Esittely suomalaisille varsin tuntemattomasta mailapelistä nimeltä lacrosse.
Lacrosse (suomalaisittain haavipallo) on todella vanha pohjoisamerikkalainen pallopeli, jonka juuret juontavat Kanadan ja Yhdysvaltojen intiaanien ajanjaksolle saakka. Peliä pelasivat lähes jokainen nykyajan intiaaniheimo ja pelissä harjoiteltiinkin sodankäyntiä, joka teki pelistä erittäin väkivaltaisen. Peleissä kuoli monesti ihmisiä, mutta onneksi nykyajan sääntöjä on muutettu turvallisemmaksi. Lacrossen kovatasoisin sarja on Yhdysvalloissa pelattava Major League Lacrosse (MLL).
Katsaus pelin sääntöihin
Lacrossessa joukkueeseen kuuluu 10 pelaajaa, joista yksi on maalivahti, kolme pelaajista ovat puolustajia, kolme keskikenttäpelaajaa ja loput kolme ovat hyökkääjiä. Pelin tavoitteena on pallolajeille tyypillisenä tarkoituksena tehdä enemmän maaleja kuin vastustaja laukomalla pallo maaliin.
Lacrossea pelataan haavimaisella mailalla, pelaajien kesken crossella. Hyökkääjien crosset kuuluvat olla 40-42 tuumaisia ja puolustajien 52-72 tuumaisia. Mailan päässä olevan verkon kuuluu olla kenttäpelaajilla 6.5-10 tuumaa leveä ja maalivahdilla puolestaan sallittu leveys on 10-12 tuumaa. Pallon tulee olla kuminen, sekä väriltään valkoinen, oranssi, sininen tai keltainen. Pallon ympärysmitan täytyy olla n. 8 tuumaa ja painon n. 5 unssia. Pelaajien pakolliseen varustukseen kuuluu kypärä, jossa on leuka- ja kasvosuojus, hartiasuojat, sekä pelihanskat. Maalivahdilla puolestaan kuuluu olla rintapanssari ja kaulasuoja. Suomessa tunnetuimpia seuroja ovat Helsinki Chiefs, Turku Titans, LTU Lacrosse, Lahti Predators, sekä TuTo Lacrosse
Helsinki Chiefs
Miesten SM-sarjassa pelaa seitsemän joukkuetta ja Turun Titans on pokannut kirkkaimmat mitalit viimeiset kaksi vuotta. Se ei miellytä Suomen menestyneintä seuraa, Helsinki Chiefsejä. Joukkue satsaa tulevaan kautaan tosissaan ja joukkue lennätti itselleen valmentajan kesän ajaksi Yhdysvalloista asti. Valitettavasti marginaalilajissa ei liiku isoja rahoja niin valmentajan Suomen matka, seutulippu julkisiin kulkuvälineisiin ja asunto maksettiin kolehtikeräyksellä.
– Neuvottelimme muutamankin henkilön kanssa, mutta lopulta Dye oli paras valinta. Joukkue päätti kerätä yhdessä rahaa mutta emme tietenkään saanut kasaan huimia summia. Dyella on katto pään päällä, hän pääsee liikkumaan eikä kuole nälkään, se on sopimuksemme. Joukkueemme odottaa yhteistyöltä todella paljon ja kaikki on innoissaan kuin lapset, kertoo Chiefsin GM Mika Wickström.
Carson Dye saapui Suomeen tiistaina ja keskiviikkona hän tapasi joukkueen ensimmäisen kerran ja ohjasi ensimmäiset harjoitukset. Dye valmentaa Yhdysvalloissa Falls Churchin High Schoolin Lacrosse-joukkuetta, joka pelaa Virginia High School Leaguessa. Dyen kanssa käytiin muutamia keskusteluja Skypen välityksellä ja näin mies tarttui tilaisuuteen. Dye on kotoisin Yhdysvaltojen Marylandista, jossa lacrosse aloitetaan 5-6 vuotiaana ja näin teki myös Dye.
