljä muutakin miestä.

Kilpailun kärjessä on ainoana kaikki 75 kiekkoa rikkonut Eric Delaunay (Ranska). Kolme miestä teki tuloksen 74. Italialla ja Ranskalla on jo kaksi maapaikkaa, muilla Kallioisen tämän hetken kovimmilla kilpakumppaneilla ei paikkaa vielä ole.

Tommi Takasen (Lahden Ampumaseura) tulos oli 69 (21+23+25), ja hän on 42. sijalla. Timo Laitinen (Sibbo Skyttegille) kirjasi ensimmäisen päivän tuloksekseen saman kuin Takanen eli 69 (23+24+22) ja jatkaa kilpailua 49. sijalta.

Naisten skeetissä ovat suomalaisista mukana Marjut Heinonen (Oulun Seudun Haulikkoampujat) ja Heidi Hämäläinen (Sibbo Skyttegille). Heinonen jatkaa kilpailua toiseen päivään 35. sijalta ja Hämäläinen 21. sijalta, kun he tekivät tulokset 63 (21+21+21) ja 67 (22+22+23). Italian Chiara Cainero on kisan kärjessä tuloksellaan 73.

EM-Osijekin 10m ilmakiväärissä ja -pistoolissa kilpailee kaikkiaan 577 urheilijaa, jotka edustavat 52 maata. Startteja on 1194. 25/50/300m kivääri- ja pistoolilajeihin sekä haulikkolajeihin osallistuu 896 urheilijaa. He edustavat 49 maata, ja startteja on yhteensä 1929.

Ampumaurheilun EM-kilpailut
20.5.-6.6. Osijek, Kroatia

Suomalaistuloksia ja -tilanteita ke 26.5.

10m ilmakivääri parikilpailu, miehet/naiset
Kultamitaliottelu: Ranska 1 – Venäjä 1 16-4
Pronssimitaliottelu: Venäjä 2 – Israel 16-6
Neljännesvälierät: 1) Ranska 1 421,5, 2) Venäjä 1 420,8, 3) Israel 420,1, 4) Venäjä 2 419,5, 5) Saksa 1 419,3, 6) Slovakia 1 419,1, 7) Sveitsi 1 418,1, 8) Norja 1 416,1.
Karsinta: 1) Norja 1 632,0 (EE), 2) Intia 1 630,6, 3) Slovakia 1 630,1, 4) Israel 629,1, 5) Venäjä 1 629,0, 6) Venäjä 2 628,4, 7) Ranska 1 627,3, 8) Saksa 1 627,2, 9) Sveitsi 1 627,1, … 49) Suomi 1 617,9, … 51) Suomi 2 617,1. 51 joukkuetta.

Poikien skeet 125 kiekkoa, peruskilpailu: 1) Kleanthis Varnavides Kypros 121, 2) Kacper Baksalary Puola  119, 3) Cristian Ghilli Italia 119, 4) Sotiris Andreou Kypros 118, 5) Giammaro Tuzi Italia 118, 6) Petros Englezoudis Kypros 117/uusinta 4, 7) Peeter Juerisson Viro 117/3, 8) Josef Stransky Tshekki 117/1, … 15) Ukko-Pekka Mäkinen 114, … 17) Oskari Lehtimäki 113, … 24) Juha-Pekka Vähätalo 110. 33 osanottajaa.

Junioreiden avoin 50m pienoiskivääri, makuu: 1) Katrin Smirnova Viro 624.6, 2) Michal Chojnowski Puola 623,0, 3) Veronika Blazickova Tshekki 622,8, … 16) Elli Männistö 613,9. 56 osanottajaa.

Miesten skeet, 1. kilpailupäivä 75/125 kiekkoa: 1) Eric Delaunay Ranska 75, 2) Aleksander Zemlin Venäjä 74, 3) Sven Korte Saksa 74, 4) Georgios Achilleos Kypros 74, 5) Eetu Kallioinen 73, 6) Ben Llewellin Iso-Britannia 73, 7) Vincent Haaga Saksa 73, 8) Tammaro Cassandro Italia 73, 9) Gabriele Rossetti Italia 73, … 42) Tommi Takanen 69, … 49) Timo Laitinen 69. 76 osanottajaa.

Naisten skeet, 1. kilpailupäivä 75/125 kiekkoa: 1) Chiara Cainero Italia 73, 2) Nadezha Konovalova Venäjä 72, 3) Zilia Batyrshina Venäjä 72, 4) Danka Bartekova Slovakia 71, 5) Amber Hill Iso-Britannia 71… 21) Heidi Hämäläinen 67, … 35) Marjut Heinonen 63. 44 osanottajaa.

Seuraavat suomalaiset EM-kilpailuissa

To 27.5.
Miesten skeet, 2. kilpailupäivä: Eetu Kallioinen (Ala-Hämeen Ampujat), Timo Laitinen (Sibbo Skyttegille), Tommi Takanen (Lahden Ampumaseura)
Naisten skeet, 2. kilpailupäivä: Marjut Heinonen (Oulun Seudun Haulikkoampujat), Heidi Hämäläinen (Sibbo Skyttegille)
Poikien skeet, 3. kilpailupäivä: Oskari Lehtimäki (Honkajoen Seudun Ampujat), Ukko-Pekka Mäkinen (Tornionseudun Ampujat), Juha-Pekka Vähätalo (Honkajoen Seudun Ampujat)
Avoin 50m pienoiskivääri, makuu: Juho Kurki (Kankaanpään Ampumaurheilijat), Aleksi Leppä (Haminan Ampumaseura), Sebastian Långström (Kyrkslätt Skytteförening), Emmi Hyrkäs (Simpeleen Hahlo), Marianne Palo (Isonkyrön Metsästys- ja Ampumaseura), Henna Viljanen (Kyrkslätt Skytteförening)
Avoin 50m pistooli: Joonas Kallio (Suomussalmen Urheiluampujat), Karri Turunen (Nurmeksen Ampumaseura)

Tulevien päivien EM-ohjelma (suomalaislajit)