Aleksi Lepälle hopeaa 300m kiväärin 3×20 ls kilpailussa

Ilmapistooli ilmakivääri pistooli ampumaurheilu

Suomi on saavuttanut Kairon MM-kilpailussa kolmannen mitalinsa, kun Aleksi Leppä sai hopeaa 300m kiväärin 3×20 ls kilpailussa. Suomi pääsi tavoittelemaan neljättäkin mitalia, mutta Itävalta oli joukkuekilpailun pronssiottelussa parempi pistein 17–9. ”Kokonaisuudessaan hyvä päivä”, MM-mitalisti sanoi.

Kansainvälisen ampumaurheiluliiton (ISSF) kivääri- ja pistoolilajien MM-kilpailuissa Egyptin Kairossa ammuttiin tiistaina kolmastoista kisapäivä. Kolmen viimeisen kisapäivän aikana ammutaan 300m kiväärilajit. Tiistain ohjelmassa oli myös miesten 25m isopistooli. Viimeiset MM-mitalit jaetaan torstaina.

Tiivis MM-kisapäivä alkoi avoimella 300m vakiokiväärin kilpailulla, jossa oli mukana niin miehiä kuin naisiakin. Suomea edustivat Juho Autio (Oulun Metsästys- ja Ampumaseura), Aleksi Leppä (Haminan Ampumaseura) ja Sebastian Långström (Kyrsklätt Skytteförening).

Leppä teki tuloksen 584 (polvi 196, makuu 197, pysty 191) ja sijoittui kahdeksanneksi. Pronssimitali saavutettiin kaksi pistettä paremmalla tuloksella. Autio oli 23:s tuloksellaan 574 (193+193+188). Långström sijoittui 25:nneksi, kun hän teki tuloksen 572 (194+195+183).

Tanskan Steffen Olsen voitti MM-kultamitalin viiden pisteen erolla muihin mitalisteihin, jotka ampuivat 586 pistettä. Paras nainen oli viidenneksi sijoittunut Puolan Karolina Kowalczyk (586).

Sama suomalaiskolmikko oli mukana myös myöhemmin päivällä ammutussa miesten 300m kiväärin 3×20 ls kilpailussa. Leppä oli nyt mitalivauhdissa, sillä hän teki tuloksen 590 (194+200+196), jolla tuli upeasti MM-hopeaa. Edellä oli vain Ranskan Emilien Chassat, jonka voittotulos oli Leppää kaksi pistettä parempi. Pronssimitalisti, Unkarin Istvan Peni, hävisi Lepälle yhden pisteen.

Långström sijoittui nyt hienosti 11:nneksi tuloksellaan 584 (198+198+188). Autio oli 25:s. Hänen tuloksensa oli 571 (193+194+184).

Samalla ammuttiin joukkuekilpailu. Peruskilpailun ykkönen Ranska (1753) ja kakkonen Sveitsi (1749) etenivät kultamitaliotteluun. Kolmonen Suomi (1745) ja nelonen Itävalta (1741) menivät pronssimitaliotteluun. Mitaliottelut ammuttiin pitkän päivän päätteeksi.

Itävalta meni ensin 4–2-johtoon. Pian se johti neljällä pisteellä (8–4), jonka jälkeen se kasvatti eron jo kahdeksaan pisteeseen (14–6). Itävalta voitti lopulta himmeimmät mitalit pistein 17–9.

Leppä myönsi, että oli aika pitkä päivä – mutta kokonaisuudessaan hyvä päivä, hän sanoi.

– Vakiossa ei aivan ollut paras päivä. Siinä oli hyvää ammuntaa, mutta ei ihan osunut tarpeeksi hyvin. Silti ihan hyvä tulos, hän sanoi ja jatkoi:

– Vapaakiväärissä ammuin niin hyvin kuin tänään pystyin. Oli todella hyvää tekemistä, ja olin erittäin tyytyväinen MM-hopeaan! Voittaja ampui vaan paremmin eli hattu pois päästä. Joukkuekisakin meni omalta kohdaltani hyvin. Joten kokonaisuudessaan hyvä päivä, Leppä sanoi.

Långströmin mukaan ”’vapari’ oli suoraan sanottuna erittäin hyvää – yhtä laakia lukuun ottamatta”. Ainoa miinus oli pystyssä, kun hän ei saanut millään rentoa asentoa.

– Yhdellä laakilla oikean jalan pohkeesta tuli selvä liike. Se tuli samaan aikaan kuin laukaus lähti. Huono juttu, mutta minkäs teet. Muuten hyvä, hän summasi päivänsä.

Aution mukaan hänen päivänsä ”ei mennyt putkeen sitten yhtään”.

– Tällä hetkellä on melko tyhjä olo. Onneksi Aleksi onnistui tänään mahtavasti, Autio kehui joukkuetoveriaan.

Ranska voitti joukkuekilpailun maailmanmestaruuden oltuaan kultamitaliottelussa Sveitsiä parempi pistein 16–10.

Henna Viljanen (Kyrkslätt Skytteförening) sijoittui naisten 300m kiväärin 3×20 ls kilpailussa yhdeksänneksi. Hän teki tuloksen 579 (193+196+190. Pronssiin oli eroa seitsemän pistettä. Voiton vei Norjan Jeanette Duestad (588).

Viljanen sanoi ampuneensa ”ihan hyvin”:

– Harmittaa vähän polven ensimmäinen sarja. Siinä oli ongelmia tuulen ja väreilyn kanssa, mutta muuten läpi kisan oli hyvää tekemistä. Harmittavan moni laukaus jäi ysin puolelle, hän kommentoi kilpailuaan.

Suomussalmen Urheiluampujia edustavat Teemu Lahti ja Jan Parhiala kilpailivat miesten 25m isopistoolissa. Parhiala oli 26:s tuloksellaan 567 (281+386). Lahden sijoitus oli 30:s, kun hän paukutti pisteet 557 (273+284).

Saksan Christian Reitz voitti maailmanmestaruuden (588). Azerbaidzhanin Ruslan Lunev oli toinen (584/24x) ja Viron Peeter Olesk kolmas (584/21x).

Parhiala totesi, että hänen suorituksensa paranivat loppua kohden molemmilla puolikkailla. Lahti sanoi suoraan, että hänen kilpailunsa meni huonosti:

– Liika yrittäminen ei johda kuin huonoihin tuloksiin, hän sanoi.