Suomi täysin turistina Ukrainaa vastaan naisten lentopallon EM-kilpailuissa

Lentis lentopallo naiset FIVB

Suomen vahva nousu lentopallon EM-kilpailujen lauantaisessa ottelussa Ukrainaa vastaan mukaan peliin kolmannessa erässä ei lopulta kantanut voittoon asti. Ukraina iski Suomen jatkohaaveisiin ison loven viemällä voiton 3-1 (25-19, 25-23, 26-28, 25-22).

Suomi on edelleen voitoitta kolmen kisapelin jälkeen, kun jäljellä on ottelut Turkkia ja Romaniaa vastaan. Lohkon kuudesta joukkueesta neljä parasta jatkaa 16 joukkueen pudotuspeleihin.

Suomen hyökkäyspeli parani illan edetessä ja etenkin kolmannen erän nousu kahden ottelupallon takaa erävoittoon oli pelin kohokohta.

Piia Korhonen oli joukkueen paras pistenainen (14/+5) ja neljän torjunnan ryhdittämänä Anna Czakan (12/+6) taas joukkueen avainpelaaja. Ronja Heikkiniemen syöttövuorot olivat toisessa ja kolmannessa erässä selkeästi todella tärkeitä sytykkeitä joukkueen pelin jatkolle. Myös Salla Karhu (10/+4)n pelasi turnauksen parhaan ottelunsa.

Ukrainasta hakkuri Olesia Rykhliuk kasasi 21/+11 ollen selkeästi joukkueen kantava voima.

Päävalmentaja Tapio Kangasniemi:

– Tiukka vääntöhän siitä tuli, kuten tilattiinkin. Pallosta ja kahdesta kiinni sinne tänne taas oli. Pikkusen meidän peliä vaivaa epätasaisuus helpohkoissakin palloissa. Häviö harmittaa, mutta kyllähän siinä kolmannessa erässä aikamoisesta niskalenkistä noustiin vielä erävoittoon. Se menee tietysti tänään positiivisen puolelle

Kapteeni, Kaisa Alanko:

– Paransimme hyvin peliä kahden ensimmäisen erän jälkeen. Ukraina pystyi tänään jatkopalloista ratkaisemaan meitä paremmin ja yleensäkin kaivamaan tänään palloja hyvin peliin. Kahdessa viimeisessä erässä pystyimme pelaamaan enemmän omaa nopeampaa peliä.

Suomen avaus Kaisa Alanko, Piia Korhonen, Suvi Kokkonen, Emmi Riikilä, Daniela Öhman, Anna Czakan, Netta Laaksonen (L).

Ukraina vei ensimmäistä erää koko matkan Suomen yhtä johdossa (13-12) piipahtamista lukuunottamatta. Loppuerä oli Ukrainan melkoisen täyttä hallintaa. Suomi ei saanut hyökkäyspeliiään millään käyntiin erän aikana (24% tappo), eikä edes viisi torjuntapistettä pitänyt erää tasaisena.

Toinen erä näytti toistavan pikaisesti historiaa: Ukraina vei alkuun ja Suomi nousi johtoon (16-15) menettäen johdon saman tien. Tällä kertaa Suomi nousi kuitenkin vielä uudelleen johtoon vaihdosta mukaan Hollanti-pelin tapaan todella rohkeasti tulleen Ronja Heikkiniemen komean ässäsyötön ja muutenkin hyvien syöttöjen myötä. Tämä sytyke näytti jo kääntäneen erän Suomelle, mutta niin vain Ukraina vei erän ratkaisupisteet suvereenisti nimiinsä ja erän 23-25.

Kolmas erä oli aiempiakin eriä aaltoilevampaa: Suomi menetti jo viiden (7-2) sekä uudelleen hankitun neljän (12-8) pisteen etumatkat ennen erän puoliväliä. Erä näytti tämän jälkeen kulkevan Ukrainan ”taskuun” ja sillä olikin kaksi ottelupalloa 22-24 -tilanteessa. Emmi Riikilä päästi Suomen tuskasta lyötyään kolmannen eräpallon vastustajan torjunnasta leveäksi (28-26).

Edellisen erävoiton liekittämänä Suomi jatkoi neljännessä erässä vahvaa peliä seitsikolla Alanko-Korhonen-Karhu-Riikilä-M.Madsen-Czakan- Laaksonen (L). Aina 15-12 -numeroihin asti Ukraina oli aikalailla helisemässä, mutta nousi taas mukaan peliin ja meni siitä menojaan otteluvoittoon johtaneella tavalla.

Lauantain iltaottelussa Romania kohtaa Ruotsin kello 20.30.

Sunnuntaina Suomella on ensimmäinen kisojen välipäivä ja maanantaina vastassa on kello 17:30 Turkki. Tiistaina vastassa on lohkovaiheen päätöspelissä Romania. Tulevat pelit eivät ainakaan helpoita Suomen urakkaa.

Lähde: Suomen Lentopalloliitto