Scroll Top

Rion purjehduksessa lukuisia suomalaisia – toistuuko Lontoon mitalli?

image

Sanat purjehdus ja olympialaiset ovat sellainen sekametelisoppa, että ei olla hetkeen nähty! Vuosikymmenien saatossa on nähty kymmeniä eri olympialajeja ja jälleen vaihtuu luokat hivenen verrattuna Lontoon olympialaisiin. Voidaan siis todeta, että purjehdus hakee muotoaan vuosi vuodelta. Kaikkiaan 46 eri veneluokkaa on ollut käytössä.

 

Tänä vuonna lajit ovat seuraavat:

M RS:X – purjelautailu
M Laser – yhden henkilön jolla
M Finn – yhden henkilön jolla (raskassarja)
M 470 – kahden henkilön jolla
M 49er – jolla

N RS:X – purjelautailu
N Laser radial – yhden henkilön jolla
N 470 – kahden henkilön jolla
N 49er FX – jolla

Sekamiehistö Nacra 17 – mixed multihull

Luokkien erot selittyvät purjeiden ja jollien koolla, joihin on turha mennä sen syvällisemmin.

 

PURJEHDUKSEN IDEA

Kaikissa luokissa ideana on nopeus ja se, miten nopeasti purjehtija kiertää poijut. Hyvä meteorologinen tuntemus edesauttaa jollien nopeutta saaden hyvän tuulen alleen ja sitä myöten jollan kulkemaan kovempaa.

Ja luonnollisesti ensimmäisenä maalin ylittänyt vene on voittaja. Sanan ”gasti” esiintyessä sillä tarkoitetaan miehistön jäsentä, ei kapteenia.

 

SUOMALAISET RIOSSA

CAMILLA CEDERCREUTZ
Luokka 49er FX

Camilla Cedercreutzilla on jo pitkä arvokisakokemus skiff-veneiden gastina. Noora Ruskolan kumppanina hän on purjehtinut vuodesta 2011 lähtien. Parivaljakko saavutti alle 23-vuotiaiden MM-kultaa Puolan Gdyniassa 2013. Juniorina Cedercreutzin harrasteisiin kuului myös freestylehiihto, jossa hän saavutti SM-pronssia hypyissä vuonna 2005.

Ei aiemmin olympiakisoissa.

TUULI PETÄJÄ-SIREN
Luokka: RS:X

Tuuli Petäjä nousi Suomen olympiapurjehtijoiden eturiviin voitettuaan maaliskuussa 2012 RS:X-purjelautaluokan EM-pronssia Madeiran vesillä. Lontoon olympiaregatassa hän täytti toiveet nousten mitalitaisteluun ja lopulta viimeisen osakilpailun voitolla olympiahopealle asti. Saavutus toi hänelle myös ensimmäisenä suomalaispurjehtijana valinnan Vuoden urheilijaksi. Olympiahopean jälkeen Tuuli avioitui ja alkoi käyttää nykyistä kaksiosaista sukunimeä. Joulukuussa 2013 hän synnytti tytön. Äitiyslomalta Tuuli palasi suoraan EM-kisoihin 2014 sijoittuen seitsemänneksi. Paikan Rion olympiaregattaan hän lunasti syksyn 2014 MM-kilpailuissa.

NOORA RUSKOLA
Luokka: 49er FX

Noora Ruskola ja Camilla Cedercreutz saavuttivat maaliskuussa Palma de Mallorcan regatassa Suomelle maapaikan naisten 49er FX -luokassa. Suomalaisveneiden välisen karsinnan kisalipusta he selvittivät edukseen Hyèresin regatassa huhtikuussa. Ruskola purjehti MM-kultaa juniorien Zoom8-luokassa vuonna 2010. Seuraavana vuonna hän tarttui 29er-veneen ruoriin gastinaan Camilla Cedercreutz. Rion olympiaregatasta tuli parin tavoite vuonna 2013, kun naisten 49er FX-luokka lisättiin kisaohjelmaan.

TUULA TENKANEN
Luokka: Laser Radial

Tuula Tenkasen nimi tuli suomalaisen urheiluväen tietoisuuteen hänen noustuaan tiukan karsinnan jälkeen Pekingin olympiajoukkueeseen vuonna 2008. Tuula saavutti Pekingin olympiakisojen alkupäivinä vasta täysi-ikäisyyden rajan. Vuotta aiemmin hän oli voittanut nuorten maailmanmestaruuden. Aikuisten sarjassa Tenkanen teki läpimurron vuonna 2013 yltäen MM-regatassa hopealle. Olympiakisojen aattovuonna 2015 palkintokaappiin tuli EM-pronssi. Mitalitaistelussa Tenkanen oli loppuun saakka myös vuoden 2014 MM-kisoissa, joissa pronssi jäi vain pisteen päähän. Tulos kuitenkin varmisti Suomelle paikan Rion olympiapurjehdukseen.

JOONAS LINDGREN
Luokka: 470

Joonas Lindgren kilpaili pikkuveljensä Niklaksen kanssa Suomen edustuspaikoista 470-luokassa, kunnes veljekset lyöttäytyivät samaan veneeseen vuonna 2009 Joonaksen tarttuessa ruoriin. Lindgrenit sijoittuivat neljänneksi Barcelonan MM-regatassa 2012, mutta yhteinen olympiadebyytti Weymouthissa ei sujunut aivan odotusten mukaisesti. Kuluneen olympiadin aikana veljekset ovat vakiinnuttaneet asemansa 470-luokan maailmaneliitissä. Paikka Rion olympiaregattaan varmistui viidennellä sijalla syksyn 2015 MM-kisoissa Israelin Haifassa.

NIKLAS LINDGREN
Luokka: 470

Niklas Lindgrenille Rio de Janeiron olympiakisat ovat jo uran kolmannet. Hän kipparoi 470-venettä parinaan Heikki Elomaa Qingdaon olympiaregatassa 2008 päihitettyään isoveljensä Joonaksen kotimaisessa karsinnassa. Weymouthissa 2012 Niklas kilpaili jo gastina Joonaksen ohjaamassa veneessä. Veljesten isä Jouko Lindgren purjehti olympiapronssia samaisessa 470-luokassa Tallinnassa 1980.

TAPIO NIRKKO
Luokka: Finnjolla

Tapio Nirkon pitkän arvokisauran kohokohtia ovat olleet Varnan vesillä 2009 voitettu EM-hopeamitali sekä viides sija MM-kisoissa vuonna 2012. Lontoon olympiaregatassa kymmenenneksi sijoittunut Nirkko lunasti paikan kolmansiin olympiakisoihinsa vuoden 2014 MM-kisoissa. Rio de Janeiron olympiavesiin Nirkko on ehtinyt jo tutustua hyvin: hän sijoittui erinomaisesti kakkoseksi esikisaregatassa elokuussa 2015.

KAARLE TAPPER
Luokka: Laser

Suomella on ollut aina edustus Laser-luokan olympiaregatassa siitä lähtien kun laji tuli kisaohjelmaan vuonna 1996. Rio de Janeiroon maapaikan valloitti tuolloin vasta 18-vuotias Kaarle Tapper vuoden 2014 MM-kisoissa Espanjan Santanderissa. Tapper on saavuttanut lukuisia juniorisarjojen arvokisamitaleita; vuonna 2010 hän sijoittui neljänneksi nuorten olympiakisoissa Singaporessa. Hänen valmentajanaan toimii isä Markko Tapper.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.