Scroll Top

14 miestä Kultaisen liigan peleihin valittu

Lentopallo 55

Miesten lentopallomaajoukkueen kesän Euroopan Kultaisen liigan 14 pelaajan varsinainen joukkue on nyt valittu. Päävalmentaja Olli Kunnarin ja GM Mikko Eskon 17 pelaajan leiriryhmästä valitsemaan joukkueeseen ei mahtunut yhtään maajoukkueen ensikertalaista. 

Tokion viime syksyn olympiakarsintojen joukkueeseen muutoksia on viisi: uusina mukana ovat passari Santeri Välimaa, yleispelaajat Jere Heiskanen, ja Antti Ronkainen sekä keskipelaajat Petteri Tyynismaa  ja Severi Savonsalmi. Viisikosta Ronkainen, Tyynismaa sekä Savonsalmi olivat Tokiosta poissa lähinnä loukkaantumisten takia. Heiskanen on pelannut maajoukkueessa kaksi peliä ja Välimaa kahdeksan.

Joukkueen vanhin pelaaja on 27-vuotias Antti Ronkainen ja nuorin 20-vuotias Miika Haapaniemi. Eniten maaotteluita ryhmästä on kasassa Niko Suihkosella (78), Antti Ronkaisella (71) ja Joonas Jokelalla (70).

Päävalmentaja Olli Kunnari:

– Totta kai viimeisten kolmen pelaajan pudottaminen oli haastava asia. Meillä oli hyvä kilpailutilanne pelaajien välillä. Vaikeaa oli ensimmäistä kertaa olla tässä tilanteessa kertomassa myös pelaajille asiaa. Kiitokset kolmikolle, pirun hyvin tekivät kaikki hommia. Kolmikko on valmiudessa, jos kutsu syystä tai toimesta käy.

– Ensimmäinen treeniviikko sujui hyvin pieniä sairasteluja lukuunottamatta. Saimme ajettua pelillisiä asioita jo sisään. Tähän harjoituspelit Viroa vastaan viikonloppuna sattuvat mainiosti. Näemme mitä pitää tehdä vielä ennen kotiturnausta.

– Joukkue on nuori ja nälkäinen sekä työteliäs, kuten heti aluksikin sanoin. Odotan raikasta hyökkäyspeliä nopealla tempolla. Raikasta ja rohkeaa peliä toivon pystyvämme esittämään.

Suomi pelaa kolme kahden ottelun Kultaisen liigan turnausta, joista ensimmäisen kotiyleisön edessä Tampereella 17.-19.5. Kroatiaa ja Belgiaa vastaan. Suomi on Euroopan rankingissa sijalla 16, Belgia 10:s ja Kroatia 15:s, joten odotettavissa on mitä mielenkiintoisin turnaus.

Tampereelta tie käy Espanjan Gijoniin (vastassa Espanja ja Viro sekä Tsekin Karlovy Varyyn (vastassa Tsekki ja Romania). Jos tie Final Fouriin avautuu, niin se pelataan Kroatian Osijekissa 15-16.6. Sieltä puolestaan voittaja selviytyy Nations Leaguen karsintaan eli Challenger Cupiin, joka pelataan vielä julkistamattomassa paikassa 23.-28.6. Tämän jälkeen ohjelmassa on heinäkuussa muutama maaottelu ja leiripäivä, kun EM-karsintoja miehillä ei syyspuolella ole 2026 kisaisännyyden ansiosta.

Kesän Kultainen liiga on Suomelle todella tärkeä ajatellen ensi vuoden MM-lopputurnausta. Viimeiset rankingpisteet kerätään tai menetetään näissä otteluissa joukkueen osalta. Filippiineillä 12.-28.9. 2025 järjestettävään MM-lopputurnaukseen pääsee mukaan 32 maata, joista 17 on jo selvillä edellisten MM-kisojen ja maanosien mestaruusturnausten myötä. Jaossa on maailmanrankingin mukaan seuraaville maille vielä 15 paikkaa. Suomi on tällä listalla ennen kesää hyvissä asemissa kymmenentenä 146,50 rankingpisteellä. Ensimmäisen maana nyt kisapaikan ulkopuolella on Dominikaaninen tasavalta 128,88 pisteellä.

Miesten Kultaisen liigan otteluohjelma

17.5. klo 19:30 Suomi – Kroatia, Tampere

19.5. klo 17:00 Suomi – Belgia, Tampere

25.5. klo 18.00 Suomi – Viro, Gijon Espanja

26.5. klo 13.00 Suomi – Espanja, Gijon Espanja

30.5. klo 18.30 Suomi – Tsekki, Karlovy Vary Tsekki

31.5. klo 18.00 Suomi – Romania, Karlovy Vary Tsekki

15.-16.6. Final 4 -lopputurnaus, Kroatia

Kultaisessa liigassa pelataan 12 joukkueen toimesta 12 kolmen maan turnausta. Tästä muodostetun sarjataulukon kolme parasta joukkuetta sekä isäntämaa Kroatia pelaavat Final Four -turnauksen 15.-16.6. Jos Kroatia on kolmen parhaan joukossa, otetaan mukaan Final Fouriin sarjataulukon neljäs maa.

Suomen lisäksi mukana ovat Azerbaidjan, Belgia, Kroatia, Tsekki. Viro, Luxemburg, Pohjois-Makedonia, Portugali. Romania, Espanja sekä Ukraina. Näistä maista Ukraina oli viime vuoden EM-kisoissa puolivälierissä ja Portugali, Kroatia, Tsekki, Belgia sekä Pohjois-Makedonia kaikki neljännesvälierissä. Euroopan rankingissa Suomi on sijalla 15 ja mukana olevista maista kuudenneksi paras.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.