NBA-finaalit: Mestaruus katkolla Warriorsille

160413134216-playoffs-2016-official-t1-creative.home-t1

NBA-finaalit ovat edenneet nyt siihen pisteeseen, että Golden State Warriorsilla on tänä yönä ensimmäinen mahdollisuus katkaista finaalisarja ja uusia viime kauden mestaruus! Cleveland Cavaliersilla on äärimmäisen tukala paikka, sillä sen pitäisi onnistua raapimaan voitto Oracle Arenalta, jossa se on viimeksi voittanut yli vuosi sitten. Ja mikäli se mestaruudesta haluaa vielä taistella, on sen pystyttävä voittamaan Warriors peräti 3 kertaa peräkkäin. Se onkin sitten helpommin sanottu, kuin tehty.

—————————————————————————————————————————–

Perjantain ja lauantain välisenä yönä Cavaliersin kotiareenalla pelatusta 4. finaaliottelusta ei panosta puuttunut. Voitolla Cavaliers olisi tasoittanut otteluvoitoiksi 2-2 ja sarja olisi ikäänkuin ”alkanut alusta”. Toisin kuitenkin kävi, vaikka puoliaikaan asti näyttikin vielä varsin valoisalta kotijoukkueen kannalta. Ensimmäisellä puoliajalla se puolusti agressiivisesti, eikä vierailijat päässeet juurikaan helppoihin heittopaikkoihin. Pelillinen ilme näytti kaikinpuolin hyvältä ja jokaisesta pelaajasta uhkui uskoa, että homma klaarataan.

Kaikki kuitenkin muuttui kolmannella neljänneksellä. Puolustus oli yhtäkkiä muuttunut todella sekavaksi, eikä kommunikointi toiminut yhtään. Screeneissä ei vaihdettu pelaajia kunnolla ja koko puolustus valui todella alas, toisinkuin ensimmäisellä jaksolla, jossa takamiestä alettiin puolustaa agressiivisesti heti puolenkentän ylityksen jälkeen. Tästä syystä Warriors pääsi syöttelemään kaaren takana aivan vapaasti ja parilla nopealla syötöllä se sai puolustuksen hajoamaan ja pelattua kaaren takana seisseet ”Splashin veljekset” vapaaksi, jotka vihdoin jyvän löydettyään rankaisivat laiskaa puolustusta armotta. Puoliajalla ollut 5 pisteen ero kotijoukkueen hyväksi, oli nyt kääntynyt 2 pisteen johdoksi vierailija Warriorsin hyväksi, kun lähdettiin viimeiselle neljännekselle.

Viimeisen neljänneksen Cavaliers aloitti parilla nopealla korilla ja käväisi 2 pisteen johdossakin, mutta sitten tuli sysimusta hetki ja joukkue heitti seuraavat 6 pelitilanneheittoaan ohi. Warriors käytti tilaisuutensa tylysti hyväkseen ja hetkessä ero oli 10 pistettä Warriorsin hyväksi. Sitä lähemmäs kotijoukkue ei enää onnistunut pääsemään ja loppulukemat kirjattiin lopulta lukemin 97-108.

Ottelun ratkaisijoiksi nousivat Klay Thompson ja Stephen Curry, jotka käyttivät annetun tilan tehokkaasti hyväkseen ja nostivat pelillistä tasoaan selvästi ottelusarjan aiemmista kohtaamisista. Thompson kirjautti ottelussa 25 pistettä ja Curry 38 pistettä.

! Mielenkiintoinen fakta ottelusta on, että Cavaliers heitti 2 pisteen heitot selkeästi paremmalla prosentilla (57,1%) sisään, kuin Warriors (35,6). Ratkaiseva ero tuli kuitenkin kolmenpisteen heitoissa, sillä Cavaliers onnistui vain 6 kertaa kaaren takaa, kun taas Warriors heitti peräti 17 onnistunutta kolmenpisteen heittoa. Se on myös uusi NBA:n finaalisarjassa tehty yhden ottelun ennätys !

Muutaman tunnin kuluttua Warriors siis pääsee kotiyleisönsä edessä yrittämään finaalisarjan katkaisemista. Tunnelma areenalla tulee varmasti olemaan käsikosketeltava ja kotiyleisön tuki tulee olemaan valtava voimavara Warriorsille. Cavaliers ei saanut ottelusarjan kahdessa ensimmäisessä Warriorsin kotiareenalla pelatussa ottelussa minkäänlaista otetta pelistä ja silloin kotijoukkue hallitse molempia otteluita mielinmäärin. Nyt olisi viimeistään aika saada palaset kohdalleen, sillä mahdollisuudet alkavat olla vähissä. Cavaliersin on pystyttävä puolustamaan äärimmäisen agressiivisesti läpi ottelun Warriorsin heittopaikat pois, kuten se teki ottelusarjan kolmannessa ottelussa, jonka se onnistui voittamaan. Heittokilpailuun se ei voi ryhtyä, sillä silloin tulee noutaja, kuten edellinen ottelu osoitti.

Warriors lähtee otteluun varsin selkeänä ennakkosuosikkina ja olisi suuri yllätys jos sarja ei tulevana yönä katkeaisi.