Tuttu kaksikko ratkaisee SM-kullan kohtalon bandyliigan finaalissa

Bandy Tero Liimatainen

Kotimaisen jääpallokauden huipentaa huomenna lauantaina pelattava Bandyliigan finaali, jossa kohtaavat Lappeenrannan Veiterä ja Porvoon Akilles.
Tämä kaksikko on viime vuosina ollut loppuottelupaikan kestotilaaja, oli kyseessä sitten Suomen Cup tai Bandyliigan finaali. Veiterälle Bandyliigan loppuottelupaikka on jo kuudes perättäinen.

Lappeenrannassa odotetaankin huomista finaalia kuin kuuta nousevaa.

– Fiilikset ovat odottavat ja huomaa että pelaajien ajatukset ovat jo muutaman päivän aikana pyörineet finaalissa. Vähän on joutunut jopa rauhoittelemaan tilannetta, sanoo Veiterän valmentaja Tero Nieminen.

Veiterä on ollut odotetun vahva koko kauden aikana. Runkosarjan voitto, ylemmän jatkosarjan voitto sekä 3-0 voitto Kamppareista välierävaiheessa puhuvat puolestaan. Ainoa notkahdus kauden aikana tuli tammikuun lopulla, kun joukkue peräkkäisinä päivinä kärsi niukat tappiot Akilleelle ja Narukerälle.

– Meillä oli tuossa vaiheessa päällä raskas harjoitusjakso, kuormitus oli kova ja pieni fyysinen väsymys näkyi otteissa. Ei siinä sen kummempaa.
Kaikesta huomaa että Veiterä on tehnyt kaikkensa ollakseen huippuiskussa kun huomenna taistellaan SM-kullasta.

– Isoin muutos viime kauteen verrattuna on puolustuspelaaminen. Emme vetäydy liian syvälle omalle kenttäpuoliskolle vaan olemme aktiivisempia ja yritämme puolustaa vähän ylempää. Hyökkäyspelimme on kuitenkin samalla pysynyt vahvana ja olemme saaneet siihen jatkumoa, Nieminen kertoo.

Veiterän valmentaja toivoo, että huominen finaali kerää ennätysyleisön. Itse ottelusta hän odottaa tiukkaa ja tasaista, mutta ei kuitenkaan mitään asemasotaa.

– Molemmat joukkueet hyökkäävät aktiivisesti, joten tilanteiden vaihtelut tulevat olemaan avainasemassa. Se joukkue joka parhaiten onnistuu iskemään vastaan pallonriiston jälkeen, on vahvoilla.
Akilleen vahvuudet ovat lappeenrantalaisten tiedossa.

– Akilles lyö paljon pitkiä palloja kohti Denis Sadakovia ja niihin pitää varautua. Myös erikoistilanteet ovat vahvoja joten niitä pitää mahdollisuuksien myötä välttää, Nieminen sanoo.

Vierasjoukkue Akilleen lähtee valmentaja Jari Hyttisen mukaan Lappeenrantaan nauttimaan.

– Olemme nyt pari viime vuotta opetelleet voittamisen kulttuuria ja voimme lähteä pelaamaan ilman paineita. Veiterän edellinen mestaruus on neljän vuoden takaa ja seura on varmasti kotiyleisön edessä asettanut itselleen kovat tavoitteet, mikä myös tuo paineita. Meillä on vakaa aikomus mennä Lappeenrantaan voittamaan ja pilaamaan heidän juhlasuunnitelmansa.

– Mutta joka tapauksessa on kiva päästä pelaamaan finaalia yleisön edessä kahden koronavuoden jälkeen, Hyttinen sanoo.

Akilleen kausi on ollut rikkonainen ja joukkue ei ole läheskään aina päässyt harjoittelemaan suunnitelmien mukaan.

– Tämän takia meidän edelliskausinamme nähty luisteluylivoima on jäänyt pois ja otteluista on välillä tullut selviytymistaistelua.

Hyökkäyspelin parantaminen oli Akilleen pääteemana tähän kauteen lähtiessä. Siinä joukkue on Jari Hyttisen mukaan onnistunut.

– Parhaimpina päivinä hyökkäämme monipuolisemmin ja paremmin kuin kertaakaan aikaisemmin minun kolmevuotiskauteni aikana, mutta kun hyökätään aktiivisesti ja monella pelaajalla niin siihen liittyy myös aina riskejä.

Veiterä on porvoolaisille tuttu ja myös tietyssä mielessä mukava vastustaja.

– Veiterä on siinä mielessä mukava vastustaja, että he satsaavat myös hyökkäykseen, eikä pelkkään puolustamiseen. Heillä on oma pelityylinsä, joka on helposti tunnistettavissa. Siihen kuuluu muun muassa aktiivinen paineistaminen ja lyhytsyöttöpeli, Hyttinen sanoo.

Akilleen valmentaja povaa huomisesta loppuottelusta tasaista, vauhdikasta ja jopa tarkkaa.

– Kaikki riippuu ottelun alusta. Mikäli ei alkuun nähdä maaleja niin en jaksa uskoa, että kumpikaan ihan heti lähtee avaamaan peliään. Toivottavasti saadaan aikaan hieno jääpallojuhla, Hyttinen sanoo.

Ottelu Lappeenrannan Kisapuistossa alkaa klo 16.00. Ottelu lähetetään suorana Yle Areenassa alkaen klo 15.50

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.