Venäläisurheilijan dopingtesti kuin suoraan Kummelista

Yleisurheilija Julia Malujevan dopingtestauksesta Venäjän mestaruuskisoissa muodostui varsin koominen tapaus eikä Malujevan tiimiä voi ainakaan mielikuvituksen puutteesta syyttää. Tapaus johti lopulta kilpailukieltoihin.
Vuoden 2017 kisoissa Venäjän antidopingtoimiston testaajat viettivät seitsemän tuntia Malujevan kanssa, jotta saisivat tältä dopingnäytteen. Malujeva ilmeisesti onnistui pinnistämään itsestään virtsanäytteen, mutta tämän jälkeen näyte kaatui pönttöön, kun Malujevan kerrottiin pyörtyneen.

Malujevan valmentaja Andrei Jeremenko tilasi paikalle ambulanssin ja Malujeva vietiin sairaalaan. Sairaalassa Jeremenko yritti lahjoa dopingtestaajan, jotta testissä olisi käytetty jonkun muun virtsaa.

Malujeva sai tempustaan lopulta vuonna 2018 neljän vuoden kilpailukiellon. Syyksi kiellolle merkittiin testistä kieltäytyminen. Jeremenkon käytöksestä tehtiin tutkinta, mutta kurinpitolautakunta totesi ensin Jeremenkon syyttömäksi.

Venäjän antidopingtoimisto oli oman kurinpitolautakuntansa kanssa eri mieltä ja valitti tapauksesta eteenpäin. Käsittely oli joulukuussa 2019 ja nyt siihen on saatu päätös.

Kansainvälisen oikeusturvaistuimen mielestä heillä ei ole mitään syytä epäillä, etteikö Jeremenko yrittänyt lahjoa testaajaa ja siksi tämä on nyt saanut neljän vuoden toimintakiellon. Malujevan kilpailukielto päättyy huhtikuussa 2022.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.