Suomen naisten viestijoukkue hiihti upeasti MM-pronssille – Krista Pärmäkoski venyi ankkurina uskomattomaan loppukiriin

MM hiihto Oberstdorf

Suomen naiset järjestivät loistavan yllätyksen sijoittumalla tänään hiihdetyssä viestissä upeasti pronssille. Suomen joukkueessa hiihtivät Jasmi Joensuu, Johanna Matintalo, Riitta-Liisa Roponen ja ankkurina hiihtänyt Krista Pärmäkoski. Viestin voitti odotetusti kilpailun suurin ennakkosuosikki Norja, hopeaa nappasi Venäjä ennen Suomea ja neljänteen sijaan joutui tyytymään USA.

Embed from Getty Images

Kilpailu alkoi Suomen kannalta hyvin, sillä uransa ensimmäistä MM-viestiä hiihtänyt Jasmi Joensuu ei todellakaan pettänyt vaan ehkä jopa hieman yllätti, sillä hän toi Suomen vaihtoon kärjen tuntumassa, vaikka ero kärjessä hiihtäneeseen Tshekkiin olikin vajaat seitsemän sekuntia. Toisella osuudella rupesi sitten jo tapahtumaan ja samalla alkoi tulla myös eroja. Suomen toiselle perinteisen osuudelle lähti Johanna Matintalo, joka hiihti omaan tasoon nähden kelvollisesti, mutta kärjessä Norja ja Venäjä pääsivät karkaamaan reilun 20 sekunnin päähän ja Suomi tuli vaihtoon kuudentena. Kisan suurimpiin suosikkeihin kuulunut Ruotsi romahti toisella osuudella täysin, kun kokenut Charlotte Kalla hyytyi ja vaihdossa Ruotsin ero kärkeen oli jo lähes minuutti neljäkymmentä sekuntia ja näin mitalihaaveet karkasivat länsinaapurilta jo kisan puolivälissä.

Suomen kolmannelle osuudelle lähti toissapäivänä upeasti vapaan kympillä hiihtänyt Riitta-Liisa Roponen. Suomi lähti osuudelle kuudentena, mutta ero kolmantena olevaan Saksaan oli vain viisi sekuntia. Osuuden alussa näytti jo hetken huolestuttavalta, kun Roposen ero Saksaan kasvoi, mutta onneksi kokenut arvokisahiihtäjä osasi jakaa vauhtinsa oikein ja vaihtoon Roponen tuli aivan Saksan ja USA:n kannassa ja näin hän petasi ankkuriosuudelle lähteneelle Krista Pärmäkoskelle hyvät saumat taistella mitalista. USA:n Jessica Diggins oli päättänyt pitää ankkuriosuudella kovaa vauhtia eikä Saksan Victoria Carl pysynyt kaksikon Diggins – Pärmäkoski vauhdissa ja näin taistelu pronssista oli kahden kauppa. Kova vauhti näytti jo hyydyttävän Pärmäkosken, sillä nainen näytti kilometri – pari ennen maalia jo aika väsyneeltä, mutta tämä olikin vain silmänlumetta, sillä kun mitalista ruvettiin toden teolla hiihtämään, lähti Pärmäkoski kuin hauki rannasta ja näytti kuin nainen olisi saanut jostain käsittämättömät extravoimat. Loppukirissä Pärmäkoski ei antanut Digginsille mitään mahdollisuuksia ja loppusuoralle tultaessa Pärmäkoski olikin jo pari metriä edellä ja näin Suomi otti upeasti MM-pronssia ennen neljänneksi jäänyttä USA:ta ja viidentenä maaliin hiihtänyttä Saksaa. Ruotsi tuli lopulta maaliin kuudentena ennen seitsemänneksi sivakoinutta Sveitsiä.

Embed from Getty Images

Suomen joukkue oli tänään hyvä miksaus kokemusta ja nuoruutta. Perinteisen osuudet hiihtäneet Joensuu ja Matintalo saivat uransa ensimmäiset arvokisamitalit, kun taas kokenut Roponen pokkasi jo uransa viidennen viestimitalinsa. Pärmäkoskelle mitali teki varmasti hyvää ja antoi samalla rutkasti lisää itseluottamusta kisojen päätösmatkalle perinteisen 30 kilometrille, josta voi odottaa tämän päivän perusteella jopa ehkä yllätystä eli taistelua mitalista.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.