LENTOPALLO: Koskelo ja Nikula mestareiksi – Jokela, Helenius ja Lankinen hopealle

Lentopallo 56

Euroopan lentopallosarjojen huipennukset alkavat olla jo nähty, kun viikonloppu kruunasi mestareita useassa maassa. Suomalaisittain juhltittin mestaruutta Roosa Koskelon toimesta sunnuntaina Saksassa ja Aaro Nikulan osalta lauantaina Portugalissa.Vielä mestaruusjahdissa ovat Eemi Tervaportti Puolassa, Salla Karhu Unkarissa sekä Lauri Kerminen Venäjällä.

Roosa Koskelon Allianz MTV Stuttgart otti seurahistoriansa toisen mestaruuden seitsemännessä perättäisessä finaalisarjassaan todellakin pitkän kaavan mukaan. Neljännessä finaalissa Potsdamilla oli jo kotikentällään kaksikin mestaruuspalloa, mutta Stuttgart nousi otteluvoittoon ja oli sunnuntaina kotikentällään vitospelissä jo ylivoimainen erin 3-0 (25-14, 25-20, 25-23). Näin finaalisarjassa nähtiin viimeisessä pelissä ainoa kotivoitto.

Stuttgartin kausi oli komea: Saksan mestaruuden lisäksi Koskelon joukkue voitti Saksan Cupin sekä otti CEV Cupissa hopeaa. Myös paikka ensi kauden Mestarien liigaan lasketaan kauden menestystarinaan.

Ensi kaudella Stuttgartissa jo viidettä kauttaan jatkava Koskelo, 30, on Saksan, Suomen sekä Slovenian cup sekä liigamestari. Kaikkiaan ”kannu” oli Koskelole uran 12:s.

Aaro Nikula juhli puolestaan lauantaina Portugalin mestaruutta, kun Benfica varmisti seurahistoriansa kymmenennen ja nyt kolmannen perättäisen mestaruutensa. Sporting Lissabon kaatui otteluvoiton 3-0 kolmannen finaalin mennessä 3-0 (25-18, 25-17, 27-25). Nikula kävi tuplavaihdoista kentällä.

Akseli Lankisen Decospan Menen otti seurahistorian kirkkaimman meriitin saavuttamalla Belgian liigan hopeaa. Roeselare oli finaaleissa kirkaasti parempi 3-0 kolmannen finaalin mentyä sille lauantaina 3-0 (25-22, 25-20, 25-13). Lankinen pelasi tutusti koko ottelun joukkueen passarina.

Joonas Jokela ja Jan Helenius saivat Hollannin liigassa hopea. Dynamo Draisma voitti suomalaiskaksikon Active Living Orionin finaalisarjassa voitoin 3-0. Draisma voitti finaaliottelut 3-1, 3-1 ja 3-0. Doetinchemläisjoukkue palasi nyt finaalijoukkueeksi kahden kauden tauon jälkeen ja mitali oli sille kahdeksas perättäinen.

Puolan finaaleissa Eemi Tervaportin Jastrzebski on tappiolla 0-2 Kedzierzyn-Kozlelle. Toinen finaali lauantaina oli huikea näytelmä, jonka Kedzierzyn-Kozle vei lopulta viidennen erän jatkopalloilla 3-2 (20-25, 25-16, 22-25, 25-12, 18-16).

Unkarissa naisten mestaruus ratkaistaan tiistaina viidennessa finaalissa, kun Salla karhun Bekescsabai tasoitti 3-2 -vierasvoitolla sunnuntaina ottelusarjan 2-2:een Vasas Budapestia vastaan. Vasas laittoi alkutahdit huimalle pelille voittamalla avauserän 33-31, mutta tämän jälkeen nähtiin erittäin aaltoilevaa ja epätasaista peliä (33-31, 14-25, 25-16, 20-25, 11-15). Karhu (1/+1) oli avauksessa, mutta joutui luopumaan jo avauserän aikana paikastaan Zora Gelboczkille.

Venäjän liigassa jatkosarja saatiin päätökseen ja puolivälierissä Lauri Kermisen oman lohkonsa kakkoseksi sijoittunut Dinamo Moskova kohtaa toisen lohkon voittaneen Zenit Pietarin. Toinen ottelupari on Zenit Kazan – Lokomotiv Novosibirsk. Välierät käynnistyvät maanantaina. Dyanmo hävisi jatkosarjassa Zenit Kazanille 0-3, mutta voitti Belgorodin 3-0.

Ranskan liigan putoamissarjassa Niko Suihkosen Plessis Robinsonilla on edelleen pelaamatta kaksi ottelua ja joukkue on kuuden joukkueen sarjassa neljäntenä. Jatkosarja on mennyt kärkipaikalta startanneella pariisilaisjoukkueella heikosti, kun se on voittanut vain yhden ottelun kahdeksasta. Lauantaina Toulouse voitti Suihkosen joukkueen 3-2,

Lähde: Suomen Lentopalloliitto