Jalkapallo – Markku Kanerva on saanut luotua Huuhkajille timanttisen puolustuksen millä otetaan jatkopaikka ensi kesän EM-kisoissa

Suomen jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja Markku Kanerva ja hänen valmennustiiminsä on luonut Huuhkajille oivan tavan pelata varsinkin puolustussuuntaan, joka on näkynyt nimenomaan tärkeissä ja merkityksellisissä peleissä kuten edellisissä sekä nyt menossa olevissa Kansojen liigan otteluissa, mutta eritoten historiallisissa EM-karsinnoissa, joissa Suomi otti jalkapallohistoriansa ensimmäinen lopputurnauspaikan EM tai MM-tasolla. Toki Suomi hävisi viime viikolla ystävyysottelussa Puolalle rumasti maalein 5-1, mutta noista niin sanotuista höntsä peleistä ei pidä vetää tuloksellisesti niin suuria johtopäätöksiä,, koska kyseisissä otteluissa tehdään niin paljon kokeiluja, koska niitä ei pysty tärkeimmissä peleissä juurikaan tekemään. Lisäksi harjoituspeleistä puuttuu poikkeuksetta vähintään 4-5 normaali avauskokoonpanon pelaajaa riippuen siitä miten lähellä seuraava tärkeä ottelu on kyseessä.

Embed from Getty Images

Vaikka Suomen hyökkäyspelaamisesta, maalintekopaikkojen vähyydestä sekä avainhyökkääjien maalinteon vaikeudesta maajoukkueessa on puhuttu jokseenkin paljon niin fakta on, että jos  Huuhkajat meinaa ensi kesän EM-kisoissa ottaa alkulohkosta jatkopaikan tulee se nimenomaan puolustuspelaamisen eikä hyökkäyspelaamisen kautta. Käynnissä olevissa Kansojen liigassa Huuhkajat on päästänyt vasta 1 maalin ja se on koko B-liigan 16 joukkueesta toiseksi vähiten heti samassa lohkossa pelaavan Walesin jälkeen, jolle Suomi juuri se on ainoan maalinsa päästi. Toki tuossa pelissä ei puolustuksessa ollut Jere Urosta lukuunottamatta yhtään kokeneempaa maajoukkuepelaajaa. Vaikka Irlanti kaadettiin hienosti vieraissa suhteellisen kokemattomalla puolustuksella niin fakta on, että Bulgariaa vastaan pelatusta ottelusta huokui heti alku minuuteista lähtien varmuus, kun toppareiksi olivat palanneet EM-karsinnoissa suuressa roolissa olleet Paulus Arajuuri ja Joona Toivio.  

Embed from Getty Images

Kanerva on tykännyt peluuttaa ja käyttää aika ajomyös in kolmen topparin systeemiä siten, että yksi keskuspuolustajia pelaa laitapuolustajana kuten Leo Väisänen esimerkiksi Irlantia vastaan, mutta parempi tapa olisi silti pelata jos vaan miehet ovat kunnossa niin kahdella topparilla ja kahdella laitapakilla, koska laitapakkeja pystytään käyttämään hyökkäyspelaamisessa apuna nousujen sekä tausta nousujensa ansiosta  kuten Jesse Urosta tai viime pelissä täydet minuutit pelannutta Jukka Raitalaa.Toki vieraspelit ovat sitten asia erikseen, mutta kotona pitää pelata rohkeasti laitapakkeja hyödyntäen, mutta tässäkään kuten ei muussakaan asiassa saa olla tyhmä. Suomen laitapuolustaja tilanne ei ole mikään kadehdittava,, joten jos johonkin vaikeaan vieraspeliin (Wales) pitää lähteä kolmella topparilla niin sitten pitää, mutta mitään tapaa siitä ei saa tulla.

Kanervan valmennustiimillä on puolustuksen kanssa yksi iso haaste nimittäin se miten hyvä kotipelien puolustaminen saadaan vietyä vieraskentälle. Kun lasketaan yhteen edellisten Kansojen liigan, viime EM-karsintojen ja käynnissä olevien Kansojen liigan kotipelit yhteensä on Huuhkajat päästänyt kymmenessä ottelussa vain kolme maalia. Sama tiivis puolustaminen, kun saadaan toimimaan kahdessa lopussa Kansojen liigan vierasottelussa pääsee Suomi hyvistä lähtökohdista itse EM-kisoihin ja onhan kevääll. Pitää muistaa, että EM-kisojen 24 maasta putoaa alkulohkon jälkeen vain 8 joukkuetta pois, joten yksi voitto ja esim kaksi  niukkaa tappiota riittäisi aikamoisella varmuudella  jatkopaikkaan. Tärkeintä on, että Suomen luottosoturit Arajuuri ja Toivio ovat EM-kisoissa kunnossa sekä heidän edessään pelaava Glen Kamara, joka on koko Huuhkaja – joukkueen tärkein pelaaja, sillä mies on erityisen isossa roolissa niin hyökkäys, mutta ennen kaikkea myös puolustuspelaamisessa, jota moni katsoja ei aina edes huomaa tai ajattele.

Embed from Getty Images

 

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.