Jääkiekko – Suomi ja Kanada pelaavat paikasta finaaliin, lue illan jännitysnäytelmän ennakko

Jääkiekon nuorten MM-kisoissa on edessä suuri päivä, sillä kisoissa pelataan tänään finaalipaikoista. Ensimmäisessä välierässä kohtaavat Ruotsi ja Venäjä, mutta kaikkien katseet ainakin Suomessa on illan toisessa ottelussa, jossa Suomi ja Kanada kohtaavat. Maat kohtasivat myös viime vuoden kisoissa, mutta tuolloin jo puolivälierävaiheessa ja tuon jännitysnäytelmän Suomi onnistui jatkoajalla voittamaan, joten Kanadan kaataminen ei ole Suomelle ollut viime vuosina vierasta.

Ennakkoasetelmat illan otteluun

Kanada

Kanada on ollut nuorten MM-kisoissa jälleen totutun vahva vaikka joukkue kärsikin alkusarjassa suurinumeroisen tappion Venäjälle. Murskatappio oli sikäli hyvä juttu, että se herätti Kanadan ja tuon ottelun jälkeen joukkueen pelaaminen on ollut aivan toista luokkaa ja erityisesti puolustuspelaaminen on parantunut huomattavasti. Puolivälierässä Kanada kaatoi Slovakian tyylipuhtaasti maalein 6-1, mutta tuosta ottelusta ei pidä tehdä liian suuria johtopäätöksiä, koska Slovakian taso näissä kisoissa oli todella heikko.

Kanada tulee tänään luottamaan vahvaan liikkeeseen ja sitä kautta raikkaaseen hyökkäyspeliin, joka onkin toiminut edellisissä otteluissa todella hyvin. Kolmeen edelliseen peliin joukkue on tehnyt peräti 17 maalia, joten hyökkäyspelin pitäisi olla kunnossa. Lisäksi hyökkäyspelaamista ja maalintekoa tukee se, että joukkueen ylivoima on toiminut läpi koko kisojen. Kanadan ylivoima on prosenttien valossa turnauksen parasta ja pelkästään kahteen edelliseen kamppailuun joukkue teki peräti seitsemän ylivoimamaalia, joten Suomen on tänään tärkeä välttää jäähyjä ettei Kanadan vahva ylivoima pääsisi tekemään tuhojaan.

Embed from Getty Images

Yksittäisistä pelaajista esiin pitää nostaa Kanadan ykkösketjun sentteri Barrett Hayton, joka on ollut viime peleissä hurjalla pelipäällä. Puolivälierässä Slovakiaa vastaan nuorukainen teki tehot 2+1 ja yhteensä turnauksessa on syntynyt jo yhdeksän tehopistettä, jolla Hayton on pistepörssin kolmantena. Toki pitää muistaa, että Kanadan hyökkäysmateriaali on laaja eikä joukkueen pelaaminen lepää pelkästään yhden kahden pelaajan harteilla.

 

Suomi

Suomen turnaus on ollut pelillisesti varsin ailahteleva, mutta mikä tärkeintä joukkue pystyi edellisessä ottelussa pelaamaan turnauksen parhaan pelinsä ja näin pikkuleijonat on ansaitusti neljän parhaan joukossa. Puolivälierässä Suomi pelasi alusta asti todella jämäkästi kentän molempiin suuntiin eikä esimerkiksi alkusarjassa tulleita helppoja puolustuspään virheitä juurikaan USA -ottelussa näkynyt. Lisäksi Suomi pystyi pelaamaan puolivälierässä varsin jäähyttömästi ja samaa kurinalaisuutta tarvitaan myös tänään.

Embed from Getty Images

Mikäli ennusmerkit pitävät paikkansa tulee Suomi tänään olemaan ottavana osapuolena, mutta sillä ei sinänsä ole väliä mikäli vain maalivahti Justus Annunen jatkaa huippuotteitaan tolppien välissä. Annusen pelaamisesta riippuu paljon Suomen menestys, sillä jos maalivahtipeli tulee olemaan samalla tasolla kuin Yhdysvaltoja vastaan niin Suomella on hyvät saumat kaataa myös Kanada.

Jos äsken tuli Kanadan ylivoimaa kehuttua niin myös Suomen ylivoimapelaaminen on ollut turnauksessa hyvää. Prosenttien valossa Suomen ylivoima on ollut turnauksen kolmanneksi parasta ja esimerkiksi puolivälieräottelun voittomaali syntyi nimenomaan ylivoimalla, joten erikoistilannepelaamisen merkitystä ei sovi väheksyä. Ylivoiman ohella myös alivoimapeli on Suomella toiminut mitä pidemmälle kisat ovat edenneet ja esimerkiksi USAta vastaan joukkueen alivoima oli todella hyvällä tasolla.

Embed from Getty Images

Suomen hyökkäysmateriaali on tasainen ja ratkaisuvoimaa löytyy käytännöstä jokaisesta ketjusta. Tasaisuudesta huolimatta voiton kannalta ratkaisevassa roolissa on hyökkäystrio Oden-Tanus-Puistola, joka teki myös puolivälieräottelun voittomaalin. Ketjun roolit hyökkäyspäässä ovat käytännössä selvät, sillä Tanus on toiminut hyvänä pelin pyörittäjänä  ja Oden-Puistola puolestaan ovat laittaneet kiekkoa reppuun kovalla prosentilla.

 

 

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.