Scroll Top

Suomen Baseballin EM-joukkue vahvistuu

image

Ex-superpesispelaajat Ankkuri ja Nygård vahvistavat baseballin EM-joukkuetta – ”Heittävät kovaa ja tarkasti”

Suomen baseball-maajoukkue valmistautuu uusista lähtökohdista käsin Slovenian Ljubljanassa 25.-30.7. pelattavaan C-sarjan EM-turnaukseen. Joukkuetta vahvistavat kokeneet superpesispelaajat Ismo Ankkuri ja Marko Nygård. – He heittävät kovaa ja tarkasti. Huippupesäpalloilijoista voi saada erinomaisia voittavia syöttäjiä baseball-joukkueeseen, päävalmentaja Antti Kumpulainen toteaa.

287 superpesisottelua urallaan pelannut Ankkuri voitti kaksi hopeista SM-mitalia Kouvolan Pallonlyöjien paidassa 2010. Seinäjoen Maila-Jussien kasvatti debytoi Superpesiksessä jo kaudella 1999. Vimpeliläislähtöinen Nygård pelasi Ankkurin kanssa samassa joukkueessa Kouvolassa 2009, mutta palasi kasvattajaseuraansa Vimpeliin vuotta myöhemmin ja oli mukana voittamassa Suomen mestaruutta.

– Tämä on tosi kova juttu, että he ovat nyt baseball-maajoukkueen mukana. Olemme erittäin tyytyväisiä heidän otteisiinsa ja asenteeseen. He ovat nöyrästi mukana oppimassa uutta, Kumpulainen kiittelee.

– Haemme heille roolia vaihtosyöttäjinä. Lyömisestä ei tule mitään, mutta baseball on roolipeli, jossa lyöjä voidaan laittaa erikseen (’designated hitter’), Kumpulainen sanoo suoraan.

Katsomisen arvoinen kortti

Ankkuri ja Nygård debytoivat baseballin SM-sarjassa sunnuntaina 13 peräkkäistä mestaruutta voittaneen Espoo Exposin joukkueessa. Helsinkiläinen Puumat sai kahdesti peräkkäin kyytiä Leppävaarassa, lukemin 14-2 ja 16-2.

– Hyvältä näyttää. Toimin apuvalmentajana 2002, kun (kaikkien aikojen pesäpalloilija) Toni Kohonen oli mukana. Kokemukset ovat hyviä. Tiedän, että Ankkuri ja Nygård vahvistavat joukkuetta. Pesäpalloilijat ovat katsomisen arvoinen kortti, Kumpulainen toteaa.

– Meillä on muutenkin pesäpallotaustaisia pelaajia joukkueessa, Ville-Herman Saarman ja Olli Tolppanen, Kumpulainen jatkaa.

Baseball ja softball sulautuivat osaksi Pesäpalloliittoa vuoden 2013 alusta. Kumpulainen näkee yhteistyön laajemminkin voimavarana.

– Huippupesäpalloilijoiden mukanaolo baseball-maajoukkueessa murtaa raja-aitoja ja on selkeä osoitus hyvästä yhteistyöstä molempien lajien välillä. Yleisestikin toivon pesäpalloilijoilta mielelläni yhteydenottoja, jos löytyy innostusta kokeilla baseballia.

Kumpulainen rohkaisee muutenkin nuoria miettimään ennakkoluulottomia ratkaisuja.

– Jos heittokättä löytyy, miksi et yrittäisi päästä yliopistoon Pohjois-Amerikassa. Kun vaikkapa pesäpalloilijan fyysiset ja psyykkiset ominaisuudet ovat riittävät, he opettavat kaiken muun. Takuulla Suomesta löytyy pari kaveria, jotka siellä ”breikkaisivat” (löisivät läpi).

– Provosoiden voisin kysyä, kuka lähtisi hakemaan rahat sieltä pois. Eihän siinä ainakaan häviä mitään.

Pesäpalloilijoiden taidot on jo huomattu Pohjois-Amerikassa. New York Giantsin kykyjenetsijä Troy Williams vieraili Itä-Länsi-tapahtumassa vuosi sitten ja yllättyi näkemästään.

– Suomalaisilla olisi mielestäni ehdottomasti kykyjä pelata baseballia Yhdysvalloissa. Sanoisin, että joku vielä haluaa tästä uuden haasteen, Williams totesi silloin.

Kahden passin vahvistus

Suomi pelaa Baseballin EM-kisojen C-sarjan turnauksessa Ljubljanassa 25.-30.7. Vastaan asettuvat Serbia, Irlanti, Norja ja päätösottelussa isäntämaa Slovenia. Suomen joukkueen tilanne vaikuttaa Kumpulaisen mukaan hyvältä, sillä mukana on useita nuoria pelaajia.

– Meillä on ensimmäistä kertaa viisi 90-luvulla syntynyttä nuorta mukana, kypsyneitä kavereita. Nuoria tarvitaan ja nimenomaan sellaisia nuoria, jotka pystyvät tällä tasolla pelaamaan.

– Slovenia on lohkon ehdoton ennakkosuosikki.

Erityisesti Irlanti on hyötynyt nk. kahden passin pelaajista joukkueessaan. Nyt Suomellakin on esitellä kova vahvistus Ljubljanan turnaukseen.

– Nuori Timo Muro on pelannut Yhdysvalloissa koko ikänsä. Hän on meille kovan luokan kahden passin vahvistus, Kumpulainen kiittelee.

Haaste on silti iso. Vain kaksi parasta etenee turnauksen loppuotteluun, jonka voittaja nousee B-sarjaan seuraavaksi vuodeksi.

Suomen otteluohjelma Ljubljanassa: http://www.baseballstats.eu/2016/ljubljana/schedule.php

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.