Ulkomaalaisvahdit ovat vallanneet SM-liigan maalivahtitontteja isolla kädellä lyhyessä ajassa – Olisiko seuroissa syytä herätä ??

Ulkomaalaiset maalivahdit ovat viime vuosina vallanneet isolla kädellä tilaa jääkiekon SM-liigassa. Kun esimerkiksi kaudella 2014-2015 päästettyjen maalien vertailussa top kymppiin mahtui vain yksi ulkomaalaisvahti, Lukon Ryan Zapolski, ja hänkin oli listalla vasta sijalla yhdeksän eli kahdeksan ensimmäistä oli siis kotimaisia maalivahteja kuten Juuse Saros, Jussi Markkanen ja Juha Metsola siinä vain muutamia nimiä mainitaksi.

Kaudella 2016-2017 alkoi pienoinen murros ja eron alkoi jo huomaamaan, kun seitsemän joukossa oli kolme ulkomaalaisvahtia, kuten esimerkiksi TPS:ssä kiekkoja torjunut Aleksandar Georgiev ja Tapparassa läpimurtokautensa pelannut Dominik Hrachovina.

Embed from Getty Images

Viime kaudella runkosarjassa ulkomaalaisten osuus alkoi pistää silmään enemmän, kun kuuden parhaan joukossa (päästettyjen maalien keskiarvo) oli jo neljä ulkomaalaista maalivahtia, joten muutos on ollut 4-5 vuodessa järisyttävä. Toki tämä ei ole ulkomaalaisten maalivahtien vika, sillä maalivahtivalmennus on Suomessa hyvällä tasolla ja vie heidän uraansa eteenpäin, jonka lisäksi myös palkka on suhteellisen mukava, joten miksi he eivät valitsisi SM-liigaa varsinkin jos kyse on vielä nuoresta maalivahdista.

Vielä ei tarvitse mitenkään hurjan huolissaan olla, mutta jotain asialle pitää kuitenkin lähiaikoina tehdä tai muuten suomalaisten ykkösvahtien tontit SM-liigassa hupenevat entisestään. Suomessa on tuhdittaudittu meidän hyvään maalivahtitasoon ja siihen, että hyviä maalivahteja on ollut tasaisesti viimeiset 10-15 vuotta tarjolla kaudesta riippumatta. Nyt on kuitenkin aika ruveta tekemään ajoissa töitä ennen kuin löysät on kirjaimellisesti housussa. Hyviä esimerkkejä tuosta tuhdittautumisesta voi käydä kysymässä mäkihypyn tai vaikka keihäänheiton puolelta, kun asioihin ei puututa tarpeeksi aikaisin. Toki lajit eivät ole vertailussa keskenään, mutta varmasti asian pointti meni perille.

Embed from Getty Images

Eri juttu sitten on, mitä kyseiselle asialla pitää tehdä, mutta siitä vastuun ottakoot ne henkilöt, jotka seuroissa vastaavat maalivahtien ja maalivahtivalmentajien palkkaamisista aina edustusjoukkueesta junioripuolelle asti. Maalivahtivalmentajilla on iso rooli tässä asiassa varsinkin nuorten suomalaisvahtien kehittämisessä sekä SM-liigassa, että myös seurojen junnupuolella. Asia on sinänsä vakava, koska tälläkin kaudella yli puolessa (kahdeksan) liiga-joukkueista on ulkomaalaisvahti ja näistä ainakin viidessä seurassa ulkomaalaisvahti on ykkösmaalivahtina ja muutamassa joukkueessa taistelemassa tällä hetkellä ykkösveskarin paikasta tai parhaillaan ottamassa sitä itselleen. Toki seuralla voi olla ajatus peluuttaa kahta maalivahtia tasaisesti, kuten Kärpissä viime kaudella ja varmaan myös tälläkin kaudella, mutta se ei ole silti asian ydin vaan se on ihan jossain muualla. Mikäli seuroissa ei herätä vallitsevaan tilanteeseen mahdollisimman nopeasti vaan lillutaan tasaisesti kuin lämpimässä kevättuulessa, on seurojen aivan liian myöhäistä ruveta korjaamaan nykyistä tilannetta kolmen tai neljän vuoden päästä.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.