Niskaset Suomen mestareiksi vapaan distanssimatkoilla Rovaniemellä

Maastohiihto hiihto 1

Kerttu ja Iivo Niskanen nappasivat Suomen mestaruudet normaalia lyhyemmillä vapaan distanssimatkoilla Ounasvaaralla.

Vieremän Koittoa edustava Kerttu Niskanen kukisti ehkä ennakkoon vahvemmaksi ajatellun Krista Pärmäkoskenreilulla viidellä sekunnilla.

”Hyvä kisa oli. Iloinen yllätys, että pystyin ottamaan vitosen vapaalta Suomen mestaruuden. Yleensä, mitä pitempi matka sitä paremmin se sopii minulle, mutta tänään oli hyvä päivä ja sain pidettyä hiihdon vauhdikkaana. Lähdin suhteellisen kovaa, mutta en liian kovaa ja jaksoin tulla työpätkät loppuun asti”, analysoi Suomen mestari Niskanen.

Ikaalisten Urheilijoiden Krista Pärmäkoski ei saanut lyhyellä matkalla “konetta käyntiin” alusta lähtien.

”Yritin lähteä reippaasti liikkeelle, mutta kone ei meinannut oikein käynnistyä. Oli vähän vaikea päivä. Viime viikonloppuna Rukalla meno oli selkeästi parempaa. ”Kepa” veti tänään tosi kovaa ja voitto hänelle kyllä kuuluu. Rata oli kova – nousua tosi paljon sekä vauhdikkaat ja haastavat laskut, jotka olivat tosin ihan hyvässä kunnossa”, sanoi Pärmäkoski, joka oli kuitenkin tyytyväinen hopeamitaliin.

Pronssille hiihti Enon Kisa-Poikien Mari Eder. Eder jäi Niskasesta reilut 16 sekuntia.

“Kisa oli itseltä hyvä, pysyin omassa taktiikassa radan korkeimpaan kohtaan saakka ihan täydellisesti. Toiseksi viimeisessä nousussa aloin passailemaan, sillä pelkäsin katkeamista. Toisaalta lopun tulin taas ihan hyvin ja ehjästi, joten kaiken kaikkiaan olen tyytyväinen. SM-mitali maistuu, kun sain kauden loppuun oman ehjän vedon ja kauden pakettiin hyvissä fiiliksissä”, iloitsi Eder.

Jasmi Joensuu lähtee sunnuntaina viimeiseen Suomen Cupin osakilpailuun keltainen johtajan liivi yllään. Pärmäkoski on 83 pisteen päässä Joensuusta.

Miesten kilpailussa Puijon Hiihtoseuran Iivo Niskanen oli ylivoimainen hiihtäen Suomen mestaruuteen puolen minuutin erolla hopeamitalisti Joni Mäkeen.

“Tänään hiihdettiin nopeatempoinen kymppi. Sai kyllä hiihtää terävästi ja tiukka kisahan siitä tulikin. Kymppi on selkeästi erilainen matka kuin 15 kilometriä”, mietti Niskanen päivän kisaa.

Viestistä Niskanen odottaa tiukkaa taistelua mitaleista.

“Lauantain viestiin meille tulee yksi mies lisää, mutta eiköhän meillä laajuutta löydy. Tiukka otatus on tulossa – puolenkymmentä tasaista joukkuetta taistelee mitaleista”, sanoo Niskanen.

Pohti Ski Teamin Joni Mäki iloitsi henkilökohtaisen kisakauden päättäneestä kympin kilpailusta. Vain viisi normaalimatkan kisaa hiihtänyt Mäki on onnistunut vaihtelavasti.

“Matka oli raskaampi kuin ajattelin. Tarkoituksena oli, että ensimmäinen kierros katsellaan ja toisella lyödään, mutta toisen kierroksen alku oli aika vaikea. Piti ottaa vähän kevyemmin, että sai loppuun vielä rutistettua. Tämä oli ehkä positiivisin normaalimatkan kisa tälle kaudelle. Ihan mukava, että hiihto kulkee vielä tässä vaiheessa kautta”, fiilisteli Mäki.

Myös Mäki odottaa viestistä tiukkaa useamman joukkueen kesken.

“Lauantaina lähdemme taistelemaan viestissä. Ennakkoon siinä on kaksi kivikovaa joukkuetta, ja Imatra lyöttäytyy vielä kolmanneksi. Tiukka kamppailu on tulossa – meidän on oltava hiihtojärjestyksessä fiksuja. Parasta olisi pysyä porukassa mukana mahdollisimman pitkään”, jatkoi Mäki.

Pronssille taisteli Imatran Urheilijoiden Remi Lindholm. Maalissa eroa mitalikamppailussa mukana olleeseen neljänneksi sijoittuneeseen Kuusamon Erä-Veikkojen Arsi Ruuskaseen tuli vain 2,8 sekuntia.

“Taktisesti hiihto meni ihan hyvin. Kymmenellä kilometrillä ei voi lähteä viidentoista matkavauhtia hiihtämään. Lähdin aika kovaa ja yritin vaan pitää vauhtia yllä. Lauantain viestissä hiihdän vapaan osuuden ja siinä on tavoitteena SM-kulta. Henkilökohtaiset matkat ovat nyt ohi. Tämän kauden aikana ei tullut montaa epäonnistumista, siihen pitää olla kyllä tyytyväinen”, mietti Lindholm ladaten kovan tavoitteen lauantaiseen viestiin.

Joni Mäki johtaa Suomen Cupia 56 pisteen erolla Lauri Lepistöön.

Lauantaina Suomen Cupissa kilpaillaan viesteissä. Naisten hiihtävät 3 x 5 kilometriä ja miehet 4 x 10 kilometriä. Suomen Cup päättyy sunnuntaina perinteisen hiihtotavan pitkiin väliaikalähtökilpailuihin.

KILPAILUOHJELMA

Lauantai 2.4.2022
10:00 Yhdistetty mäkiosuus (miehet ja naiset)
12:30 Naiset 3x5km viesti (P+V+V)
13:40 Miehet 4x10km viesti (P+P+V+V)
16:30 Yhdistetty hiihto 10km (miehet ja naiset)

Sunnuntai 3.4.2022
9:45 Naiset 30km perinteinen väliaikalähtö
12:45 Miehet 50km Perinteinen väliaikalähtö

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.