Scroll Top

Onko naisurheilija vain ja ainoastaan pelkkä seksisymboli?

gamblers_lady_in_white

Onko naisurheilija vain ja ainoastaan pelkkä seksisymboli? Nainen esiintyy vähissä ja tiukoissa vaatteissa ja miehet kuolaavat paljasta pintaa. Näkevätkö miehet vain kauniin vartalon ja ulkonäön? Arvostetaanko naista vain näiden seikkojen takia, eikä urheilusuorituksen perusteella? Naisen vartalo on jatkuvasti kriittisen silmän alla, eikä nainen pääse urheilumaailmassa helpolla. Naisurheilijalla on kaksi mahdollisuutta edetä, joko voittaa tai näyttää tissejä lehdissä. Joskus myös molempia.

Yleensä miehet kommentoivat katsovansa esimerkiksi naisten rantalentopalloa vain vähäpukeisten naisten takia, vaikka se olisi muuten kuinka puuduttavaa tahansa. Toisaalta ymmärrän tämän, toisaalta en. Putoaisiko naisten rantalentiksestä viihdearvo, jos naiset olisivat pukeutuneet tuulipukuihin? Urheilua seurataan joko lajirakkauden tai vähäpukeisuuden takia. Joskus jopa molempien. Saa olla kaunis, saa katsoa paljasta pintaa ja lähikuvia naispelaajien takamuksista, mutta miksi naisten urheilusuoritukset määritellään ulkonäön vuoksi?

Yhdysvalloissa perustettiin amerikkalaisen jalkapallon alusvaateliiga, jossa naiset pelaavat ilman kunnon varusteita vähissä vaatteissa.
Sen kerrotaan lisäävän katsojalukuja ja lajin näkyvyyttä. Kyllä, miehet saavat silmänruokaa ja kuolaavat innokaina. Mutta naiset pelaamassa alusvaatteisillaan? Sehän on halventavaa, eikä todellakaan aja naisten todellista asiaa. Se vain ruokkii kaikkien odotuksia, urheilusta tulee ennemmin seksismiä. Otettaisiinko sinut tosissaan jos työskentelisit pelkissä alusvaatteissa?

Urheilu-uutisia ja mediaa selaillessa voisi luulla ettei olemassa ole kuin miesurheilijoita ja -urheilua. Tiedotusvälineet keskittyvät pääosin miesten suorituksiin ja tekemisiin. Naiset ovat esillä esimerkiksi formuloissa palkintojenjaossa, minihameet päällä hymyilemässä pepsodent-hymyä ja taputtamassa. Naiset kuuluvat siihen kuin koristeet, kuin pilalle menneet kukat, mitkä voi heittää pois kun niistä ei ole enää iloa ja hyötyä. Naisten keikistely koetaan kauniina ja upeana asiana, mutta miehen tekemänä inhottavalta ja epäkiinnostavalta.

Naisten joukkueurheilusta uutisoidaan harvoin, mutta yksilölajit nousevat esiin suurkilpailujen aikana. Kiinnostaako naisten urheilu vähemmän vain sen takia, koska naisten taso ei ole samaa luokkaa miesten kanssa? Tämä on harhaoletus. On väärin, että jotkut edelleen ajattelevat miesten tason olevan perustana myös naisille. Miten naisten urheilu voisi olla suositumpaa, koska eihän sitä juurikaan televisiossa näe. Miehiä, miehiä ja vielä lisää miehiä ja miesten urheilua. Tämähän on vain itseään ruokkiva kierre.

Oli mies- tai naisurheilija, jokainen tekee uransa eteen kaikkensa. Verta, hikeä ja kyyneliä ja epäonnistumisia päästäkseen maailmanhuipulle. Koetaanko naisurheilu vain onnettomaksi sähläykseksi ja suoraan sanottuna sonnaksi ettei sitä pysty edes katsomaan? Miksi naisten tulisi tehdä sama tulos jokaisessa lajissa kuin miesten? Naisilla on oma fyysinen ja tekninen tasonsa omassa lajissaan, mutta miksi sen katsotaan olevan hirveää sontaa?

Jokaisen oma synnynnäinen lahjakkuus ohjaa, missä lajissa kullakin on potentiaalia kehittyä hyväksi tai maailman parhaaksi. Naistähdille ei anneta aina samaa mahdollisuutta kuin miehille, mutta tuskin kukaan nainen kesken urheilusuorituksensa tai treenaamisensa päättää lopettaa, koska ei voi yltää samaan tai jopa parempaan tulokseen kuin mies. Urheilu on muutakin kuin vain itse suoritus. Se on intohimoa, halu tehdä kaikkensa, ylittää itsensä ja itseensä uskomista. On väärin jos halutaan nähdä urheilu vain tuloksena. Siinä menettää paljon. Samalla tavalla voi nähdä pelaajien tunnetta ja rakkautta lajiin naisten jääkiekko-ottelussa kuin miesten. Kunhan vain oma asenne ja ajatusmaailma on kohdillaan, ei ole väliä onko kentällä naiset vai miehet pelaamassa.

Sponsoritulot, etenemismahdollisuudet, ammattilaisura. Tie on pitkä ja kivinen siihen että naiset voivat panostaa lajiinsa ja intohimoonsa esimerkiksi jääkiekossa samalla tasolla kuin miehet. Ei ihme että jopa olympiatason naiskiekkoilijat joutuvat harkitsemaan tai jopa lopettamaan uransa. Urheilu pitää nähdä urheiluna, ei vain ”urheilu ja naisurheilu”. Itse näen punaista sanasta naisurheilu. Oli kyseessä 100 metrin mies- tai naisjuoksija, naisten tai miesten jääkiekkomaajoukkue, he ovat kaikki samalla tasolla ja viivalla, sukupuolesta riippumatta. Urheilijan pitää saada olla urheilija, ei vain mies tai nainen tai seksisymboli.

– G –

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.