– Kyseessä on äärettömän mielenkiintoinen Suomen vierailu. En ole ennen käynyt koko maassa ja nyt olisi tarkoitus valmentaa Chiefsejä kolme kuukautta. Yritän opettaa heille uusia pelitaktiikoita ja lacrossen filosofiaa. Kun poistun alkusyksystä Suomesta niin poistun iloisena ainoastaan, mikäli voitamme SM-kultaa. Muuten olen pettynyt matkaani, Dye kertoo.
Lacrossen kausi alkaa Suomessa kesäkuun lopussa ja ottelut pelataan turnaustyyppisesti muutamina viikonloppuina. Chiefs aloittaa kauden muita myöhemmin, sillä joukkue suuntaa Prahaan kansainväliseen turnaukseen juhannuksen jälkeiseksi viikonlopuksi. Kyseessä on samalla Dyen ensimmäinen koitinkivi täysin uudessa tilanteessa.
Mikäli peli kiinnostaa joko pelaajana tai katsojana, niin kannattaa ehdottomasti mennä paikan päälle! Chiefs ja todennäköisesti kaikki muutkin suomalaiset seurat tarjoavat lainakamat halukkaille ja jos polte lajiin syttyy, maksaa maila, hanskat ja kypärä yhteensä noin 200 euroa.
Lacrosse on pallopeleistä kovin, ehdottomasti! Miestä saa ajaa niin paljon kuin sielu sietää, oli hänellä pallo tai ei, pallollista pelaajaa saa lyödä mailalla käsille mutta eräs pelipaikkapaikka vaatii munaa, todella.
– Maalivahdeilta vaaditaan hulluutta, Wickström naureskelee.
Pallo lentää parhaimmillaan 150km/h ja kyseessä ei todellakaan ole tennispallo tai vaahtomuovipallo vaan suhteellisen painava ja vain vähän joustava kumipallo. Voisi kuvitella, että ilmaveiveillä tehtäisiin suurin osa maaleista mutta ei, suurin osa maaleista syntyy laukauksista. Ilmaveivaajat ja muut kikkailijat ajetaan lakoon välittömästi.
Dye ei ole isokokoinen vaan ehkä ennemmin keskivertoa pienempi. Siitä huolimatta hän on eräs maailman taitavimmista pelaajista. Wickström ja Dye valoittaa pelistä sen, että kaiken liikkuvan taklaaminen on tuhoontuomittua. Kunto loppuu ja taitavat pelaajat siirtelevät niin nopeasti palloa, että turhat taklaukset ei tee muuta kuin kuluttaa energiaa. Riippuen pelipaikasta, pelaajalta vaaditaan hyvää pallonhallintaa, hyvää kuntoa sekä pelisilmää!
Gamblersmedia ottaa myöhemmin kesällä osaa Helsinki Chiefsin treeneihin. Katsotaan, säilyykö toimittaja hengissä ja liikuntakykyisenä sen jälkeen.
Lajin esittelyä koskeneen lehdistötilaisuuden jälkeen ainoastaan yksi kysymys jäi hiertämään päätä; miksi laji ei ole Suomessa suositumpi? Kyseessä on ripaus salibandya, jalkapalloa ja se toimii etenkin Pohjois-Amerikassa monen jääkiekkoilijan kesälajina. Pelissä ajetaan miestä oikeasti todella huolella ja se kiinnostaa ihmisiä aina.
Vastaus on yksinkertainen. Lacrossella ei ole ollut varaa markkinoida itseään hirveästi ja se tekee luonnollisesti sen, ettei katsomoissa ole ruuhkaa, valitettavasti.
Gamblers suosittelee ehdottomasti lajiin tutustumista! Helsinki Chiefsin kotisivuilta löydät tulevat ottelut ja tuoreimmat kuulumiset.
Sivut löydät osoitteesta www.helsinkilacrosse.fi
Gee tulee seuraamaan lajia tiiviisti. Mikäli Prahan turnaus on katsottavista jostain, ilmoitamme paikan välittömästi!