Lauantaina alkavat itäisen konferenssin pudotuspelit tarjoavat varmasti sitä oikeaa KHL-kiekkoa. Itä on liigan varakkaampi ja tasaisempi puolisko. Kun lännessä pari seuraa paukuttaa ylivertaisella budjetilla, on idän porukoilla lähes jokaisella panostettu pelaajiin. Idän ennakossa mainitsin kuinka Jokerien budjetti kestää vertailun idässä, mutta lännessä se olisi keskitasoa. Kazan, Magnitogorsk ja Ufa painivat samassa sarjassa SKA:n ja CSKA:n kanssa Traktor ja Omsk hieman pienemmällä ja Barys sekä Sibir Jokerien lukemissa. Edelleen täytyy painottaa, että virallisia budjetteja ei ole ja näissä joutuu pakostikin peilaamaan huhuja ja edellisvuosia.
VS
Yekaternburg otti playoff-paikan aivan Vladivostokin nenän edestä. Idässä maaleja tehtiin huomattavasti vähemmän kuin lännessä ja Yekaterinburg teki niitä todella vähän. Vaivaiset 134 maalia, mikä on koko liigan neljänneksi vähiten.
Maalintekovastuu on jakautunut laajalle, sillä paras maalintekijä Anton Lazarev teki vain 14 häkkiä. Sami Lepistö sijoittui joukkueen pistepörssissä sijalle 3 tehoilla 7+16=23. Täällä ei todellakaan pisteillä juhlita. Kazania vastaan sillä on hyvin vähän mahdollisuuksia, koska Idän paras osaa tehdä häkkejä. 1-2 maalia per peli ei näiltä kavereilta yksinkertaisesti riitä.
Kazan voitti itäisen konferenssin hieman yllättäen, sillä tämä paikka oli pedattu Magnitogorskille. Toki Magni hävisi vain 3 pistettä, mutta sillä se sai sijoituksen 3 ja huomattavasti vaikeamman vastuksen.
Kazan päästi koko sarjan toiseksi vähiten maaleja heti CSKA:n jälkeen. Maaleja se mätti samaan tahtiin kuin muutkin kärkijoukkueet (poislukien SKA ja CSKA).
Selkeänä ykköspistenikkarina häärii suomalaisille tuttu mies, Justin Azevedo. 9 muutakin pelaajaa pääsi yli 20 pisteen.
Joukkueiden keskinäiset menivät Kazanin hyväksi 3-2. Yekaterinburg voitti kaksi viimeisintä.
Kazan voittaa, mutta kauneusvirheiltä ei vältytä. 4-1 tai 4-2.
VS
Traktor on tasapainoinen vähän maaleja tekevä keskikastin joukkue. Lopulta se oli jopa yllättävän lähellä suurseuroja.Suuret tähdet puuttuvat, mutta ratkaisuvoimaa löytyy kolmosketjusta ja miksei nelosestakin. Paras maalintekijä on Andrei Popov 18:lla osumallaan. Yli 10 maaliin yletti 7 muutakin pelaajaa.
Traktorin otteluja allekirjoittanut on katsonut vähemmän, mutta kokonaiskuvaksi on jäänyt se, että kyllä nämä kaverit osaavat isompiaan kiusata. Suomalaisia ei joukkueessa nähdä.
Sibir oli kevätkaudella idän paras joukkue. Kolme viimeistä ottelua se hävisi, mutta sitä ennen 62 pistettä 27:stä ottelusta eli 2,3 pistettä per peli. Nuo kolme viimeistä ottelua olivat Omskia, Astanaa ja Ufaa vastaan.
Sibirillä on myös ratkaisijoita laajalla rintamalla. 6 miestä pääsi yli 30 pisteeseen. Näihin kuuluvat Jonas Enlund 17+28=45 ja Jarno Koskiranta 13+32=45. Muita suomalaisia ei joukkueessa ole.
Sibir teki idässä eniten ja laski toiseksi vähiten maaleja. Sen peli perustuu oman pään puhtaanapitoon ja vahvaan viisikkopelaamiseen. Luonnollisesti taitavat yksilöt helpottavat näiden toteuttamista.
Joukkueet pelasivat kaudella vastakkain vain kahdesti. Molemmat voitti Traktor 0-1 sekä 3-2 ja.
Ottelusarjan käsikirjoitus menee näin: Sibir hallitsee kiekollista peliä ja Traktor puolustaa kurinalaisesti. Vastaiskut ja erikoistilanteet tuottavat suurimman osan Traktorin maaleista. Sibirin maaleissa pelataan koko pakka pihalle tai sitten ne ovat perinteisiä playoff-maaleja. Sibir tulee pommittamaan paljon ja 40 vetoa per peli on varmaan aika lähellä totuutta.
Tasainen sarja on tulossa, mutta Sibirin kevät on ollut lähes täydellinen. Se ansaitsee siten jatkopaikan. 4-2 tai 4-3 Sibirille.
