Jalkapallo – Huuhkajat jatkaa MM-urakkaa kiven kovan Ukrainan vieraana – Lue ottelun ennakko

Huuhkaja jalkapallo fudis maajoukkue Rive kanerva

Huuhkajien MM-karsintaurakka jatkuu sunnuntaina Kiovassa Ukrainan vieraana. Molemmat joukkueet aloittivat MM-karsinnat tasapeleillä. Suomi päätyi kotona 2-2 tasapeliin Bosnia-Herzegovinaa vastaan ja Ukraina puolestaan haki todella arvokkaan vieraspisteen, kun se pystyi venymään 1-1 tasapeliin Ranskan vieraana.

 

Ennakkoasetelmat otteluun

Suomi

Huuhkajat lähtee vieraspeliin selvänä altavastaajana, sillä Ukraina tunnetaan todella vahvana kotijoukkueena. Mielenkiintoista onkin nähdä millä miehistöllä Huuhkajat otteluun lähtee. Markku Kanerva tunnetaan hyvistä tuloksista huolimatta vähän puolustusvoittoisemman pelin kannattajana, joten ei olisi yllätys jos Suomi lähtee otteluun esimerkiksi kolmella topparilla, sillä monessa vierasottelussa Huuhkajat on lähtenyt yleensä vieraissa todella puolustavalla taktiikalla, joten nyt olisi hyvä sauma yllättää ja lähteä kamppailuun hieman hyökkäävämmällä taktiikalla kuin yleensä ja se saattaisi jopa yllättää vastustajan.

Embed from Getty Images

Bosniaa vastaan Suomella oli avauksessa kaksi hyökkääjä, mutta silti hyökkäyspelaaminen oli liikaa tulikuuman Teemu Pukin varassa, joka teki ottelussa Suomen molemmat maalit. Vaikka kamppailu onkin lähtökohdiltaan hankala niin avaukseen olisi ehdottomasti laitettava Joel Pohjanpalo, joka tuli Bosnia kamppailussa upeasti vaihdosta sisään ja alusti hienosti Teemu Pukin 2-1 johtomaalin. Keskikentän keskustaan tuskin tulee muutoksia, sillä Glen Kamara on pelannut todella hyvin ottelusta toiseen ja miehestä on todella paljon hyötyä sekä hyökkäys- että puolustussuuntaan. Kamaran vierellä aloitti Bosnia-ottelussa Joni Kauko, joka pelasi myös hyvän ottelun, joten keskustan pelaajia on turha ruveta muuttamaan.

Mikäli Suomi lähtee otteluun liian passiivisesti niin Ukrainan vahva hyökkäyskalusto tulee varmasti ennemmin tai myöhemmin iskemään maalin, joten ottelun alku ja sen ensimmäiset parikymmentä minuuttia ovat ottelun kannalta todella tärkeät. Huuhkajat on pelannut hyviä vierasotteluita, mutta väliin on mahtunut todellisia ”ohi pelejä”. Mikäli Huuhkajat kestää Ukrainan alun painostuksen, niin joukkueelle avautuu varmasti myös omat paikkansa. Joel Pohjanpalon olisi todella tärkeää olla avauksessa, sillä mies pystyy hyvien hyökkäyspeliä edistävien syöttöjen lisäksi tekemään myös itse todella hyvin maaleja.

Embed from Getty Images

Puolustuksen osalta ei varmaan nähdä juurikaan muutoksia. Toppariparina aloittaa turvallinen kaksikko Paulus Arajuuri – Joonas Toivio. joka on pelannut jo pitkään yhdessä ottelusta toiseen, joten ilman loukkaantumisia ei keskuspuolustuksessa nähdä muutoksia. Mielenkiintoista on nähdä, ketkä pelaa laitapakkeina. Jukka Raitala jatkaa mitä ilmeisimmin vasempana laitapakkina, mutta jatkaako Huuhkajissa vielä varsin vähän pelannut Nicholas Hämäläinen oikealla puolella. Toki Suomella ei ole hirveästi vaihtoehtoja laitapakkien tontille ja lisäksi Hämäläisellä on ainakin jonkin verran annettavaa myös pallollisessa pelaamisessa. 

