Jääkiekkopiireissä kuohuu

RUOTSIN DOPINGKOHU

Jääkiekkopiireissä nousi harvinaislaatuinen kohu, kun ruotsalainen Niklas Bäckström antoi positiivisen doping-näytteen Sotshin välierässä Suomea vastaan. Bäckströmin elimistössä oli pseudoefedriini-nimistä ainetta 190 milligrammaa. Kyseinen aine oli Sotshissa kielletty kokonaan mutta Suomen antidopingtoimikunnan (ADT) ja kansainvälisen antidopingtoimikunnan (WADA) raja-arvo aineelle on 150mg.

Pseudoefedriini kuuluu farmatologisesti amfetamiinien- ja fenetyylimiinien ryhmiin. Pseudoefedriinin vaikutukset ovat samankaltaiset mutta lievemmät kuin amfetamiinin ja se toimiikin kyseisten huumeiden valmistuksessa lähtöaineena. Pseudoefedriini on sympaattista hermostoa kiihottava ja piristävä lääkeaine. Sen vaikutuksia ovat mm. verenpaineen nousu, sydämen lyöntitiheyden kasvu, keuhkoputkien laajentuminen, poikkijuovaisen eli tahdosta riippuvan lihaksiston verisuonten laajeneminen, muiden verisuonten supistuminen sekä energia-aineenvaihdunnan kiihtyminen.

Pseudoefedriini on syytä erottaa efedriinistä, sillä raja-arvot ja annosmäärät ovat eri.

D-Zyrtecissä itsessään on pseudoefedriiniä 60mg ja sitä suositellaan otettavaksi yksi kappale päivässä pääasiassa allergisen nuhan hoitoon zyrtecin antihistamiinisen vaikutuksen johdosta. Voitaneen näin ollen todeta, että Bäckströmin elimistössä 190 milligramman on täytynyt näkyä suorituksessa, tavalla tai toisella.

Ruotsin joukkueen lääkäri Björn Waldebäck on vaihtanut lausuntoaan asiasta hätäpäissään tunnin välein. Ensin hän ohjeisti, ei ohjeistanut, ohjeisti… Joka tapauksessa Waldebäckin pitänee miettiä optikolla käymistä, sillä kansainvälinen olympiakomitea lähetti alkutalvesta kirjeen, jossa nimenomaan kiellettiin kyseisen aineen käyttö olympialaisissa.

Lisäksi Waldebäck kertoi Aftonbladet-lehdelle, että 4-5 muutakin ruotsalaispelaajaa käyttivät samaa Zyrtec-D-lääkettä kuin Bäckström väittää käyttäneensä.

Dopingsäännöstössä sanotaan joukkuelajien osalta, että mikäli yksi joukkueen edustajista antaa positiivisen näytteen, jokainen pitää testata. Mikäli useampi kuin yksi urheilija antaa positiivisen näytteen, joukkueelle pitää antaa rangaistus (pisteiden menetys, hylkääminen…).

Bäckströmin näytteestä tuli tieto sunnuntaina ennen finaalia. Näin ollen edellä mainitun säännöksen perusteella jokainen ruotsalaispelaaja on joutunut testeihin, joko ennen finaalia tai heti sen jälkeen. Kun lisäksi otetaan huomioon joukkuelääkäri Waldebäckin ilmoitus, että ainakin viisi muutakin pelaajaa käyttivät kyseistä ainetta niin viisarit saattavat värähtää.

Dopingnäytteiden valmistumisessa ja vahvistamisessa menee aikaa muutama päivä. Elämme jännittäviä aikoja…

– G –

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.