Scroll Top

Kultaisen liigan finalisti Tsekki Seinäjoelle naisten lentopallomaajoukkueen seuraavana vastustajana

Lentopallo 55

Voitokkaasti sunnuntaina EM-karsinnat Monetnegrossa avannut Suomen naisten lentopallomaajoukkue saa muutamaa astetta ennakkoon kovemman vastustajan verkon toiselle puolelle jo heti keskiviikkona, kun Tsekki saapuu Seinäjoelle toiseen karsintaotteluun. Seinäjoki Areenalla pelataan kello 18.30.

Seinäjoella Suomen naiset ovat pelanneet aiemmin vain neljästi: kolme ottelua 2005 EM-karsinnoissa ja yhden maaottelun Ruotsia vastaan 1988.

Tsekki voitti lauantaisessa avauspelissään Islannin kotonaan murskaluvuin 3-0 (25-14, 25-5, 25-17), mutta ottelusta ei varmastikaan voi oikein vetää mitään suurempia johtopäätöksiä tulevaan Seinäjoen kohtaamiseen Islannin heikkouden takia. Esimerkiksi kaikki joukkueen 14 pelaajaa kävivät kentällä ottelun aikana ja kukaan ei hyökännyt tai vastaanottanut yli kymmentä kertaa.

Tsekki esiintyi vahvasti kesällä ottaen Kultaisen liigan hopeaa Finaalissa se koki 0-3 tappion Ranskalle, mutta kaatoi välierässä Romanian 3-2. Lohkovaiheen se selvitti kolmella voitolla ja yhdellä tappiolla Kroatian ja Slovakian kanssa, häviten viimeisen merkityksettömän pelin Kroatialle kotonaan. Karsittaessa paikasta ensi kesän Nations Leaguehen Challenger Cupissa Tsekki hävisi puolivälierissä finalisti Belgialle 0-3.

Suomi on aiemmin kohdannut Tsekin kuusi kertaa voittaen yhden otteluista (2018 Salon EM-karsinnassa). Edellinen kohtaaminen on samoista EM-karsinnoista 2019, kun Jindrichuv Hradecissa kotijoukkue oli parempi 2-3. Tsekin ”edeltäjän” Tsekkoslovakian kanssa (1976-1993) Suomi pelasi 13 kertaa voittojen mentyä 2-11.

Suomi siis pelasi 2019 EM-karsinnoissa Tsekin kanssa samassa lohkossa. Tuolloin naiset etenivät EM-lopputurnaukseen oltuaan lohkokakkonen ja jättäen Tsekin tasapistein yhden voiton vähemmän ottaneen ulos kisoista.

Tsekki /Tsekkoslovakia on ollut EM-lopputurnauksesta poissa historian aikana (1948-2021) vain neljä kertaa (1951, 1999, 2005, 2019).

Tsekin valmentajana toimii 44-vuotias kreikkalainen Ioannis Athanasopoulos, joka valmensi ja rakensi Roosa Koskelon edustamasta MTV Stuttgartista 2017-21 huipputason joukkueen. Viime kaudella Athanasopoulos valmensi Unkarin liigan Vasas Budapestia.

Tsekin Kultaisen liigan joukkueesta on tullut muutos keskipelaajien osalta, kun sen molemmat aloittaneet keskipelaajat Magdalena Jehlarova ja Veronika Trnkova ovat nyt ilmeisemmin poissa rivistä. Ela Koulisiani ja Pavlina Simanova ovat todennäköiset sentterit ykkösseitsikossa.

Joukkueen ykköslinkin muodostavat Saksassa Munsterissä pelaava passari Katerina Valkova ja Puolan liigassa esiintyvä hakkuri Gabriela Orvosova. Yleispelaajista Ranskan liigan viime kauden mestari ja sarjan allstarpelaaja Michaela Mlejnkova on ykkösnimi Kiara Faltinovan ja nyt mukaan taisin tulleen parin kesän takaisen Kultaisen liigan MVP:n Andrea Kossannyiovan ollessa muut yleispelaajat. Liberona ahertaa pääosin Veronika Dostalova.

Karsinnoissa pelataan neljän joukkueen lohkoissa kaksinkertainen sarja. Kuudesta lohkosta kaikista kaksi parasta etenee EM-lopputurnaukseen 2023.

12 maata on jo varmistanut EM-lopputurnauspaikan ilman karsintoja eli neljä isäntää (Belgia, Italia, Viro ja Saksa) sekä lopulta seitsemän parasta tämän jälkeen jäänyttä maata viime vuoden EM-kisoista (Serbia, Turkki, Alankomaat, Puola, Ranska, Ruotsi, Bulgaria). Normaalisti mukaan pääsee kahdeksan viime kisojen parasta isäntien lisäksi, mutta Venäjän suhteen CEV on vielä tekemättä päätöstä osallistumisoikeuden suhteen. Jos Venäjä suljetaan kisoista, jää yksi paikka mitä todennäköisimmin parhaalle karsintalohkon kolmoselle, josta toki CEV ei vielä ole julkaissut virallista tietoa.

Lähde: Suomen Lentopalloliitto

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.