Moikka Riikka, kertoisitko millainen ihminen olet?
Moi. Olen thainyrkkeilijä, joka todella pitää lajistansa sekä päivätyöstänsä JAM Advisorsilla. Olen melko määrätietoinen, periksiantamaton ja vaadin itseltäni paljon. Pyrin olemaan positiivinenl ja suhtautumaan muihin avoimin mielin. Viihdyn suurten joukkojen sijaan läheisteni parissa ja välillä tarvitsen aikaa myös yksin. Minua kiehtoo ihminen kokonaisuutena ja se, kuinka ruumis ja mieli vaikuttavat toisiinsa.
On ollut kunnia olla kanssasi samoissa treeneissä kymmeniä kertoja ja olet täysin kuin kuka tahansa, tosin paremmilla taidoilla mutta jalat pysyy maassa ja olet rento ja nöyrä treenaaja. Onko se perusluonteesi ettet ”lähde keulimaan” vai piileekö takaraivossa koko ajan ajatus siitä, että jossain on aina joku parempi ottelija ja haluat keskittyä vain omaan tekemiseen?
Kyllä se vahvasti on perusluonteessa, etten lähde keulimaan tai asettamaan itseäni muita parempiarvoiseksi. Kaikkihan ovat samanarvoisia, vaikka osaamistaso tai treenitavoitteet olisivatkin erilaiset. Vaikka treeneissä keskityn omaan tekemiseen ja oppimiseen, niin onhan se mukavampaa porukalla. Lisäksi thainyrkkeilyssä ei ole koskaan ”valmis” vaan aina on lisää opittavaa, joten siinäkin mielessä turha ylpeys tappaisi kehittymisenhalun.
Thainyrkkeily ei ole ehkä se ensimmäinen mieleen tuleva laji jos puhutaan etenkin naisurheilusta. Miten päädyit lajiin mukaan ja kauanko olet harrastanut lajia niin harraste- kuin kilpailumielessä?
Ensin innostuin Tampereella asuessani eräässä kuntokeskuksessa kuntonyrkkeilystä. Ilmeisesti lajiin sopiva asenne näkyi jo siwellä, sillä eräs treenikaverini suositteli minulle thainyrkkeilyä. Helsinkiin muuton myötä vuonna 2007 aloitin sitten thainyrkkeilyn Combat Academy of Finlandilla. Syksyllä 2011 päätin haluta otella ja ensimmäinen otteluni oli tammikuussa5 2012. Viimeiset kuusi vuotta onkin mennyt otellessa. Kamppailulajit ovat yleistyneet paljon naisten keskuudessa. Omalla salillani on arviolta puolet treenaajista naisia ja maajoukkueessakin on nykyään enemmän naisia, joten itse en koe lajilla mitään tiettyä sukupuolileimaa.
Kun sait tietää, että nimesi löytyy Suomen Urheilutoimittajain valintalistalta saavutustesi ansiosta. Kertoisitko, mitä kaikkea kilpailurintamalla vuonna 2017 tapahtui, miksi olet päätynyt listalle ja miltä se tuntui kun sait kuulla asiasta :)?
Minun on ollut aina vaikea saada matseja. Vuonna 2017 ottelin kuitenkin selvästi normaalia enemmän. Tämä johtui siitä, että ottelin thainyrkkeilyn lisäksi kuusi kertaa potkunyrkkeilyssä. Säännöt ja pisteytys ovat erilaiset, mutta halusin ottelukokemusta. Saavutinkin lajissa SM-hopeaa ja kesällä voitin kultaa voittaneen ottelijan potkunyrkkeilyn ammattilaissäännöin. Thainyrkkeilyssä sain sekä MM- että EM-kisoissa pronssia, ja tämä on varmasti syy, miksi löydyn Suomen Urheilutoimittajain valintalistalta. Yllätyin positiivisesti kuullessani lista-nimityksestä. En itse ole kovin tyytyväinen vuoteen 2017 vaan ajattelen sitä enemmän oppimisen vuotena ja ajatukset ovat jo seuraavan vuoden tavoitteissa, niin lämmitti mieltä saada tällaista positiivista palautetta. Ja on myös kiva, että muutkin kuin valtavirtalajit huomioidaan tällaisissa äänestyksissä.
Millainen on Riikka Järvenpään normaali viikko-ohjelma?
Viikko-ohjelma vaihtelee sen mukaan, mikä kausi on meneillään. Arkipäivisin olen päivät töissä ja lisäksi viikkoon kuuluu 7-8 treeniä. Treenit sisältävät lajitreeneinä tekniikkaa, päditreenejä ja sparrausta. Lisäksi ohjelmassa on fysiikkatreeniä, juoksuvetoja, nopeustreeniä ja liikkuvuus- ja kehonhallintatreeniä.
Mitä seuraa edustat ja valmennatko myös vai keskitytkö pelkästään kilpailupuoleen?
Edustan Combat Academy of Finlandia. Keskityn ottelemiseen, mutta mielelläni autan muita ja annan vinkkejä esimerkiksi aloitteleville ottelijoille.
Kuka on mielestäsi maailman paras thainyrkkeilijä niin miehissä kuin naisissa, kuka on esikuvasi ja kuka toimii valmentajanasi?
En osaa nimetä henkilöä, joka olisi maailman paras. Eri ottelijoilla on erilaisia vahvuuksia, joita ihailen. Tästä syystä minulla ei myöskään ole yhtä esikuvaa. Ottelijoita, joita seuraan, löytyy sekä miehistä että naisista.
Valmentajanani toimii Jarno Laitinen. Myös Deo Phetsangkhat vetää osan treeneistäni ja mentaalivalmennuksestani vastaa Jukka Kataja.
Mitkä ovat tavoitteesi lajin parissa?
Tavoitteeni on tulla niin hyväksi ottelijaksi, kuin vain voin tulla. Nautin kun huomaan kehittyväni paremmaksi. Meriittipuolella tavoitteena on EM- tai MM-kulta.
Vuosi vaihtuu ja taas etenkin alkuvuodesta nähdään voimakas treenipiikki mikä valitettavasti hyytyy monella ja Taffelsipsit houkuttaa kuntopyörää enemmän. Mikä on vinkkisi lukijoille, miten treenimotivaatiosta saa pysyvän?
Usein uuden elämän aloittajat aloittavat treenaamisen liian kovaa ja liian tiuhaan lähtökohtaan nähden. Silloin iskee uupumus jossain vaiheessa ja into lopahtaa totaalisesti. Vinkkini onkin asettaa tähtäin pidemmälle ja lisätä treenimääriä pikkuhiljaa. Realististen välitavoitteiden saavuttaminen pitää motivaatiota yllä ja liikunta muuttuu pakosta mukavaksi tavaksi. Kannattaa myös etsiä laji, josta oikeasti pitää. Silloin liikunnasta nauttii enemmän.
Terveisesi lukijoille?
Antoisia lukuhetkiä Geemediasportsin parissa! Hyviä treenejä vuodelle 2018 ja pitäkää hyvää fiilistä yllä!