Scroll Top

Helander kolmas ja Murto neljäs Eugenessa – Helander: ”Kolmannella heitolla olisi voinut voittaa” – Murto: ”Vähän oli epätasaisuutta tekemisessä”

Yleisurheilu83

Oliver Helander heitti miesten keihäskilpailussa kolmanneksi ja Wilma Murto hyppäsi naisten seiväskilpailussa neljänneksi Timanttiliigan finaalissa Eugenessa, Yhdysvalloissa. Helanderin pisin heitto oli kolmannen kierroksen 83,74. Murto ylitti korkeuden 471.

Keihäskilpailun taso ei Eugenessa noussut järin korkeaksi. Voittajaksi sivalsi tshekki Jakub Vadlejch tuloksella 84,24. Hallitseva maailmanmestari Intian Neeraj Chopra oli toinen tuloksella 83,80. Helander tulossarja oli 78,66, 83,67, 83,74, x, x ja 80,98.

– Luulin, että olisin tyytyväinen, jos heitän yli 83 metriä ja olen kolmas Timanttiliigan finaalissa, mutta nyt jäi turhan lähelle tuo voitto, Helander harmitteli.

– Tuo kolmas ja pisin heitto lähti pikkuisen laahaamaan. Sillä heitolla olisi ollut kaikki mahdollisuudet voittaa.

Helanderin mukaan kauden päätöskilpailuun löytyi hyvä vire.

– Oma vire oli hyvä ja oli kiva heittää. Kisan aikana oli pikkuinen vastatuuli, mutta se oli odotettavissa, Helander sanoi.

Nyt Helander aikoo pitää 2-3 viikon ylimenokauden ennen kuin harjoittelu kohti EM- ja olympiakesää jatkuu.

– Tämä oli hyvä lopetus kaudelle, kun pysyin ehjänä ja pääsen aloittamaan uuden treenikauden terveenä. Sen verran kausi kuitenkin jätti hampaankoloon, että on ihan kiva päästä aloittamaan treenit aika pian, Helander sanoi.

Helanderin kesän pisimmät heitot ovat syntyneet kesäkuussa Turussa, missä hän heitti 87,32 ja Lahden Kalevan kisoissa, missä voitto heltisi 85,32 kantaneella heitolla.

Murto kokeili ennätyskorkeutta 

Murto ylitti Eugenessa aloituskorkeutensa 456 toisella yrityksellään. Seuraava korkeus 471 meni kolmannella, jonka jälkeen rima nousi lukemiin 481. Murto pudotti siitä kerran ja siirsi kaksi yritystä Suomen ennätyskorkeuteen 486, joka ei vielä ylittynyt.

– Juoksurytmin kanssa vähän oli ongelmia. Ei saatu juoksuja tulemaan tasaisesti, välillä onnistui, välillä ei. Se oli ikävää, että 471 meni viimeisellä, koska sen jälkeen seuraavat hypyt tulivat niin nopeasti, kun kilpailijoita oli niin vähän, Murron valmentaja Jarno Koivunen summasi kilpailua.

Murto oli samaa mieltä.

– Oli aika haastavaa, kun oli vain kuusi hyppääjää. Tuntui että saa olla joka toinen minuutti hyppäämässä. Juteltiin tuossa hyppääjien kesken, että olisi voinut olla rauhallisempi tahti, Murto totesi.

– 471:n jälkeen 481:n ensimmäinen hyppy tuli tosi nopeasti ja siksi siirsin kaksi seuraavaa hyppyä 486:een. Vaihdoin siihen seipään ja todettiin, että jos saan hyvän hypyn, 486 menee.

Murron mukaan kolmas 486:n yritys jätti ihan hyvän tunteen, vaikkei ylitystä tullut.

– Vähän oli epätasaisuutta tekemisessä ja juoksemisessa, Murto tuumi.

Murron vuosi on ollut erittäin vahva. Maaliskuisen Euroopan hallimestaruuden jälkeen hän voitti maajoukkueiden EM-kilpailuissa, otti Lontoossa heinäkuun lopulla uransa ensimmäisen voiton Timanttiliigassa ja taivutti kolmanneksi Budapestin MM-kilpailuissa sivuttuaan kauden parastaan 480.

– Kauteen olen kokonaisuutena tyytyväinen. Perustaso nousi, vaikka sellainen piikki sieltä jäi puuttumaan. 480 ei ole sitä, mihin olisi ollut kapasiteettia. Mutta hyvä perustaso on se, millä mahdollistetaan, että voi kilpailla mitalisijoista, Murto totesi.

Eugenen kilpailun kärkitaistossa Slovenian Tina Sutej ja Yhdysvaltain Katie Moon ylittivät samalla kirjauksella 481, joka oli Sutejlle oma ennätys. Uusinnassa Moon ylitti 486 ja voitti. Yhdysvaltain Sandi Morris oli 481:n ylityksellä kolmas.u

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.