”Kuningas” podcastissa – ”Ajax ryöstettiin muualle Eurooppaan”

Jari Litmasen Ajaxin vuosista ja upeasta Mestareiden liigan voitosta on kulunut jo 25 vuotta. Litmanen muistelee Ajaxin aikoja Unibet-vedonlyöntiyhtiön ”Kuninkaan puhe” -podcastissa.

Embed from Getty Images

Ajax kukisti AC Milanin kauden 1995 finaalissa. Myös seuraavalla kaudella Ajax oli finaalissa, mutta tappio tuli rangaistuspotkuissa. Litmanen teki jälkimmäisessä finaalissa maalin varsinaisella peliajalla.

– Hyvin harvoin itsellä tulee mieleen, että vaikka 1996 hävittiin finaali, niin olin silti Mestarien liigan paras maalintekijä. Kyllä se vaan itselle aina joukkue edellä menee, Litmanen sanoo.

Sitten jalkapallomaailma muuttui. Tuli pelaaja Belgiasta, Jean-Marc Bosman, ja pelaajapolitiikka mullistui. Ulkomaalaiskiintiöt Euroopan sisällä poistuivat. Megaluokan pelaajakauppa alkoi. Koko Ajax kaupattiin parin vuoden aikana tyhjäksi suurempien seurojen toimesta.

Embed from Getty Images

– 1996 finaalin jälkeen meilläkin Ajaxissa puolet joukkueesta lähti Italiaan samantien. Bosmanin myötä se kahdesti Mestarien liigan finaalissa olleen joukkueen menestysfilosofia pysähtyi kuin seinään.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.