Ossi Muuraiselle 500. ottelu miesten Superpesiksessä syöttötuomarina

Ossi Muurainen Jyväskylästä saavuttaa harvinaisen rajapyykin miesten Superpesiksen avauskierroksella Joensuussa torstaina. Muurainen on Matti Lähteenmäen (507 ottelua) jälkeen kautta aikain toinen pesäpallotuomari, joka viheltää 500. ottelunsa miesten Superpesiksessä peli- tai syöttötuomarina.

Kokeneen oikeudenjakajan ura terävimmällä huipulla käynnistyi jo kaudella 1999. Tuomariparinsa Tommi Nupposen kanssa Muurainen on viheltänyt miesten Superpesiksen loppuottelussa 19 kertaa peräjälkeen. Ansioluettelosta löytyvät vuoden tuomarin titteli kaudelta 2007, pelaajien äänestämänä kultainen pilli 2010 sekä kaksi miesten Itä-Länsi-ottelua syöttötuomarina 2003 ja 2017.

– Kausi kerrallaan mennään eteenpäin ja katsotaan jatkoa. Pitää ainakin Tommille saada myös 500 miesten superpesisottelua täyteen ensimmäisenä pelituomarina. Joka vuodelle asetetaan uudet tavoitteet, joille yhteistä on tähtäin seuraavan syksyn ratkaisuotteluissa. Tuomarin on kuitenkin aina huomioitava, ettei edellisen pelin onnistumisia muisteta enää seuraavassa ottelussa, Muurainen tietää.

Kentällä syntyy väkisinkin tiukkoja, jotka herättävät keskustelua ja ovat yksi pelin suola. Muurainen korostaa tuomareiden ja joukkueiden välisen vuorovaikutuksen merkitystä.

– Eri tyylejä löytyy, millä keskusteluja käydään. On siinä vissi ero, lähestytäänkö asiaa räyhäämällä vai keskustellen hyvällä tyylillä. Joskus tilanne saattaa kärjistyä, mutta yleensä tullaan asiallisesti kysymään tilanteista. Sitä pitäisi enemmän ollakin, kommunikointia tuomareiden ja joukkueiden välillä sekä samalla kunnioitusta puolin ja toisin.

Syöttötuomarina Muurainen pitää tärkeänä varmuutta tuomioissa, pelinlukutaitoa ja valitussa linjassa pysymistä.

– Pitää olla omanlainen tyyli, eikä lähteä matkimaan muita. Syötöt pitää tuomita oikein, nähdä lyönnit, osata säännöt sekä auttaa pelituomaria ja tarpeen mukaan muita tuomareita. Pelin hahmotuskyky on aina hyödyksi.

– Niin kauan kuin ihmissilmät tätä työtä tekevät jotkut asiat ovat tuomarista riippuen hieman erilaisia. Toinen vaatii pidemmän, toinen lyhyemmän alkuasennon. Toiselle riittää metri, toiselle se voi olla lähempänä 1,20:tä. Kun on ottanut tietyn linjan, sen täytyisi pitää pelistä toiseen ja ennen kaikkea pelin sisällä.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.