Suomen lentopallomiehille vieraspiste tuliaisina Tsekeistä niukasta tappiosta

Lentopallo Joel Banks

Suomi taistelee kahden ensimmäisen ottelunsa perusteella vahvasti lohkovoitosta ja paikasta lentopallon miesten Kultaisen liigan lopputurnaukseen. Keskiviikkona se vei Zlinissä hallitsevan mestarin Tsekin sen kotikentällä viidenteen erään ottaen kenties hyvinkin arvokkaan sarjapisteen mukaansa. Tsekki kuitenkin raastoi otteluvoiton nimiinsä erin 2-3 (25-16, 22-25, 23-25, 25-23, 14-16).

Kultaisen liigan toinen lohkopeli pelattiin Määrin kaakkoisosassa Zlinissä Sportovni Halassa.

Joukkueen vahvinta tekemistä nähtiin keskiviikkona keskipelaamisessa. Severi Savonsalmi ja toiseen erään peliin tullut Miika Haapaniemi nautiskelivat Fedor Ivanovin tarjoiluista ja tekivät yhteensä 30 pistettä Savonsalmi (17/+14) otti myös komeasti viisi torjuntaa ja oli Suomen paras pistemies.

Hakkuri Joonas Jokela starttasi pelin erittäin vahvasti tehden lopulta 14/+6. Yleispelaajien osalta peli ei ollut ihan yhtä vahvaa kuin Viroa vastaan, mutta Niko Suihkonen (15/+9) paranteli otteitaan loppua kohden lupaavasti.

Suomen hyökkäysprosentti oli jälleen hyvä, 52%. Torjunnat Suomi vei 10-8.

Päävalmentaja Joel Banks:

– Pelasimme melkoisen pelin. Tulos kertoo tiukasta taistelusta ja sanoisin, että pelasimme jopa Viro-peliä paremman pelin. Harmittava tappio toki. Esitimme erinomaista otteita tappiosta siis huolimatta ja mikä tärkeintä, näimme taas minkä asioiden kanssa meidän pitää Kultaisen liigan aikana tehdä töitä erityisesti. Ei ole häpeä hävitä joukkueelle, jolla on mm. yksi Euroopan parhaista hyökkääjistä (Marek Sotola) ja muitakin kovia pelureita.

– Olimme välillä vähän naiveja, joka on seurausta joukkueen nuoruudesta ja kokemattomuudesta. Olimme tilastojenkin perusteella parempia lähes kaikilla osa-alueilla illan aikana.

– Painotan joukkueelle kovasti, että jokainen pallo ja jokainen kosketus on meille tärkeä. Miika Haapaniemi tuli hienosti peliin.

Suomi on Euroopan rankingissa sijalla 12, ja Tsekki sijalla 13. Tsekki voitti viime vuoden Kultaisen liigan.

Suomi on kohdannut Tsekin 25 kertaa aiemmin miesten maaottelussa ja voitot ovat 11-14.

Suomen avaus:  Fedor Ivanov, Joonas Jokela, Niko Suihkonen, Antti Ronkainen, Severi Savonsalmi, Miro Leinonen, Voitto Köykkä (L).

Tsekki oli muokannut 3-1 Slovakiaan vastaan voittamastaan ottelusta avaukseen passariksi Lubos Bartunekin sekä keskelle Adam Zajicekin ja liberoksi Daniel Pfefferin.

Miesten maajoukkue jatkoi siitä mihin Virossa jäivät eli hyökkäsivät tehokkaasti sekä virheettömästi ja puolustivat mainiosti. Hei alkuun 7-2 -johto, josta ei sitten kotijoukkue toipunut missään vaiheessa erää. Fedor Ivanovin ja Joonas Jokelan akseli toi viisi pistettä yhtä monesta yrityksestä. Kaikkiaankin vieraat tekivät vain yhden hyökkäysvirheen ja veivät torjunnatkin 4-0.

Erätauolta palasi kovin erilainen Tsekki, joka sai heti alusta pelinsä kulkemaan ja vei erää parin pisteen erolla pitkin matkaa. Kotijoukkueen johto oli neljässäkin pisteessä (15-19), mutta Suomi nousi vielä Ronkaisen torjunnalla pisteen päähän (20-21). Tsekki rutisti tästä kuitenkin malttaen vieraita paremmin erän lopun nimiinsä. Aaro Nikula ja Santeri Välimaa tekivät kesän debyyttinsä erässä Kultaisen liigan osalta.

Toisen erän lopulla vahvasti peliin tullut Miika Hapaniemi jatkoi Leinosen tilalla seitsikossa kolmanteen erään. Jiri Hänninen tuli erän alkuvaiheessa puolestaan Suihkosen tilalle. Luka Marttila puolestaan korvasi (15-19) Ronkaisen. Suomi tuli vielä 19-23 -takaa haastamaan Tsekin vahvasti, mutta erä kotijoukkueelle toisella eräpallolla 23-25. Yhteensä 10 virhettä Suomelle erään oli liikaa.

Neljäs erä alkoi Tsekin hallinnalla, mutta yksi makea puolustus hakkuri Marke Sotolan vastapallosta käänsi erän hallinnan niukasti Suomelle. Tsekki pysyi kuitenkin koko ajan sitkeästi pisteen-parin päässä. Nuoren vierasjoukkueen kantti kesti kuitenkin lopussa hienosti ja erä ensimmäisellä eräpallolla Suomelle 25-23 varmistaen ensimmäisen sarjapisteen hallitsevilta mestareilta.

Päätöserän Suomen 5-3 -johto pyörähti parilla harmittavalla virheellä kotijoukkueen eduksi (5-6). Suomi nousi vielä erän lopulla tasoihin, mutta lopulta Tsekki otti toisen ottelupallon kautta voiton 14-16 -eränumeroin.

Kultaisen liigan kaksi parasta (+ mahdollinen isäntämaa) selviävät edustamaan Eurooppaa Challenger Cupiin, jossa kuusi maanosien liigojen parasta mittelevät Nations Leaguen huonoimman ja turnauksen isäntämaan kanssa paikasta Nations Leagueen seuraavaksi kesäksi 2024.

Lohkon toisessa ottelussa Viro otti avausvoittonsa kukistettuaan Slovakian 3-0 (25-17, 25-21, 25-20).

Suomen seuraava ottelu Kultaisessa liigassa on tulevana sunnuntaina kello 14 Turussa, jossa vastassa on Slovakia.