Scroll Top

Lentisnaiset tyrmäsivät Portugalissa – loistoasetelmat kotifinaaliin

Lentis lentopallo naiset FIVB

Naisten lentopallomaajoukkue esiintyi todella vahvasti edukseen perjantaina myöhäisiltana Euroopan Hopeisen liigan ensimmäisessä finaalissa Portugalin Santo Tirsossa. Nikolas Buserin yhtenäinen ryhmä jatkoi tappiottomalla tiellään kaatamalla kotijoukkueen 3-0 (25-17, 25-21, 25-11). Näin asetelmat toiseen finaaliin kotikentällä ovat erinomaiset.

Finaalisarjan ratkaisu nähdään Tampereen Hakametsässä 16.6. sunnuntaina, kun toinen finaali pelataan kello 15 alkaen. Ottelu on nähtävissä myös JIM:ltä ja Ruudusta suorana lähetyksenä.

Hopeisen liigan mestari ratkeea ns. Eurocupin säännöin eli otteluiden sarjapisteillä voitojen mennessä tasan 1-1. Jos sarjapisteet ovat kahden pelin jälkeen tasan 3-3, pelataan jatkoerä mestaruudesta toisen finaalin perään. Suomelle riittää siis mestaruuteen kaksi erävoittoa ja vähintäänkin jatkoerään pääsy on jo varma.

Mestari nousee ensi kesäksi Kultaiseen liigaan ja voittaa 40 000 euron pääpalkinnon. Hopeajoukkueen rahapalkinto on 25 000 euroa.

Suomen avaus: Kaisa Alanko, Yasmine Madsen, Ada Aronen, Emilia Kääntä, Taija Tikka, Netta Rekola, Netta Laaksonen (lib.).

Vieraat tulivat myöhäisiltaan silminnähden erinomaisesti latautuneena ja Portugali ei päässyt missään vaiheessa mukaan suomalaistempoon. Yasmine Madsen (6/+4) aiheutti hakkurina suuria vaikeuksia kotijoukkueelle ja mikä parasta, Suomen yleispelaajat Aronen ja Jääntä onnistuivat nelospuolelta erinomaisesti tehden erään 7/+5. Portugalin hakkuri Julia Kavalenka oli paljon Tampereen kohtaamista kovempi tehden avauserään 6/+5.

Portugali lähti toiseen erään Ana Monteiron korvattua Tampereen turnauksessa joukkueen parhaana esiintyneen Margarida Maian toisena yleispelaajana. Hakkuri Kavalenka hypärit kylvivät tuhoa kääntäen otteen kotijoukkueelle (6-10). Portugali vei erää vielä 11-15 -numeroissa, mutta sen jälkeen esiin nousi taas suomalaisten vahva yhteispeli ja usko tekemiseen. Kavalenka ei yksin pystynyt haasteeseen vastaamaan ja viimeistään 23-20 -tilanteeseen johtanut huikean pitkä palloralli mursi kotijoukkueen vastarinnan. Madsen takoi erään nätit 9/+7. Poislukien Portugalin neljä torjuntaa, Suomen peli oli edelleen vähävirheistä.

Kolmanteen erään Suomi painoi heti ”kaasun pohjaan” ja Alangon syöttövuorolla karattiin 5-0 -johtoon. Portugalia ei enää peliin mukaan päästetty sen yrityksestä huolimatta.

Passari Kaisa Alanko muodosti hakkuri Yasmine Madsenin kanssa läpi vajaan 1,5 tuntisen kotijoukkueelle ylitsepääsemättömän akselin, mutta myös koko muu Suomen joukkue esiintyi todella vahvasti kaikilla rintamilla.

Päävalmentaja Nik Buser:

– Se oli ”Job well done”. Pelaajat toteuttivat loistavasti pelisuunnitelmaa. Portugali oli tehnyt odotetusti muutoksia peliinsä ja eritysesti hakkurimme Yasmine Madsenin kiinni ottamiseksi. Olimme tähän valmiina ja Kaisa Alanko pyöritti jälleen peliämme aivan maailmanluokan esityksellä. Madsen oli myös valmiina ja oli huikea. Myös Ada Aronen hyökkäsi upeasti.

– Portugali vaihtoi pelaajia nopeasti. Saimme heidän päähyökkääjät erinomaisesti kuriin. Sunnuntaina meidän pitää tehdä hommat taas uudestaan yhtä hyvin kotiyleisön edessä. Yleisö oli täällä upea, toivomme että Tampereella saamme saman tunnelman halliin!

Hopeisen liigan yläpuolella on Euroopan Kultainen liiga, jossa oli mukana 12 maata. Tämän yläpuolelta löytyy vielä maailmanlaajuinen ykkösliiga eli Nations League. Siinä on mukana 16 maata, joista Euroopasta kahdeksan. Käytännössä siis Hopeisessa liigassa on mukana Euroopan maat sijalta 21 alaspäin.

Suomen joukkue Hopeisen liigan finaaleissa (ottelumäärä 1. finaalin jälkeen)

NRO  NIMI                           ROOLI    SEURA 24-25 (23-24)         IKÄ    PIT.           MAAOTTELUT

3        Netta Rekola               KP          LP Kangasala                      23     183          23

7        Emmi Jalonen             P            LP Kangasala                      24     173          16

8        Kaisa Alanko               P            LOVB Houston  USA           31     174          142

9        Ada Aronen                YP          Hämeenlinna                     21     178          13

10      Laura Penttilä             L             LP Kangasala                      22     162          21

13      Emilia Kääntä              YP          Michelbeke BEL                 24     180          13

15      Daniela Öhman           KP          (Vandoeuvre Nancy FRA)  27     185          111

16      Netta Laaksonen        L             Hämeenlinna                     23     173          38

17      Saana Lindgren           H            Terville FRA                       24     188          13

18      Taija Tikka                   KP          Puijo Wolley                      25     180          6

20      Yasmine Madsen        H            (Šelmy Brno CZE)               24     184          73

21      Bettina Yli-Sissala       KP          KNRC Kaposvar (HUN)       23     180          6

24      Neea-Maria Joki         YP          Clemson Univ. USA            19     183          5
26      Heini Ahtola                YP          LP Kangasala                      20     185          5

 

Päävalmentaja Nikolas Buser

Apuvalmentaja Pekka Seppänen

Joukkueenjohtaja/apuvalmentaja Ari-Matti Joki

Fysiikkavalmentajat Laura Järvinen

Fysioterapeutti Laura Gustavsson

Tilastot Riccardo Lugli

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.