Scroll Top

Haapalainen ja Sainio aitoivat mahtavalla loppuvedolla kaksoisvoittoon Jerusalemissa

Jerusalem

Jere Haapalainen ja Antti Sainio onnistuivat täydellisesti alle 20-vuotiaiden EM-kilpailujen miesten 400 metrin aitajuoksun finaalissa Jerusalemissa: Haapalainen nousi mestariksi ikäluokan Suomen ennätyksellä 50,02 ja Sainio oli toinen ennätyksellään 50,19.

– Tästä on unelmoitu koko viikko, kun on oltu kämppiksiä, Haapalainen hehkutti.

Sainion puheet kulkivat samaa rataa.

– Ihan käsittämätöntä. Tällaista ei ole koskaan tapahtunut, Sainio huokaili.

Kaksikon suoritus on monin tavoin historiallinen. Alle 20-vuotiaiden EM-kilpailujen miesten 400 metrin aitajuoksussa suomalainen ei ole koskaan aiemmin ollut mitaleilla ja naisistakin vain Viivi Lehikoinen on saavuttanut pronssimitalin vuonna 2017.

Haapalainen: ”Luotin siihen, että loppu tulee hyvin”

Kahdeksannella radalla aitonut Haapalainen ja kuutosrataa juossut Sainio onnistuivat molemmat jakamaan voimansa oikein ja nousivat kärkisijoille vasta aivan kilpailun loppuhetkillä.

– Tiesin, että kun en antanut välierässä kaikkeani, se johtaa huonommalle radalle. Ajattelin, että juoksen kahdeksannelta radalla niin kovaa, kuin hyvältä tuntuu ja isken lopussa. Luotin siihen, että loppu tulee hyvin, Haapalainen totesi.

Haapalaisen taktiikka toimi ja hän nousi viimeisen aidan jälkeen voittoon.

– Ranskalainen tuli siinä yllättävän kovaa, mutta päätin, etten päästä häntä karkuun, Haapalainen viittasi Anouar Bourahlaan, joka oli kolmas ajalla 50,33.

”Juha on kova koutsi”

Tampereen Pyrintöä edustavaa Haapalaista, 19, valmentaa Juha Lehto. Haapalaisen kausi on ollut mainio jo ennen EM-kilpailuja. Hän on parantanut ennätystään 400 metrin aitajuoksun ohella kaikilla sileillä pikajuoksumatkoilla ja Lahden Kalevan kisoissa Haapalainen voitti 400 metrin aitajuoksussa uransa ensimmäisen yleisen sarjan Suomen mestaruuden.

– Juha on kova koutsi. Minulla on häneen satakymmenenprosenttinen luotto. Kunto nousi, kuten hän sanoi, Haapalainen totesi.

– Juha totesi alkukesästä, että nyt tulee vähän liiankin hyviä tuloksia, mutta kunto on ollut joka viikko parempi. Siellä oli vain yksi 200 metrin startti, jossa ei tullut ennätystä. Kausi on mennyt täydellisesti. En olisi uskonut, että voitan tällä kaudella Suomen ja Euroopan mestaruuden.

Sainio: ”Pidin pääni kylmänä”

Äitinsä Maarit Palmroosin valmentama Sainio, 18, edustaa hänkin Tampereen Pyrintöä. Kuluvan kauden mittaan Sainio on parantanut 400 metrin aitajuoksun ennätystään jo viisi kertaa. Edellisen ennätyksensä 50,43 Sainio juoksi EM-kilpailujen välierissä.

EM-finaalissa Sainion juoksu onnistui upeasti.

– Nikola Kostic pyyhälsi siinä alussa nopeasti ohi ja ranskalainen (Bourahla) aloitti lujaa. Siinä oli pientä paniikkia, mutta pidin pääni kylmänä, Sainio kertaili juoksun ratkaisua.

– Takasuoralla oli kova vastainen tuuli, joten otin sen rennosti, mutta tarpeeksi lujaa.

Vuosi sitten Sainio juoksi samaisella Jerusalemin stadionilla alle 18-vuotiaiden EM-kilpailujen välierissä tuon ikäluokan Suomen ennätyksen 51,43 (84 cm aidoin), muttei takareisivaivan takia voinut tuolloin juosta finaalia.

– Takareisi oli kipeä nytkin eilen illalla, mutten viitsinyt sanoa siitä kenellekään. Päätin taistella sen kanssa ja tulos oli täydellinen, Sainio sanoi.

Aiturikaksikon urakka jatkuu vielä tänään EM-kilpailujen päätöslajissa miesten 4×400 metrin viestin loppukilpailussa.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.