World cup finaali, Kanadan ylivoimaa.

image

Paljon puhuttu, luettu ja kuultu Kanadan ylivertainen joukkue, joka ei jätä muille joukkueille mahdollisuuksia. Onko asia todellakin näin?

Embed from Getty Images

Vastaus: On ja ei.

Se on totta, että Kanadan joukkueella on ylivertainen pelaajamateriaali verrattuna muihin joukkuesiin. Mutta jääkiekko on joukkuepeli, jossa on 5 kentällä samaan aikaan, joten yhteistyöllä on myös iso merkitys. Suomen floppi on paljon puhuttanut, että Suomen joukkueella on valovuosien matka maailman huippuun, joka tällä hetkellä on Kanada.

Itse paikanpäällä pelejä seuranneena huomattiin, että Pohjois-Amerikan nuoret ja Kanada erottuivat edukseen tottakai taitavilla pelaajillaan mutta, vielä enemmän pisti silmään pelin yksinkertaisuus, luistellaan kovaa ja lauotaan paljon, siihen perustuu peli pienessä kaukalossa Pohjois-Amerikassa kun taas eurooppalaisessa jääkiekkossa laitetaan aivan liian paljon kiekkoa ränniin ja hyvästäkin vetopaikasta saatetaan vielä yrittää syöttöä kaverille, joka olisi vielä hivenen paremmassa paikassa. Esimerkkinä tästä voidaan ottaa Kanadan ja Yhdysvaltojen kohtaaminen alkusarjassa, joka päättyi Kanadan 4-2 voittoon. Neljästä Kanadan maaleista tasan 1 kappale oli ihan rehellinen laukaus maalin, kun taas 2 maaleista tuli kun kiekko toimitettiin maalille ja sinne menee pelaajia todella kovalla vauhdilla, joiden jaloista kiekko kimposi maaliin ja yksi maali tuli, kun viivaveto pomppasi päädyn kautta maalin eteen, jossa Kanadan poika oli parempi ja laittoi pikkumustan reppuun.

Eli kaikessa yksinkertaisuudessaan, nopeaa peliä, kiekkoa ja miestä maalille, se on ollut heidän tapa millä tulee paljon maaleja.

Ja toisena esimerkkinä otetaan Kanadan ylivoimapelistä Eurooppaa vastaan. Ensimmäisen 20 sekunnin aikana Kanadan puolustajat laukoivat 4 kertaa. Se tarkoittaa laukaus joka 5 sekunti, oliko paikat hyviä laukaisupaikkoja? Ei niinkään mutta vaarallisia pomppukiekkoja tuli. Tottakai Kanadan joukkueesta löytyy taitoa todella paljon että kun he saa paikan niin ykkösrivin miehet siitä hyvin usein rankaisee. Alkusarjan peli Kanadan ja Euroopan välillä oli enemmänkin isät vastaan pojat pelailua koska kummallakaan joukkueilla ei ollut siinä pelissä panosta, joten Kanada otti siitä aika selvän voiton. Mutta Gee uskoo kuitenkin, jos Eurooppa saa hengen päälle ja Halak maalilla pelaa elämänsä turnauksen, se saattaa laittaa kapuloita vaahteralehtien rattaisiin.

Yhteenvetona, huippupelaajien erot maailman huipulla eivät ole valovuosia vaan pelitapa muutoksella voisi saada paljon aikaan.

Mutta laittasiko allekirjoittanut rahansa vaahteralehtiä vastaan finaaliin? Vastaus on ei. Ero Kanadaan on muilla kurottavissa mutta ei tässä turnauksessa.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.