Veikkausliigassa takavuosien klassikko HJK vs Haka – Lue odotetun kamppailun ennakko

Jalkapallon Veikkausliigassa pelataan todellinen takavuosien klassikko, kun HJK isännöi kotona Valkeakosken Hakaa. Joukkueet taistelivat tiukasti toisiaan vastaan mestaruudesta 1990-luvun lopulta pitkälle 2000-luvun puolelle asti, sillä Hakan viimeisin mestaruus on vuodelta 2004 ja hopea vuodelta 2007. Lähes koko 2010-luvun Haka seilasi korpivaelluksessa kunnes Teemu Tainio nosti joukkueen täksi kaudeksi takaisin pääsarjaan. Sitä vastoin HJK:lla on peli kulkenut lähes tulkoon kaudesta toiseen lukuunottamatta muutamaa heikompaa kautta viime vuodesta nyt puhumattakaan. Ennen tämän iltaista ottelua joukkueet kohtasivat Suomen Cupissa kesäkuun lopussa, jossa HJK oli parempi maalein 3-2. 

Ennakkoasetelmat illan otteluun

HJK

HJK on tämän kauden Veikkausliigan ylivoimainen mestarisuosikki numero yksi ja niin pitääkin olla, sillä joukkueen materiaali on selvästi sarjan paras. Suomen Cupissa joukkue on edennyt jo finaaliin ja myös Veikkausliigan seura aloitti hyvin, sillä se haki viime viikolla murskaavan 4-0 vierasvoiton FC Lahdesta, joten se voi hyvillä mielin lähteä tärkeään kotiavaukseen.

Embed from Getty Images

HJK:n pelissä ei  juuri heikkouksia ole, sillä peli toimii niin puolustus kuin hyökkäyssuuntaan erinomaisesti. Puolustus on HJK:lla todella hyvä ja lisäksi, kun seura on saanut pitkästä aikaa tolppien väliin todellisen ykkösmaalivahdin, kun RoPS:ssa pitkään pelannut espanjalaisvahti Antonio Reguero siirtyi torjumaan palloja Klubin maalille, joten tuolla osa-alueella joukkue ei joudu antamaan yhtään tasoitusta.

Hyökkäys on myös todella hyvässä formussa, sillä HJK:lla on monta eri vaihtoehtoa avaukseen. On Riskin veljekset Riku ja Roope, Atomu Tanaka sekä viime kaudesta hurjasti otteitaan parantanut Tim Väyrynen, joka ei osunut vielä Lahtea vastaan, mutta muuten maaliverkko on heilunut kiitettävästi viimeisen kuukauden aikana. Kesäkuun neljässä pelissä mies teki neljä maalia, joten maalivainu ja  itseluottamus on herralla tällä hetkellä kunnossa. Toki keskikenttä on myös tärkeä ja siinä ison vastuun kantaa Rasmus Schuller sekä Lahtea vastaan maalin tehnyt Lucas Lingman.

Embed from Getty Images

Vaikka illan vastustaja Hakalla onkin yllättävän hyvä materiaali nousijajoukkueeksi niin siitä huolimatta HJK:n pitää ottaa kotikentällä näistä kamppailuista voitto ja sitä kautta tärkeät kolme sarjapistettä mikäli se haluaa syksyllä tapella mestaruudesta.

FC Haka

Hakaa povattiin ennen kauden alkua alempaan keskikastiin, mutta ei missään nimessä joukkueeksi, joka joutuu taistelemaan sarjapaikastaan kynsin ja hampain. Päävalmentaja Teemu Tainion pelityyli lisättynä joukkueen materiaaliin on aivan riittävä Veikkausliiga tasolle. Joukkueen otteista saatiin esimakua avauskierroksella, kun Haka pelasi 1-1 tasapelin kärkikahinoihin veikkaillun FC Hongan kanssa. Haka leirissä tasapeli ei varmasti täysin tyydyttänyt, sillä joukkue johti pitkään ottelua ja vielä tasatilanteessa se pääsi pelaamaan ottelun viimeiset reilut 20 minuuttia mies ylivoimalla, joten enemmänkin oli otettavissa.

Embed from Getty Images

Haka lähtee illan koitokseen varmasti enemmän puolustuksen kautta kuin kotipelissään Honkaa vastaan, joten kärjessä häärivä Eero Markkanen tulee olemaan isossa roolissa, kun joukkue tulee tilanteita samaan. Markkanen pääsi avaamaan kauden maalitilinsä heti avauskierroksella, joten miehellä luulisi olevan selvästi vapautuneempi fiilis lähdettäessä illan otteluun. Yksittäisistä pelaajista joukkueen tärkein pelaaja on keskikentällä operoiva Medo, joka pelasi Veikkausliigassa edellisen kerran vuonna 2016 ja  juuri illan vastustaja HJK:n riveissä. Onkin pienoinen ihme, että nousijajoukkue Haka sai riveihinsä noin kokeneen ja kovan pelimiehen, joka on pelannut kovissakin sarjoissa kuten Englannin Mestaruussarjassa. Keskikentällä pelaa myös todella mielenkiintoinen nimi USA:lainen Jacob Bushue, joka tuli Suomeen kaudeksi 2017 ja pelasi kyseisen kauden Kakkosessa BK-46 riveissä. Siitä mies siirtyi pelaamaan Ykköstä Ekenäs IF:ään, josta matka jatkui edelleen Hakaan. Aivan turhasta kaverista ei voi olla kysymys jos nousee kolmessa vuodessa Kakkosesta Veikkausliigaan ja vielä avauskokoonpanon pelaajaksi.

Embed from Getty Images

Teemu Tainion suojatit lähtevät ehdottomasti hakemaan voittoa, mutta myös tasapeli HJK:n vieraana varmasti lämmittäisi joukkuetta ja kotimatka lyhenisi varmasti paljon jos nyt ei ihan puolella niin hyvin lähelle sitä.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.