VS
Täällä jo hierottiin käsiä yhteen, kun näytti siltä, että ensimmäisellä kierroksella olisi ollut Sibir-Ufa. Näin ei kuitenkaan käynyt, mutta maukas on tämäkin sarja.
Ufa on rahaseura ja todella ailahtelevainen joukkue. Suomalaisista Ilkka Heikkinen 9+8=17, Antti Pihlström 16+12=28 ja Teemu Hartikainen 15+25=40 ovat kaikki avainrooleissa joukkueessa. Venäjän maajoukkuemiehiä tiimistä löytyy useita, kuten Koltsov, Makarov ja Slepyshev. Ufan matseissa on totuttu näkemään maaleja. Päästettyjä maaleja on eniten koko pudotuspeliporukasta, 173. Tehtyjä on mukava 158.
Ufa pelaa usein hyökkäysvoittoista iloista peliä, joka turhan usein johtaa joko typerään hyökkäyspään jäähyyn tai vastahyökkäykseen. Joukkue tykkää olla kiekollinen ja kiekottomana pelaaminen on sen heikkous.
Magnitogorskin piti ottaa itäisen konferenssin voitto, mutta Kazan vei sen kolmen pisteen turvin. Kun toisesta divarista tulee konferenssin kakkosjoukkue, on idän suosikkitiimi vasta kolmantena. Se ei muuta sitä tosiseikkaa, että Magni on suosikki voittamaan itäisen konferenssin.
Ykkösmiehistä ei ole epäselvyyttä. Mozyakin-Kovar-Zaripov vastaava ensikädessä tehoiluista. Pistepörssissä Kovar oli 2. ja Zaripov 3. Mozyakin jäi kaksikosta hieman, mutta oli silti 13. Joukkue vahvisti vielä hyökkäypäätänsä hankkimalla Tim Stapletonin Nizhnekamskista. Mies on nakuttanut kaudella 18 maalia, joista 4 ehti syntyä Magnin paidassa. Suomalaisväriä edustaa Oskar Osala, joka on myös nakuttanut 11 osumaa.
Joukkue pelaa vastaavanlaista iloista kiekollista peliä kuin Ufa, mutta on kiekottomana parempi.
Näiden taitojoukkueiden kauden kaksi kohtaamista menivät molemmat Ufalle 2-6 ja 3-2. Tästä sarjasta voi odottaa isomaalista ja otteluista voi tulla maalintekokilpailuja. Vaikka Magnitogorsk onkin selkeä suosikki ja todennäköisesti jatkaa, on sen kerroin painettu liian alas. Tässä on täydet mahdollisuudet Ufan jatkoon menolle. Sarja menee seitsemänteen otteluun ja sen voittaa Magni.
VS
Jälleen yksi ottelupari, mikä voisi olla konferenssifinaali.
Astana nousi komean loppukirin ansiosta sijalle 5 ja sai neljästä kovasta sen helpoimman vastaansa. Tämäkin joukkue on täynnä taitoa ja maaleja syntyy paljon. Kazakshtanin maajoukkue vahvistettuna kanadalaisilla Dawes ja Boyd sekä jenkeillä Bochenski ja Lundin. Kaikki neljä on ykkösketjussa, mikä onkin joukkueen vahvin ketju. Kakkosketjussa on myös paljon tulivoimaa, sillä Starchenko (22 maalia), Dallman 14 ja Rudenko 9 ovat myös ratkaisseet pelejä. Starchenko on kärsinyt loukkaantumisesta, mutta on varmaan jo pelikuntoinen.
Paljon tehtyjä ja paljon päästettyjä maaleja kertoo paljon joukkueesta. Puolustus joko unohtuu usein tai sitten miehet eivät ole riittävän taitavia tähän sarjaan. Tämä on siis vain alimpien ketjujen ongelma.
Summasen Omsk yhdistää valmentajan mukaan idän ja lännen pelityylit. Tällä hän viittaa yksilötaidon ja viisikkopelaamisen painottamiseen. Näiden kahden ajatusmallin yhdistäminen ei ole helppoa, mutta Summanen on siinä onnistunut mainiosti. Asiaa auttaa taitavat, mutta verrattain nöyrät Parsin, Popov, Perezhogin, Sobotka, Shrikov, Kulyash, Kalinin…
Joukkue on täynnä yksilötaitoa, joten vain viisikkopelaamisen painottaminen on täytynyt pojille opettaa. Paljon tehtyjä maaleja ja vähän päästettyjä kertovat onnistumisesta.
Joukkueiden viisi keskinäistä meni Omskille 1-3, 2-1 ja., 0-2, 3-1 ja 4-1.
Ottelusarjassa nähdään varmasti tiukkaa pelaamista ja paljon rähinää. Omsk ei tule voittamaan 4-0, mutta jatkoon se menee. 4-2 voi olla lähellä totuutta.
EDIT: Pesonen ei pelaa enää Kazanissa vaan siirtyi SKA:han Skellefteån riveihin. Magnitogorskin logo oli virheellisesti Novokuznetskin logo. Lisäksi kirjoitusvirheitä korjattu.