Laitureilla tulee olemaan ottelussa myös iso rooli, sillä laitureiden pitää pystyä pelaamaan hyvin ennen kaikkea puolustussuuntaan, mutta myös hyökkäyssuuntaan varsinkin silloin, kun Suomi saa pallon, sillä nopeat vastaiskut avaavat varmasti Ukrainan pakkaa ja sitä kautta Huuhkajat saavat omat maalipaikkansa. Eria asia sitten on, miten joukkue pystyy maalipaikkansa käyttämään hyväksi, koska niitä ei varmasti tule yhtä paljon kuin kotipelissä Bosniaa vastaan. Pukki on Suomen hyökkäyksen kannalta elintärkeä, mutta joukkue ei voi nojata pelkästään yhden pelaajan varaan, joten apuja tarvitaan myös taustalta.

 

Ukraina

Ukraina on ollut koko 2000-luvun vahva ylemmän keskikastin joukkue Euroopassa. Joukkue oli parhaimmillaan puolivälierissä 2006 pelatuissa MM-kilpailuissa. Joukkueen vahvuudesta kertoo paljon myös se, että Ukraina eteni Suomen tavoin ensi kesänä pelattaviin EM-kisoihin. Joukkue voitti oman lohkonsa häviämättä yhtään ottelua ja taakse jäivät esimerkiksi edellisten EM-kisojen voittaja Portugali sekä aina vahva Serbia. Ukraina tunnetaan eritoten vahvana kotijoukkueena, josta pisteitä on vaikea hakea. Edellisissä karsinnoissa joukkue voitti kaikki neljä kotipeliään maalierolla 10-1, joten tuo tilasto kertoo paljon joukkueen vahvuudesta nimenomaan kotikentällä.

Embed from Getty Images

Vaikka Ukraina tunnetaan erityisesti vahvasta joukkuepelaamisesta, niin löytyy joukkueen sisältä silti tähtiä, jotka eivät suurelle yleisölle ole niin tuttuja. Joukkueen kärjessä pelasi Ranskaa vastaan Serie A:ssa Atalantaa edustava Ruslan Malinovsky sekä Belgian Liigassa kovaa jälkeä tehnyt Roman Yaremchuk, joka on tällä kaudella paukuttanut Gentin riveissä komeat 15 pääsarjamaalia. Lisäksi hyökkäyksessä oli myös kova tulevaisuuden nimi Mykola Shaparenko, joka pelaa tällä hetkellä Ukrainan pääsarjan kärkiseurassa Kiovan Dynamossa, joten maalintekovoimaa Ukrainan hyökkäyksestä löytyy. 

Ukrainan puolustus on myös todella vahva vaikka ystävyysotteluiden sekä Kansojen liigan tulokset antavat siitä aivan toisenlaisen kuvan. Joukkueen puolustus koostuu pitkälti oman maan pääsarjan pelaajista ja esimerkiksi topparipari Mykola Matviienko – Sergey Kryvtsov pelaavat ammatikseen Shakhtar Donetskissa, joka on varmasti monelle jalkapalloa seuraavalle tuttu joukkue europeleistä. Edellisissä EM-karsinnoissa joukkue päästi vain neljä maalia, joka oli yhtä paljon kuin esimerkiksi Italian päästämä maalimäärä, joten mikään helppo tehtävä ei Huuhkajilla tule olemaan. Tähän kun lisätään se, että joukkue on kymmenestä edellisestä kotipelistä hävinnyt vain yhden ja esimerkiksi viime lokakuussa pelatussa Kansojen ligan ottelussa joukkue kaatoi kotona Espanjan, joten siinä vähän pureskeltavaa miten kova vastustaja Huuhkajilla on edessä.

Embed from Getty Images

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.