Suomalainen para-alppihiihtäjä maailmancupin kokonaisvoittoon

Para-alppihiihtäjä Santeri Kiiveri, 20, on tehnyt historiaa voittamalla ensimmäisenä suomalaisena pujottelun maailmancupin kokonaiskilpailun pystyluokassa 400 pisteellä.

Embed from Getty Images

Kiiveri oli läpi kauden ennätysvauhdissa ja voitti uransa ensimmäiset maailmancupin osakilpailut tammikuussa Italian Prato Nevosossa pujottelussa ja onnistui myös nousemaan uransa ensimmäistä kertaa podiumille suurpujottelussa kolmannella sijallaan Venäjällä. Vaikka kausi keskeytyi koronaviruksen myötä, lämmittää kokonaiskilpailun voitto para-alppihiihtäjän mieltä.

– Heti syksystä tiedettiin mikä on ”game plan”. Sitä toteutettiin suunnitellulla kaavalla ja kaikki menivät suunnitelmien mukaisesti. Venäjällä suurpujottelusta saatu pronssikin lämmitti mieltä, vaikka toki taas Kransjka Gorasta odotinkin tuloksellisesti hieman enemmän. Yksi tavoite voidaan nyt rastittaa: tavoitteenani on ollut voittaa pujottelun maailmancup ja nyt se sitten voitettiin.

Vaikka kausi päättyi ennenaikaisesti, se ei tiedä nuorelle miehelle lepoa ja lomailua. Tällä viikolla edessä on kahdet ylioppilaskirjoitukset ja harjoittelut jatkuvat siten, miten olosuhteet antavat tulevien päivien aikana myöden, Kiiveri kertoo tiedotteessa.

Embed from Getty Images

– Valmistautuminen on jäänyt kieltämättä hieman vajaaksi kirjoituksiin, mutta kyllä niistä selvitään, ja muutama kurssi on vielä tehtävänä ja sitten on lukio käyty. Harjoittelu jatkuu, jos vain hiihtokeskukset pysyvät avoinna, muuten tehdään sitten kotitreenejä, Kiiveri jatkaa. Tuleva kausi 2020-2021 tulee olemaan lähtökohdiltaan Kiiverille erilainen. Opinnot Ruka-Kuusamon alppikoulussa päätyvät ja valmistuvalla ylioppilaalla on tähtäimessään hakea myös kauppakorkeakouluun kevään yhteishaussa.

– Alppihiihto on toki prioriteetti ykkönen, mutta toki tässä nyt muuttuu moni asia, kun koulu loppuu Rukalla. Aion hakea myös kauppakorkeakouluun. Myöskään ei ole vielä tietoa, miten valmennukseni järjestyy ensi kaudeksi. Toki toivon, että saan jatkaa valmentajani Roman Rozmanin kanssa. En ole tavannut aiemmin yhtä pätevää ja kokenutta valmentajaa kuin hän.

– Tälläkin hetkellä on hieman hassua, kun emme voi oikein suunnitella mitään tai keskustella kunnolla jatkosta, sillä emme pysty tapaamaan toisiamme koronaviruksen aiheuttamien rajoitusten vuoksi, sillä valmentajani asuu Sloveniassa.

Kiiveri on kuitenkin tyytyväinen tehtyihin linjauksiin ja levollisin mielin koronaviruksen suhteen. – Itseäni korona ei huoleta, olen perusterve nuorimies niin ei minulla ole hätää, mutta riskiryhmien näkökulmasta täytyy noudattaa annettuja sääntöjä ja linjauksia, jotta tauti saadaan hallintaan, eikä tartuteta sitä toisiimme enempää. Terveys edellä kaikessa.

Pujottelun kokonaispisteissä maailmancupin toiselle sijalle ylsi Itävallan Nico Pajantschitsch 339 pisteellä ja kolmanneksi Venäjän Alexander Aylabyev 274 pisteellä. Para-alppihiihdon pystyluokissa Kiiveri oli suurpujottelun kuudes ja Super-G:ssä 12:s.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.