Scroll Top

Pokeri – peli josta tuli urheilulaji

Raha money euros
Kuva: Pexels.com


Pokerin syntyhistoria on sen pelaajilla usein pimennossa. Se voi johtua osittain siitä, että historia tässä valovoimaisessa pelissä on erilainen eri näkökulmista tarkasteltuina. Voimme kuitenkin kirjoittaa historiankirjoihin varmuudella sen, että pelinä pokeri on tullut jäädäkseen.

Pokeriammattilaisia on vuosi vuodelta enemmän ja sen lisäksi harrastepelaajia pelaa päivittäin kymmeniä, jopa satoja tuhansia. Ei siis ihme, kun se on noussut urheilulajiksi ympäri maailmaa. Mutta mistä tämä kaikki on saanut alkunsa ja miksi pokerista voidaan puhua urheilulajina, eikä tavallisena pelinä?

Pokerin pelaamisen alkutaipale

Historia pokerissa on hyvin moninainen, mutta nyt tarkastelemme sitä pelaamisen näkökulmasta. Pokeri on ollut valtavirran suosiossa jo yli 15 vuoden ajan, joten pokeri termit kokonaisuudessaan on hyvä osata ymmärtääkseen tätä vielä tarkemmin.

Historioitsijat ovat olleet hieman eri mieltä syntytarinasta, jonka mukaan pokerin alkujuuret olisivat persialaisessa pelissä nimeltä “as-nas”. Historioitsijat ovat pitäneet pokerin esi-isänä monien pelien vaikutusta sen lopulliseen versioon.

Peleistä mainittakoon muun muassa Ranskassa syntynyt Poque, Briteistä tullut Brag, irlantilainen Poca, Ranskassa syntynyt Brelan sekä espanjalainen tai mahdollisesti italialainen peli Primero. Mielipiteet sen suorasta alkuperästä vaihtelevat, mutta näistä peleistä pokeri on saanut todennäköisesti paljon vaikutteita.

As-nas-pelissä kuitenkin oli jo korttiensakin puolesta pokerimaisia tunnuspiirteitä ja niissä oli joko neljä tai viisi eri maata pelattavana.

Turnauksia ympäri maailmaa

Nykyään pokeriturnauksia on ympäri maailmaa ja suuret pokeriturnauskiertueet myös kiertävät kaupungista ja maasta toiseen. Muutama tunnetuimmista turnauksista ovat esimerkiksi European Poker Tour (EPT), joka ottaa vaikutteita maailmanlaajuisesta Word Poker Tourista.

Yleensä nämä turnaukset myös kuvataan live-lähetyksenä verkkoon ja sen lisäksi vuosittain on useita nettipokeriturnauksia. Jos turnaukset eivät ole tuttuja, on ideana yksinkertaisesti se, että aluksi jokaiselle pelaajalle jaetaan sama määrä pokerimerkkejä.

Koko turnauksen voittajaksi julistetaan se henkilö, jolla on ainoastaan enää merkkejä jäljellä. Muut pelaajat ovat tässä vaiheessa hävinneet merkkinsä. Puhumme siis lajista, joka vaatii tuhansien ja taas tuhansien tuntien harjoittelua, pitkäjänteisyyttä sekä taitoa.

Urheilulaji vai korttipeli?

Pokeria pidetään ainoana uhkapelin muotona, joka lasketaan urheiluksi. Missään muussa uhkapelissä ei pelata toisia vastaan joukkueina tai yksilöinä. Se myös vaatii uskomattomaa henkistä sekä fyysistä taitoa, jotta sitä pystyy pelaamaan korkealla tasolla.

Koordinaatiokyky, tuntien istuminen kovissa henkisissä paineissa sekä suurien rahasummien pyörittely näissä edellä mainituissa olosuhteissa ei ole mikään helppo temppu. Siksi pokeriammattilaisilla onkin takanaan yleensä vuosien kokemus pelaamisesta.

Oxford Dictionaryn määritelmä urheilusta on “toimintaa, johon liittyy fyysistä rasitusta ja taitoja, jossa yksilö tai joukkue kilpailee toista tai muita vastaan tuottaen samalla viihdettä”. Yksinkertaistettuna pokerilla on viihteellistä arvoa ja siinä kilpaillaan omia äärimmäisyyksiin meneviä kykyjä käyttäen.

Mitä pokerin pelaajalta vaaditaan?

Pokerin ammattilaispelaajalta vaaditaan ehdottomasti kurinalaisuutta. Päivät ovat pitkiä ja ajatuksien täytyy olla kasassa kiperienkin paikkojen tullessa eteen. Tämän lisäksi strateginen ajattelu on todella tärkeää, jotta pystytään ajattelemaan koko ajan askeleen pidemmälle vertaillen monia eri vaihtoehtoja seuraavasta siirrosta.

Keskittymiskyky on myös keskeistä. Täytyy keskittyä koko ajan pieniinkin siirtoihin sekä muutoksiin, mitä pelissä tulee vastaan. Tämän lisäksi havainnointikyky eli muiden ihmisten sanaton lukeminen pokeripöydässä on välillä todella tärkeää. Jotkut saattavat eleidensä tai siirtojensa kautta paljastaa, millainen pokerikäsi vastustajalla lymyilee.

Turnauksissa tarvitaan myös sopeutumiskykyä, sillä tilanteet muuttuvat koko ajan. Pelaaja saatetaan heittää täysin eri pelipöytään, mihin hän on toivonut pääsevänsä pelaamaan. Jokainen pelaaja on kovaa tasoa ja taso vain kovenee jokaisen vastustajan myötä.

Pitkä tie pokeriammattilaiseksi

Jos aloittaa täysin nollasta, on tie pokeriammattilaiseksi pitkä ja kivikkoinen. Pokerinpeluussa ei kuitenkaan välttämättä tarvita fyysisellä tasolla lapsesta asti tehtyjä toistoja, kuten esimerkiksi taitoluistelun tai jääkiekon saralla.

Muiden raha- ja älypelien pelaamisesta on varmasti hyötyä pokerin aloittamisessa, sillä esimerkiksi shakissa tarvitaan saman tyyppistä havainnointikykyä sekä strategian suunnittelua, mitä pokerissakin. Usein muistakin peleistä kiinnostuneet myös löytävät tiensä pokerin pariin. Kukapa ei haluaisi tehdä lempiharrastuksestaan myös ammattia?

Monesti pokerin pelaaminen tarkoittaa myös vuorokausirytmin mahdollista muuttamista, sillä eri nettipokeriturnaukset esimerkiksi käydään monesti yöllä. Kannattaa pitää mielessä se, että pokeriammattilaiseksi tuleminen on raakaa työtä. Tuhansien tuntien harjoittelu sekä pelaamisen henkinen kuorma voivat yllättää.

Pokeri on ansainnut pelitittelinsä

Kokonaisuus huomioiden; mikä pokerissa on sellaista, mikä ei tekisi siitä urheilulajia muiden joukossa? Suomessa pokeriammattilaisuus voi olla tuntemattomampi termi, mutta koko ajan se tulee yleisemmäksi kansan keskuudessa.

Jos haaveilet pokeriammattilaisuudesta, jo vuodessa pystyt pääsemään ansioille jos olet valmis tekemään paljon töitä. On kuitenkin hyvä aloittaa harrastamisella ja ottaa rennosti nauttien pelaamisesta.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.