Odotus ohi – Suomelle voitto olympiakarsinnoissa

IMG_0031

Miesten lentopallomaajoukkue korkkasi voittotilin Tokion olympiakarsinnoissa lauantaina. Suomen otteluvoitto antoi odotuttaa itseään yli 15 vuotta, kunnes Tunisia meni nurin puhtaasti 3-0 (25-19, 25-23, 25-15).

Voitto oli makean tärkeä myös rankingpisteiden takia, joilla määritellään mm. MM-kisapaikat 2025 lopputurnaukseen.

Edellinen Suomen otteluvoitto varsinaisesta olympiakarsinnasta oli tammikuulta 2008, kun se sijoittui 2008 olympialaisten karsinnassa Turkin Izmirissä kolmanneksi ja voitti alkusarjan lopuksi Saksan.

Maailman rankingissa Tunisia oli ennen ottelua sijalla 21. ja Suomi ennen tätä ottelua sijalla 29.

Sunnuntaina olympiakarsintojen päätösottelussa Suomi kohtaa Egyptin. Ottelun voittaja sijoittuu turnauksessa kuudenneksi ja häviäjä seitsemänneksi. Edelleen jaossa on tärkeitä rankingpisteitä sijoituksen lisäksi.

Suomen avaus: Eemi Tervaportti, Joonas Jokela, Luka Marttila, Niko Suihkonen, Alexej Zhbankov, Miika Haapaniemi, Voitto Köykkä / Niklas Breilin (L).

Tunisian avaus:

Khaled Ben Slimene, Mohameed Ben Youssef Lasgher, Mohamed Ali Ben Othmen, Oussama Ben Romdhane, Amed Kadhi Omar Agrebi, Saddem Hmissi (L)

Suomen muutos avaukseen oli edelliseen peliin se, että Niklas Breilin tuli puolustavaksi liberoksi Voitto Köykän aloitettua vastaanottavana.

Avauserä oli Suomen yhtä puolenvälin hetkeä lukuunottamatta, jolloin Tunisia nousi viiden pisteen päästä (15-10) vielä pisteen päähän (16-15). Miika Haapaniemen vahvat otteet verkolla käänsivät erän kuitenkin takaisin Veljeksille. Suomelle ei erässä yhtään hyökkäysvirhettä ja hyökkäys% 52. Joonas Jokelalle komeat 8/+8 kahdella torjunnalla ja yhdellä ässällä. Puolustuksia Suomelle komeat 13, joista kahdeksan pistettä eli kuusi enemmän kuin Tunisialla. Suomelle myös viisi torjuntaa.

Toisessa erässä Veljekset joutuivat kaivamaan voiton syvemmältä. Tunisia johto oli pahimmillaan jo neljä pistettä (6-10). Miika Haapaniemen ässäshown myötä erä tasoittui, mutta ratkaisu jäi ihan loppuun. Tärkeäksi muodostui Suomen vaihtopenkin haasto Tunisian verkkovirheestå, jolla ero saatiin kahteen pisteeseen (22-20). Tunisia oli erässä parempi hyökkäyksessä, mutta Suomi pitkälti muilla osa-alueilla.

Kolmannessa erässä Tunisia taipui menetettyään alun 3-6 -johtoasemansa helposti.

Suomi on kohdannut Tunisian maaottelussa 11 kertaa johtaen voitoissa 7-4. 2000-luvulla kohtaamisia on kahdeksan ja voitot 5-3 Suomelle.

Tunisia oli kesän Afrikan mestaruuskisoissa viides kolmen perättäisen mestaruuden (2017, 2019, 2021) jälkeen ja viime vuonna MM-kisoissa 16:s. Olympialaisissa Tokiossa Tunisia oli 11:s. Olympialaisissa se on ollut mukana peräti seitsemän kertaa, parhaimmilaan 9:s Los Angelesissa 1984.

Tokion karsintaturnauksen kaksi parasta saavuttaa paikan ensi vuoden Pariisin olympiaturnaukseen.