SM-liigassa viiden ottelun kierros – Kärkikamppailuna HIFK vs Lukko, lue lähtökohdat ja ennakko illan otteluun

Jääkiekon SM-liigassa pelataan tänään viiden ottelun kierros. Illan ehdoton kärkikamppailu käydään Helsingissä, kun sarjakakkonen HIFK saa vieraakseen sarjassa neljäntenä olevan Rauman Lukon. Tällä kaudella joukkueet eivät ole vielä kohdanneet toisiaan, mutta viime kaudella Lukko oli HIFK:lle todella paha vastustaja, sillä raumalaiset voittivat kaikki kolme runkosarjan kohtaamista.

Ennakkoasetelmat illan otteluun

HIFK

HIFK on tällä hetkellä sarjassa toisena, mutta siitä huolimatta joukkue ei ole loistanut jäällä. Lisäksi HIFK on pelannut ottelun pari useampaa joukkuetta enemmän, joten se selittää sarjasijoitusta jonkin verrran. Joukkue pelasi edellisen kerran tiistaina, kun se kaatoi kotona jatkoajan jälkeen Porin Ässät maalein 4-3.

Embed from Getty Images

Vaikka HIFK:lla on kova nippu ja se on haalinut paljon NHL:ssä pelanneita pelaajia joukkueeseen, mutta tänään joukkue kärsii pienehköstä hyökkääjä pulasta, sillä kokoonpanosta puuttuu Ässiä vastaan kahdella maalilla loistanut Anton Lundell sekä joukkueen yksi tärkeimmistä hyökkääjistä Antti Suomela. Hyökkääjä vaje tarkoittaa sitä, että nelosketjun sentterinä pelaa paremmin puolustajana tunnettu Aleksi Laakso. HIFK:n materiaali on silti edelleen kova, mutta en ymmärrä miksi päävalmentaja Jarno Pikkarainen on laittanut ykkösen keskelle Miro Väänäsen.

Erikoistilannepelaaminen tulee olemaan HIFK:lle tänään tärkeä ase, sillä joukkueen yli ja alivoimapeli on toiminut varsin mukavasti, mutta tilastoissa on  hirveä ero pelaako joukkue kotona vai vieraissa. Esimerkiksi ylivoima on ollut vieraissa vain alle kymmenen prosenttista, mutta kotona se on luistanut kuin rasvattu ollen peräti 30 prosenttista. Samoin alivoima on toiminut kotona paljon paremmin kuin vieraissa, joten joukkueella on yksi tärkeä selkänoja mihin nojata.

Embed from Getty Images

Puolustuspelissä joukkueella riittää haasteita vaikka se onkin pelannut muita enemmän otteluita  HIFK on päästänyt kuuteen peliin 18 maalia eli kolme maalia ottelua kohden, joten tuolla määrällä on vaikea taistella kivenkovaa Lukkoa vastaan.

 

Lukko

Lukko on aloittanut kauden räväkästi ja vaikka se on sarjassa neljäntenä niin se on pelannut vasta neljä ottelua voittaen niistä kolme ja häviten vain kertaalleen vieraissa TPS:lle. Raumalaisten materiaali ei kalpene yhtään kotijoukkueen rinnalla. Lukko hankki täksi kaudeksi KooKoo:ssa hyvän viime kauden pelanneen Anrei Hakulisen sekä kauden pirteästi aloittaneen slovakkihyökkääjä Pavol Skalickyn. Silti kovin naaraus oli NHL:ssä pelaavan Aleksi Saarelan tulo Raumalle. Saarela pelaa SM-liigassa varmasti vain pienen ja lyhyen pätkän, mutta pystyy siinäkin ajassa varmasti auttamaan joukkuettaan. Saarela on tehnyt Lukolle neljässä pelissä neljä maalia, joten ainakin alku seurassa on ollut todella kova.

Embed from Getty Images

Pekka Virran alaisuudessa on totuttu siihen, että raumalaisten puolustuspeli on kunnossa ja sitä se on ollut ainakin kauden ensimmäisissä otteluissa, sillä neljässä pelissä omiin on päässyt vain seitsemän maalia. Toki puolustuksessa riittää myös leveyttä, sillä siellä on Robin Pressin, Ville Heinolan ja Vili Saarijärven kaltaisia pelaajia. Lisäksi jo viime kaudella joukkuetta edustanut slovakkipakki Lukas Klok on aloittanut kautensa vahvasti, sillä pisteitä on tullut mukavat 0+3 ja lisäksi tehotilasto on +3.

Ylivoimassa joukkueella riittää vielä kehitettävää, mutta alivoima on ollut kauden alussa suorastaan hämmästyttävän hyvää. Neljän pelin jälkeen joukkueen ylivoimaprosentti on edelleen täydet sata, joten saa nähdä pystyykö HIFK rikkomaan tuon tilaston illan kamppailussa.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.