Mitä Huuhkajien loistava EM-kisapaikka merkitsee suomalaiselle jalkapallolle

Huuhkajat teki perjantaina sen mihin moni ei vielä 5 vuotta sitten uskonut Suomen yltävän ainakaan seuraavan 20-30 vuoden aikana eli otti historiallisen arvokisapaikan EM- tai MM-tasolla ensi kertaa Suomen jalkapallon historiassa. Nyt, kun kisapaikkaa on kerennyt pari päivää pureskella sekä mehustella on aika miettiä mitä Huuhkajien saavuttama EM-kisapaikka merkitsee isossa kuvassa koko suomalaiselle jalkapallolle.

Embed from Getty Images

Yksi merkittävä hyöty, joka saavutetusta kisapaikasta tulee olemaan on se, että harrastajamäärät lähtevät varmasti nousuun niin lasten, nuorten kuin aikuistenkin tasolla. Lasten puolella varmasti innostus kasvaa, sillä jokainen pikkunassikka haluaa olla kentällä Teemu Pukki, Joel Pohjanpalo tai joku muu Huuhkaja sankari, joten toivoa sopii, että seurat ympäri maan ovat ajoissa hereillä ja tajuavat laittaa jalkapallokouluja pystyyn ihan jo 3-4 vuotiaista lähtien, koska halukkaita varmasti riittää ja moni on tulossa ehkä jo talvella halleihin treenaamaan tai viimeistään keväällä, kun lumet sulavat. Lisäksi alakouluikäisten keskuudessa tämä antaa valtavan boostin myös niille, jotka ovat jo pelaamassa jossakin seurassa, koska moni lapsi huomasi nyt, että heilläkin on mahdollisuus tulevaisuudessa pelata arvokisoissa joko EM- tai MM-tasolla. Myös nuoret saivat lisää idoleita sekä varmasti myös lisäbuustia omaan harjoitteluunsa, joka varmasti auttaa synkkinä talvi-iltoina, kun pitää ulkokenttien sijaan treenata hallissa.

Eikä pidä unohtaa myöskään aikuisia, jotka ovat esimerkiksi nuorena pelanneet futista, mutta ovat sitten murrosiässä tai aikuisuuden kynnyksellä syystä tai toisesta lopettaneet lajin harrastamisen. Tämä antaa varmasti monelle esimerkiksi keski-iän kynnyksellä olevalla aikuiselle kipinän laittaa jalkapallokengät jalkaan ja lähteä pelaamaan vaikka johonkin harrastesarjaan tai vaikka ihan vain pelaamaan kaveriporukalla noin muuten. Lisäksi kentälle saadaan varmasti myös niitä aikuisia, jotka eivät ole koskaan pelanneet, mutta haluavat nyt jalkapallohuumassa kokeilla lajia ja saada siitä parhaimmassa tapauksessa uuden harrastuksen itselleen.

Embed from Getty Images

Saavutettu arvokisapaikka näkyy varmasti myös ensi kauden Veikkausliigassa ja sen yleisömäärissä. Jo keväällä, jolloin on vaikea ollut saada yleisöä paikalle, saadaan ensi keväänä varmasti parempia yleisömääriä kuin esimerkiksi menneellä kaudella. Puhumattakaan siitä, minkälaisia yleisömääriä saadaan EM-kisojen jälkeen jalkapallohuuman jälkihöyryissä ja mikäli Suomi sattuisi kisoissa vaikka pärjäämään ottamalla vaikka yhden tai kaksi voittoa poikisi se Veikkausliigalle todella paljon hyvää.

Kolmantena pitää nostaa esiin sitten itse EM-kisat. Allekirjoittanut eli minä olen katsonut 35-vuotisen elämäni aikana käytännössä kaikki jalkapallon arvokilpailut Italian MM-kisoista 1990 alkaen. Nyt on vielä vaikea kuvitella minkälaisen tunneryöpyn ensi kesän kisat aiheuttavat, mutta tuskin olen ainoa tässä maassa, jonka on vielä vaikea sisäistää miltä se sitten todellisuudessa tuntuu, kun kisoja käy seuraamaan ja Suomi on ensi kertaa eetterissä isolla stadionilla pelaamassa esimerkiksi Espanjaa tai Ranskaa vastaan. Mikä hienointa niin on varmaa, että kaikki pelit nähdään vapailla kanavilla, koska Yle näyttää EM-kisat. Varmasti tulee uusi katsojaennätys Suomessa jalkapallokisojen yhteydessä ja varsinkin, kun kisat pelataan loistavaan aikaan kesällä, joten saadaan Suomeen kuukaudeksi todellinen kansan juhla ja villi veikkaus on, että Huuhkajien pelejä pääsee katsomaan useassa kaupungissa varmasti isoilta screeneiltä, joten ensi kesä tulee olemaan kesäkuun puolivälistä heinäkuun puoliväliin yhtä jalkapallojuhlaa.

Embed from Getty Images

Neljäntenä pitää nostaa vielä esiin mitä kisat merkitsevät itse pelaajille. Monelle maajoukkueen monivuotiselle vakiokasvolle arvokisat ovat unelmien täyttymys ja eittämättä uran kohokohta, koska suurin osa pelaajista on kokenut maajoukkueessa paljon karvaita pettymyksiä, joten iso ja hieno palkinto oli koko joukkueelle täysin ansaittu viimeistä huoltajaa myöten. Lisäksi itse kilpailut tarjoavat monelle pelaajalle loistavan näyteikkunan edetä urallaan isompiin sarjoihin, koska EM-kisoja seuraa todella iso määrä laji-ihmisiä ja scoutteja ympäri Eurooppaa. Nimittäin pitää muistaa, että vain harva pelaaja joukkueesta pelaa Lukas Hradeckyn tai Teemu Pukin tavoin isoja minuutteja Bundes- tai Valioliigassa. Ensi kesän kisojen jälkeen enemmän kuin yksi pelaaja saattaa saada sopimuksen urallaan ylöspäin ja se olisi pelkästään positiivinen asia ja auttaisi samalla myös maajoukkuetta myös jatkossa.

 

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.